https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Zadovoljstvo z življenjem se je lani povečalo, letos pa je življenje precej drugačno

12.11.2020 ob 6:00  

V Sloveniji smo bili lani najbolj zadovoljni s svojim življenjem v zadnjih osmih letih, kažejo podatki Statističnega urada RS. Epidemija covida-19 pa je naša življenja obrnila na glavo. Brezskrbna potovanja, pitje kave v polnem lokalu in druženje brez omejitev se zdijo kot oddaljen spomin.


Kako zadovoljni smo bili pred epidemijo covida-19?

V letu 2019 smo bili prebivalci Slovenije na splošno kar zadovoljni s svojim življenjem in zdravjem. Povprečna samoocena zadovoljstva z življenjem je, na lestvici od 0 do 10, znašala 7,5, kar je največ od leta 2012, ko smo začeli meriti ta kazalnik. Leto prej je znašala 7,3, leta 2017 pa 7,2.

Svoje splošno zdravstveno stanje je večina prebivalcev, starih 16 let ali več, ocenila kot zelo dobro ali dobro. Kot zelo dobro ga je ocenilo 22 odstotkov ljudi, kot dobro pa 45 odstotkov.

Podatki kažejo, da zdravstveno stanje oseb pomembno vpliva na stopnjo njihovega splošnega zadovoljstva z življenjem. Prebivalci Slovenije, ki so v 2019 menili, da je njihovo zdravstveno stanje zelo dobro, so zadovoljstvo z življenjem ocenili v povprečju z oceno 8,5.

Omejitev gibanja na občine

Poslabšanje epidemiološke slike je dvakrat poskrbelo za zaprtje občinskih mej. Omejitev gibanja na občine je bila med prvim valom epidemije uveljavljena konec marca, v drugem valu pa od konca oktobra.

V Pomurju ob tem imajo največ prostora za raziskovanje lastne občine prebivalci občine Moravske Toplice, ki meri 144,5 kvadratnega metra. Najmanj prostora pa prebivalci občine Odranci, ki je s slabimi 7 kvadratnimi kilometri po površini najmanjša slovenska občina.

V pomurskih občinah imajo največ možnosti, da na sprehodu koga srečajo, prebivalci občine Murska Sobota, ki je najgosteje poseljena občina v Pomurju s 302 prebivalci na kvadratni kilometer. Prebivalci občine Hodoš na drugi strani razvrstitve pa se lahko sprehajajo najbolj v miru (19 prebivalcev na kvadratni kilometer).

V času epidemije šolanje na daljavo

Z razglasitvijo epidemije so se zaprli vrtci, osnovne in srednje šole ter fakultete. S tem je doma ostalo približno 88.000 predšolskih otrok, 190.000 osnovnošolcev, 73.000 srednješolcev in 77.000 študentov. Poučevanje se je iz učilnic in predavalnic preselilo v domače okolje.

Osnovni pogoj za šolanje na daljavo so določena oprema, dostop do interneta in tudi digitalne veščine. V letu 2020 je imelo dostop do interneta 90 odstotkov gospodinjstev.

Druženja so se preselila na splet

S sorodniki ali prijatelji ob pijači ali na kosilu oz. večerji se je v 2019 vsaj enkrat na mesec družilo 93 odstotkov oseb. Z razglasitvijo epidemije smo izgubili možnost za osebna druženja in tako so se tudi ta po sili razmer preselila na splet.

Podatki za prvo četrtletje letošnjega leta kažejo, da se delež aktivnih 16–74-letnikov na spletnih družabnih omrežjih Snapchat, Facebook, Instagram, TikTok v primerjavi z istim obdobjem lani povečal z 52 na 67 odstotkov.

Povečal se je tudi delež uporabnikov programov za neposredno sporočanje, kot so Viber, WhatsApp, Skype, Messenger (z 49 na 60 odstotkov). Več oseb je internet uporabljalo tudi za telefoniranje ali videotelefoniranje (lani 42, letos 52 odstotkov).

Z delom od doma na račun prevoza prihranili povprečno 44 minut na dan

Po podatkih iz leta 2017 smo na delovni dan preživeli na poti na delo v povprečju 44 minut. Povprečna razdalja na prebivalca, ki se je odpravil na pot zaradi dela, je znašala 32 km, glavno prevozno sredstvo pa je bil osebni avto.

Vsi tisti, ki so v času epidemije čakali na delo ali pa so delali od doma, so torej na račun prevoza na delo prihranili na dan povprečno po tri četrt ure. Za nekatere delovno aktivne pa to ni bilo nič novega: 6,9 odstotka delovno aktivnih je v letu 2019 delo običajno opravljalo doma, 10,9 odstotka pa včasih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.11.2020 ob 11:07 gost gost

      Ja, se je povečalo - zadovoljstvo z življenjem, dokler ni po prevrah prišo pukasti in njegova lopovska druščina.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.11.2020 ob 15:52 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Nisem zadovoljen.Ko vidim svoja prijatla Ivana in Jelkota,nekda v redi sta bila,danes bedasto dno pokvarjeno sta,in to jima povem,moram biti na encijanu in Linexu.Tak je.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.