https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

NOGOMET

Nogometna vročica: Mura 05 želi dati revanšo Nafti

Lendava, 28.9.2011  

Čeprav se poletje počasi umika jeseni, pa bo danes v Lendavi še kako vroče. Na sporedu bo namreč že drugi letošnji prekmurski derbi med Nafto in Muro 05. Oba trenerja imata še nekaj neznank s sestavo moštva, vsi vključno z igralci pa si želijo, da bi gledalci uživali v nogometni predstavi.


Še nedolgo nazaj, je bila prav zmaga Nafte na prvem prekmurskem derbiju njihova edina, v roku štirih dni pa so Lendavčani dodali še dve zmagi. Po treh zaporednih remijih so sledili še trije porazi, nato pa domača zmaga proti Triglavu in presenetljivo slavje v Ljudskem vrtu. "V Maribor smo šli z namenom, da odigramo dobro tekmo, na igrišču smo se postavili zrelo in pametno. Čakali smo na priložnosti s protinapadov, dvakrat smo uspeli zadeti in tako prišlo do treh pomembnih točk za nas," pravi centralni branilec Saša Levačič, ki sicer na omenjeni tekmi ni igral veliko, saj je bil že 25. minuti zamenjan.

"Že pred tekmo sem igral z rahlo poškodovanim kolenom, tako da me je moral trener zamenjati že v rani fazi tekme. Lažje je biti na igrišču in pomagati soigralcem, da se pride do pozitivnega rezultata, kot pa spremljati tekmo s klopi, kjer si živčen in nervozen," je dodal Levačič.

Trener Nafte upa, da bo zmagal nogomet

Pred dvobojem z aktualnimi državnimi prvaki je lendavski trener Stanko Preradovič opozarjal, da so v preteklosti znali presenetiti Mariborčane tudi s slabšo ekipo ali v slabši formi, tudi tokrat jih ni bilo veliko, ki so verjeli, da bo Nafta zmagala. "Tekma je bila težka, Maribor je bil absolutni favorit. Mi smo se dobro postavili, vedeli smo, od kje preži nevarnost. Pohvalim lahko celotno ekipo, da so odigrali disciplinirano, maksimalno borbeno in z malo sreče smo zmagali," je opisal presenetljivo zmago Preradovič. Časa za počitek in uživanja na starih lovorikah ni, že danes bo na sporedu prekmurski derbi.

"Danes nas čaka pred domačo publiko najbrž še težja tekma, navijači pričakujejo zmago, vendar to ne bo tako lahko. Mura je prav tako v pozitivnem nizu kot mi in v derbijih se nikoli ne ve, kako se bo razpletlo. Upam, da bo znova zmagal nogomet," pravi lendavski strateg.

Tekma bo težka, odločale bodo malenkosti

Tokrat Nafti zaradi kartonov ne bo mogel pomagati hrvaški branilec Stjepan Caban, vprašljiva sta tudi nastopa Levačiča in Aleksandra Jerebica, ki sta rahlo poškodovana. "Čaka nas izredno težka tekma, derbiji so nekaj posebnega, tukaj odloča dnevna forma in dejstvo, kako bomo igralci prenesli pritisk. Možno je vse, sam pa pričakujem, da vzamemo vse tri točke," samozavestno pravi 23-letni branilec Nafte in dodaja: "Prvi derbi na Fazaneriji smo zmagali mi, zato lahko pričakujemo bolj napadalno Muro, ki nam bo poskušala vrniti za poraz. To bo hkrati priložnost za nas, da jih presenetimo iz protinapadov, tako da upamo na najboljše. Najvažnejše od vsega pa je, da bodo gledalci zadovoljni s predstavo obeh klubov."

Bolj previden je pri napovedi Preradovič, ki vsaj javno ne napoveduje zmage svojih fantov: "Oboji bomo zelo motivirani in tudi pod velikim pritiskom, zmagala pa bo tista ekipa, ki bo storila manj napak in bo psihološko bolj čvrsta. Pričakujem, da bodo odločale malenkosti."

