https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

V Boliviji smo se s kolesom spustili po najnevarnejši cesti na svetu

Bolivija, 29.9.2011  

Leta 1930 so slovito cesto od La Paza do Coroice gradili paragvajski zaporniki. Cesta je omogočala eno redkih povezav glavnega mesta z amazonskim deževnim gozdom.  Na cesti naj bi letno izgubilo življenje od 200 do 300 ljudi, zato so leta 2006 odprli novo, bolj varno cesto. Trenutno je cesta še vedno obremenjena z lokalnimi prevozom (tovornjaki, avtomobili), a pretirane gneče ni.

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Danes cesto uporabljajo kolesarski navdušenci in turisti. V La Pazu je možno najeti kolo z opremo in seveda izkušenega vodnika.

Spust se začne na 4700 metrih, kjer vas obkrožajo s snegom pokrite gore in čudovita pokrajina. Prvi del poti (cca. 1 uro) je spust po asfaltirani cesti, šele nato pride neurejena neasfaltirana cesta, kjer traja spust s postanki še dobre tri ure. Če se zdi zabavno in razmeroma varno voziti prvo uro, so naslednje tri ure preizkus za vsakogar.  Cesta na najširšem predelu meri 3 metre, prepadi segajo do 600 metrov. Dodatno navodilo vodnika doda še malo strahu, saj se je vedno potrebno držati leve strani (zunanje!), ker se avtomobili zaradi varnosti držijo stene. 64 kilometrov dolgi spust je čudovita izkušnja, a zahteva izjemno previdnost.  Na določenih predelih dosegate s kolesom tudi do 60 km/h, kar po tako grobi in nevarni cesti ni čisto enostavno.

Vsako leto poročajo o številnih žrtvah med turisti, zaradi česar si veliko avanture željnih tudi premisli. Če se držite navodil vodnika, je verjetnost nezgode zelo majhna. Pot zaključite na višini 1200 m, kjer vas pričakajo precej visoke temperature.

 

PRIPOROČAMO:

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.