https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Tomi Bušinoski: »Glasbo dajemo drugim«

13.12.2020 ob 6:00  

Vsako drugo nedeljo v mesecu decembru obeležujemo mednarodni dan zborovskega petja in to že od leta 1990, ko ga je na generalni skupščini svetovne zborovske zveze IFCM predlagal venezuelski skladatelj Alberto Grau.

Letošnja 30. letnica svetovnega zborovskega petja se bo po svetu obeležila nekoliko drugače, kot po navadi. Dolgoletna tradicija Mešanega pevskega zbora Štefana Kovača Murska Sobota je, da ob tem priredi koncert v stolni cerkvi sv. Nikolaja. »To je to, za kar smo zbori tukaj. Glasbo dajemo drugim. Svetovni dan zborovskega petja je namenjen pevkam in pevcem ter vsem ljudem dobre volje, ki jim petje pomeni veliko, četudi so samo poslušalci. Glasba na splošno naj bo povezovalna in gonilna sila miru in strpnosti. To preberemo tudi vsako leto v razglasu, ki je napisan v ta namen in se prebira po vsem svetu. Zaradi vseh omejitev, se letos zborovsko ne moremo predstaviti. Poskušali pa se bomo "oglasiti" preko spleta (naša spletna stran, Facebook) s posnetki, ki jih imamo"« pove Tomi Bušinoski, zborovodja MePZ Štefana Kovača, ki trenutno šteje 23 članov. 

Foto: arhiv MePZ Štefana Kovača 

Vaje v živo mirujejo

Kot pri večini zborov, njihove vaje v živo mirujejo. V začetku sezone so vadili izključno po glasovih, da jih je bilo na vaji morda samo 5 do 6, odkar pa so stroge omejitve, se že nekaj časa ne srečujejo več v živo. »Da smo ostali v stiku, smo nekajkrat uporabili aplikacijo Zoom. Prave vaje na tak način niso mogoče, a se vsaj "družimo," pove Bušinoski in doda, da jim je mesec december posebej pri srcu zaradi božične glasbe in vzdušja. V rednih terminih vaj ob torkih in četrtkih zvečer, preko spleta pregledajo nekaj skladb iz njihovega božičnega repertoarja in jih ponovijo. »Takšna videokonferenca zahteva posebno obliko dela, a nam je v zabavo in zadoščenje, da sicer vsak sam, a vseeno pojemo. Pomembno je, da iz tega nastaneta dobra volja in pozitivna energija,« še doda Bušinoski.

Manjkajo jim predvsem moški glasovi, a vabljen je vsak 

Nove člane vedno sprejemajo. Vsako leto imajo v septembru, mesec odprtih vrat, ko lahko morebitni novi pevci pridejo malo pokukat, kaj se dela na vajah in kako. »Nič obvezujočega torej. Nekateri to možnost radi izkoristijo. To pa ne pomeni, da ni moč priti k zboru tudi med pevsko sezono. Veseli smo vsakega, ki rad in dobro poje, predvsem moških glasov nam manjka, a vabljen je vsak, ki se nam želi pridružiti,« pove Bušinoski.

Foto: arhiv Pomurec.com

Nastope so morali odpovedati 

"O načrtih trenutno težko govorim, saj ne vemo, kaj nam bodo prinesle razmere. Žal se je spomladi vse na hitro končalo. Bili smo mesec dni pred letnim koncertom, ki ga nismo mogli izvesti. Tudi druge nastope smo morali odpovedati, med drugim gostovanje na Poljskem. Jesen je obetala nov začetek na drugačen način, a tudi to se je prekinilo. Tako pravih nastopov ne moremo izvesti, trenutno tudi na prostem ne. Takoj ko bodo razmere spet dovoljevale in bo mogoče, si želimo znova stopiti skupaj in zapeti, na vajah in potem še na koncertih. Za vsakega pevca bo po takšnem premoru to velik zagon in že zdaj predstavlja motivacijo, saj vemo, kaj nam petje daje in kaj dajemo s petjem našim poslušalcem. Upamo, da bomo lahko v naslednjem letu izvedli vsaj del naših rednih aktivnosti," zaključi Bušinoski.

 

Fotogalerija