Eterović: Vem, da zmorem več

Tudi Mura 05 je pred drugim prekmurskim derbijem v zelo dobri formi. Po seriji porazov, ki so Roberta Pevnika stale trenerskega stolčka, po ustoličenju Anteja Šimundže v petih tekmah še ne poznajo poraza, dosegli so tri zmage in dva remija. Čeprav zadnja tekma proti Gorici ni bila prepričljiva kot nekatere prej, pa so na koncu štejejo točke. "Mi smo s svojo borbenostjo in željo po zmagi z malo sreče uspeli, da smo osvojili zelo pomembne tri točke. Gorica je zelo dobra ekipa, ki igra hiter nogomet, vendar z malo sreče in Alešem Lukom na vratih, smo zmagali," pravi hrvaški napadalec Mate Eterović, ki je na nedelji tekmi prevzel odgovornost in izvedel najstrožjo kazen iz katere je padel, kot se je izkazalo na koncu, edini zadetek. 27-letni Eterović je tako zdaj pri dveh zadetkih iz osmih tekem, s čimer ni najbolj zadovoljen.

"Na začetku sezone na dveh tekmah nisem mogel nastopiti zaradi administrativnih zadev, nato sem dobil manjšo minutažo, kot bi si to sam želel. Šele s prihodom Šimundže igram več. Vem, da zmorem več in prepričan sem, da mi bo šlo iz kroga v krog boljše," pravi nogometaš iz Dalmacije.

Šimundža pričakoval padec v igri

Nad nekoliko slabšo predstavo proti Gorici pa ni razočaran trener Ante Šimundža, ki je pričakoval nekaj takega. "Moramo vedeti, da smo v petih tekmah pod mojim vodstvom odigrali štiri zelo dobre tekme in da smo po določenem ciklusu pričakovali manjši pad v sami igri. Ti fantje so se trudili po najboljših močeh in zato so s svojo angažiranostjo spravocirali malo sreče, da smo osvojili tri točke. Padec ne pomeni nič drugega, kot težek ritem tekem sreda - nedelja, zato fantom ne morem nič očitati," pravi trener iz Maribora, ki že od ponedeljka naprej misli samo na naslednjo preizkušnjo. Tako si je ogledal poraz njegovega nekdanjega klub z Nafto in spoznal njihove dobre in slabe stvari, na podlagi katerih bo pripravil svoje nogometaše na prekmurski derbi.

Nafta ni slaba ekipa

Pri Muri nimajo težav s poškodbami ali kartoni, vseeno pa sta vprašljiva nastopa Erika Janže in Mitje Lotriča, ki sta v manj kot tednu dni odigrala tri tekme v dresu slovenske reprezentance do 19 let, zaradi česar sta razumljivo utrujena. Ni pa dvoma, da bo proti svojemu nekdanjemu klubu zaigral Eterović. "V Lendavi bom igral prvič od odhoda v Debrecen. Na Nafto me vežejo lepi spomini, ampak sem profesionalec in zdaj sem član Mure. Zato bom naredil vse, da to tekmo dobimo, če zadanem, ne bo srečnejšega človeka od mene," pravi Eterovič  in opozarja, da je Nafta že let v prvi ligi in čeprav imajo ogromno težav, niso slaba ekipa.

"To so dokazali proti Mariboru, ki so ga premagali na njihovem terenu. Lendavčani so s tem dobili dodatno samozavest, vendar mi vemo, da bo na stadionu tudi veliko naših navijačev, zato se mora dobro skoncentrirati in mirno odigrati tekmo. Prelepo bi bilo, če bi še izkoristili svoje priložnosti," pravi hrvaški napadalec.

Emocij ne sme biti

Strateg črno-belih opozarja, da čeprav gre za derbi, emocij ne sme biti. "Vsi vemo kaj pomeni prekmurski derbi ljudem, kateri so pripadniki svojega kluba, in tudi tukaj pričakujem z naše strani mirnost, emocije moramo dati na stran. Naš cilj je, da gremo tekmo po tekmo in da na vsaki damo svoj maksimum. Po tem takem pričakujem miren, angažiran in stoodstoten pristop naših igralcev, da poskušamo zagreniti Nafti življenje na domačem igrišču," pravi Šimundža. Zdi se, da so Muraši na prvem derbiju pregoreli ravno zaradi prevelike želje po zmagi, zato čaka Štajerca na začasnem delu v Murski Soboti kar nekaj dela, da se zgodba ne po ponovila.

"Fante bom opozoril, kako naj gredo v tekmo, kako pa bodo oni reagirali, pa je odvisno od njih samih. Skušali jih bomo umiriti, kaj pa bo to na koncu prineslo, pa bomo videli. Pričakujem dober pristop, dobro tekmo in pozitiven rezultat," zaključuje Šimundža.

Članek je bil objavljen v športnem časniku EKIPA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.