https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Jernej Sekolec - spregledan prekmurski uglednež in verjetni arbiter pri mejnem sporu s Hrvaško

 

63-letni dr. Jernej Sekolec, ki prihaja iz Lendave, velja za mednarodno uglednega pravnika, svetovljana in človeka, ki je bolj prepoznaven in cenjen v tujini kot v Sloveniji.


Dr. Sekolec od leta 1982 službuje v tujini. Uživa veliko mednarodno strokovno avtoriteto, za arbitra v petčlanski arbitražni tribunal za določitev kopenske in morske meje med Slovenijo in Hrvaško pa sicer še ni bil imenovan uradno. Toda zdi se, da bi bilo po vladni potrditvi prejšnji teden, potrditvi sodnega sveta in pogovorih predsednika Danila Türka z vodji poslanskih skupin v državnem zboru, kaj drugega, kot potrditev prekmurskega strokovnjaka za slovenskega arbitra pri mejnem sporu s Hrvaško, veliko presenečenje. 

Dr. Jernej Sekolec je bil v pomurskem in slovenskem javnem prostoru doslej praktično spregledan.

Pavliha: Gre za enega najboljših slovenskih pravnikov

Podporo Sekolcu so med drugim izrazili tudi nekateri ugledni slovenski pravniki z dr. Markom Pavlihom na čelu, ki je na svojem blogu zapisal, da ga izredno spoštuje kot enega izmed najboljših in mednarodno najuglednejših slovenskih pravnikov. Sekolec sicer odlično obvlada nekaj svetovnih jezikov (od angleščine, španščine, francoščine, nemščine pa vse do esperanta).

"Jerneja sem prvič srečal aprila 1993 na posvetovanju o pravnih vidikih mednarodnega poslovanja v Rogaški Slatini, kamor me je povabil prof. dr. Mirko Ilešič. Že tedaj me je impresioniralo njegovo šarmantno svetovljanstvo, zabeljeno z briljantnim poliglotstvom in ročno zavezanim metuljčkom.

Le kaj je Prekmurca iz Lendave (ki je v otroških letih spremljal očeta veterinarja po slovenskih in madžarskih vaseh ter spoznaval življenje na tem kulturno in naravno bogatem dvojezičnem območju), tekača in tenisača, strastnega zbiratelja pozabljenih knjig ter zemljevidov, pripeljalo na sedanji pravniški oltar?," je med drugim na svojem blogu o Sekolcu še zapisal Marko Pavliha.

V primeru, da bo Sekolec potrjen za slovenskega arbitra, bo eden izmed petih članov arbitražnega sodišča. Enega bo v arbitražno sodišče imenovala Hrvaška, tri pa bosta državi izbrali s seznama kandidatov, uglednih strokovnjakov za mednarodno pravo, ki ga bo predstavila Evropska komisija. O imenovanju dr. Jerneja Sekolca za slovenskega arbitra bo predvidoma v drugi polovici septembra odločal državni zbor.

Osupljiva strokovna pot

Dr. Jernej Sekolec je bil vrsto let na čelu oddelka za mednarodno gospodarsko pravo pri Svetovni organizaciji, pa tudi na čelu prestižne komisije Združenih narodov za mednarodno trgovinsko pravo na Dunaju.  Je aktualni podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in od junija letos tudi član stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu. Sekolec je tudi nekdanji direktor oddelka za mednarodno gospodarsko pravo OZN-a in generalni sekretar UNCITRAL-a (komisije ZN-a za mednarodno trgovinsko pravo).  Danes je zaposlen kot neodvisen arbiter s sedežem na Dunaju.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.