https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Fazani danes tulijo v luno, nekoč so jim tiščali glave v WC školjko

 

Pred nami je 1. september in kakor v osnovnih šolah sprejmejo prvošolčke, tudi v srednje šole pridejo prvi letniki oziroma „fazančki“, ki jih čaka teden dni koruze in "F-jev".

Krst dijakov prvih letnikov oziroma fazaniranje sega že več kot 50 let nazaj, saj so že takrat bili novi dijaki na srednji šoli prepuščeni na milost in nemilost starejšim dijakom. Kot je z nami spomine delila 40-letna gospa iz Murske Sobote, so starejši dijaki takrat že v osnovni šoli strašili učence, kaj vse bo, ko pridejo v prvi letnik. Sama je imela izkušnjo, ko so jo dijaki starejših letnikov dobili ravno na stranišču in jo je čakalo tako imenovano „pranje glave v wc-školjki“. Glavo so ji držali v straniščno školjko in preprosto spustili vodo, na koncu pa so po njej posipali še moko.

Kako daleč "lahko" gredo?

Že takrat je mladina uporabljala tudi raznorazne flomastre za označevanje živali, bokse za čevlje, stalnica pa je bila seveda koruza na takšen ali drugačen način ter moka in voda. Z leti so si dijaki domislili še marsikaterega načina izživljanja nad prvimi letniki in ravno zaradi toliko različnih načinov, ki so včasih že prav na meji nasilja, se postavljajo vprašanja, kako daleč lahko sploh ljudje pustijo izvajanje tega obreda? V Evropi je namreč bilo že kar precej primerov samomorov dijakov prvih letnikov, ki so ravno zaradi fazaniranja prišli do kritične točke.

Kako je na pomurskih srednjih šolah?

Na večini pomurskih srednjih šol fazaniranje v prostorih šole prepovedano, na nekaterih pa imajo dovoljeno zmerno fazaniranje, pod katero spada predvsem le popisovanje prvih letnikov in pa oglašanje s „frrrr“ za dijaki. Za kršitelje prepovedi so ponavadi tudi izrečeni vzgojni ukrepi, ki pa so odvisni od tega, kaj je dijak naredil fazančku. Seveda pa jih ne more nihče kaznovati v primeru, da se lotijo „fazančkov“ izven šole, kjer se ponavadi zato še toliko bolj izživljajo nad prvimi letniki.

Ravnatelji večine srednjih šol menijo, da je fazaniranje v redu, dokler ne gre predaleč – ampak ne pozabimo, da je vsakemu posamezniku ta „predaleč“ drugačen.

Uradni krst je bolj prijazen

Ne pozabimo pa, da imajo srednje šole tudi uradne krste prvih letnikov, katerega se nekateri „fazančki“ bojijo bolj kakor neuradnega krsta. Vendar starejši in že bivši dijaki pravijo, da je uradni krst  sicer na očeh "vseh", vendar je zagotovo včasih manj hud, kakor neuradni.

Izkušnje pomurskih dijakov

O fazaniranju na naših srednjih šolah smo povprašali tudi nekaj starejših dijakov, ki so z nami delili izkušnje o njihovem prihodu v srednjo šolo.

Tjaša (16): "Prve dni srednje šole so se za nami ves čas slišali Frrrr-ji, marsikoga so starejši dijaki - predvsem fantje, zgrabili in nam po obrazih porisali F-je. Nekaterim so nam narisali tudi rdeče nose, da smo bili kot Rudolfi, eni so nam dajali za jesti feferone. Tisti tretji pa so nas pustili pri miru in so le opazovali dogajanje."

Maja (18): "Pri nas se spomnim, da smo bili celi porisani z F-ji, Frrr, RBD in Rebelde forami. Nekateri so mogli jesti feferone, eni smo jo dobili s koruzo. Ni bilo nič hudega preveč dejansko."

Sara (16): "Meni je bilo kar kul. Seveda smo bili nervozni in nas je bilo strah, ampak je bilo fajn. Fazan si konec koncev samo enkrat in zato jaz osebno nisem imela proti kakšnemu F-ju na obrazu. Sem jih dobila v čisto zmernih količinah, ki niso škodljive nikomur." 

Matjaž (18): „Prvi dan šole sem šel in že od daleč videl, kako so starejši dijaki maltretirali moje sovrstnike in jih silili jesti feferone in mentos colo. Zaradi strahu sem se rajši potegnil mimo njih, da me niso videli, ampak sem starejše dijake potem srečal pred učilnico, ker še ni bilo profesorja. Ti dijaki so nam potem risali F-je po licih, po vrsti so nas silili jesti feferone in sem samo čakal in upal, da pride profesor prej kot pridem jaz na vrsto."

Patrik (16): "Za mene osebno je bilo zelo hudo, saj sem bil že prvi dan postrežen z 11 feferoni. Po eni strani mi je bilo všeč, ker imam že sicer rad pekoče jedi. Bil sem tudi fajn popisan z alkoholnimi flomastri. Je pa tako, da če si večji frajer, bolj dobiš... Sam se osebno letos ne bom spravljal na fazane s feferoni, ker nisem takšen, da bi jim želel, da doživijo to, kar sem doživel jaz, bom pa sigurno uporabil malo šminke. Drugače pa sigurno ni tako hudo, kakor strašijo že cele počitnice pred 1. septembrom."

Nejc (17): "Kot prestrašen fazanček GFML sem se leta 2009 podal skozi vrata naše gimnazije. Zahvlajujoč moji sestri, ki je takrat šla v 2. letnik in vsem skrbno razlagala, da sem jaz njen brat in da si me naj kar privoščijo, sem šel tiste tri dni domov zelo pestrih barv. Opravljal sem tudi najrazličnejše naloge, pri katerih sem uporabil vse svoje sposobnosti, kar jih premorem (streljanje na cestne delavce s stolom skozi okno, pihanje "neugasle" sveče, tuljenje v luno...). Sedaj smo že drugo leto mi tisti, ki brusimo šminke, krademo sestram maskare, lip glose in smo polni idej, kako narediti naše fazančke neprepoznavne."

    Komentarji

    1. jonie
      31.08.2011 ob 12:13 jonie

      beda, jes san jin v enon dnevi stalal 1kilo čilijov pa feferonov :D te še pa cuj žarki zvečilen ali pa kakšo penečo pijačo haha :D

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Iophiniac
      31.08.2011 ob 13:08 Iophiniac

      prinas pa so prvin letnikan talali tabasco pa podobne tej omakice poleg feferonov :D je pa blao smejšno ka so vsaj trije meli radi pekoče zadejve, glij tak kak je v članki Patrik pravo ka so jeme všeč takše stvarij pa je fun blo ka je ove starejše zajebo te

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.08.2012 ob 11:01 Frrrrr gost

      v Šol. letu 2012/13 Fazaniranje ni potrebno:3 hihihihihihihi -.-

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.