https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes je mednarodni dan moških

19.11.2021 ob 19:00  

Danes, 19. novembra, zaznamujemo mednarodni dan moških. Ta dan daje pozornost zdravju moških, pomembnosti njihove vloge in prispevka k družbi, v družini, v zakonu ter pri vzgoji in osebnostnem razvoju otrok ter izboljšanju odnosov med spoloma.


V Sloveniji več moških kot žensk

V Sloveniji po podatkih Statističnega urada RS živi 2.107.000 prebivalcev, od tega je 1.058.000 moških in 1.049.000 žensk. V EU je bila tako lani Slovenija ena od štirih članic v katerih je bilo žensk manj kot moških. Preostale tri so bile Švedska, Luksemburg in Malta, za vse štiri pa je značilna visoka stopnja priseljevanja delavcev, ki so večinoma moški.

Povprečna starost moških v Sloveniji je v prvem polletju 2021 bila 42 let. Njihovo najpogostejše ime je bilo Franc, največ novorojenih dečkov pa je že 21. leto zapored dobilo ime Luka. Kombinacija imena in priimka Janez Novak, ki ga v Sloveniji pogosto uporabljamo kot generično osebno ime, se v Sloveniji med moškimi uvršča po pogostnosti na tretje mesto, za Jožefom Horvatom in Francem Novakom.

Moški prevladujejo v tehničnih poklicih

Med moškimi starimi med 20 in 24 let je lani bilo 92 odstotkov takih, ki so imeli končano vsaj srednjo stopnjo izobrazbe, s čimer se je Slovenija uvrstila kar za 10 odstotnih točk nad povprečje EU. Pred njo so bile le tri države, Hrvaška, Irska in Grčija.

Med moškimi starimi od 25 do 34 let pa je bilo takih, ki so imeli dokončano najmanj višješolsko izobrazbo, 36 odstotkov, kar je malo več od povprečja v celotni EU (35 odstotkov).

V nekaterih poklicih so moški številnejši kot v drugih, močno prevladujejo predvsem v tehničnih poklicih. Med delovno aktivnimi osebami z izobrazbo s področja informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) jih je bilo v EU v 2020 83 odstotkov, v Sloveniji pa kar 90 odstotkov.

Moški imajo nižjo pričakovano življenjsko dobo

Moški imajo nižjo pričakovano življenjsko dobo, vendar ocenjujejo svoje zdravje z boljšimi ocenami kot ženske. V lanskem letu jih je svoje zdravje ocenilo kot »zelo dobro« ali »dobro« kar 70 odstotkov, kar je za 5 odstotnih točk več, kot pri ženskah, a malenkost manj kot med moškimi v celotni EU (71 odstotkov).

Pričakovano trajanje življenja ob rojstvu za moške je tako v Sloveniji kot ostalih članicah EU nižja od pričakovane življenjske dobe žensk. V letu 2020 je bila povprečna starost v Sloveniji umrlih moških 75,3 leta.

Pričakovana življenjska doba moškega, rojenega v Sloveniji v letu 2019, je bila 78,7 leta, kar je za malenkost več, kot je bilo povprečje za celotno EU (78,5 leta). V 2020 se je pričakovana življenjska doba v večini držav članic znižala, za moške rojene lani je bila pričakovana življenjska doba 77,8 leta.

Eden od vzrokov smrti, ki je med moškimi veliko pogostejši kot med ženskami, je samomor. Tako v EU kot v Sloveniji je več kot tri četrtine žrtev samomora moških. Čeprav se je v Sloveniji število samomorov v zadnjih desetih letih znižalo, se po številu samomorov na 100.000 prebivalcev v EU še vedno uvrščamo na drugo mesto, po stopnji samomorov med moškimi pa na četrto mesto, za Litvo, Latvijo in Madžarsko.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 14:24 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.