https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Mag. Matej Forjan: Razočarala me je moralna drža nekaterih protikandidatov za ravnatelja GMS

06.01.2012 ob 6:42  

Pogovarjali smo se z mag. Matejem Forjanom, profesorjem na Šolskem centru Novo Mesto, ki ni bil izbran za novega ravnatelja Gimnazije Murska Sobota. Le-to je postal Roman Činč, mag. Forjan pa je kljub vsemu mnenja, da je bila borba med kandidati poštena, ga pa je razočarala moralna drža nekaterih protikandidatov. Več o tem in še marsičem drugem preberite v spodnjem intervjuju.

Kako razočarani ste, ker vam ni uspelo postati nov ravnatelj Gimnazije Murska Sobota?

Vsak, ki se na razpis za ravnatelja prijavi, mora računati tudi s tem, da ne bo izbran in mora znati športno prenesti poraz. Zato naj najprej čestitam g. Romanu Činču na izvolitvi in mu zaželim dosti uspeha pri vodenju Gimnazije Murska Sobota.

Nad razpletom nisem razočaran, saj mi je bilo od začetka jasno, v kaj se podajam in da bo moj glavni minus pri kandidaturi dejstvo, da prihajam iz druge šole. Ta minus sem poskušal nadoknaditi z zelo podrobno izdelanim programom razvoja GMS, v katerem so bile zapisane smernice, ki so podajale razvoj šole v prihodnosti. S programom sem dobil veliko podporo sveta staršev in lokalne skupnosti, za mag. Žilavec Nemec drugi največ glasov pri dijakih in za Činčem drugi največ glasov pri profesorjih. Na ta rezultat sem ponosen in mi predstavlja veliko spodbudo pri mojem nadaljnjem delu, saj je moja vizija moderne gimnazije naletela na zelo dober odziv in v tej smeri bom deloval in ustvarjal še naprej tudi na svoji sedanji šoli. Člane sveta šole je pač Činč bolj prepričal in to odločitev spoštujem.

Ali mislite, da je bila borba med kandidati poštena, saj je bilo kar nekaj odstopov, eden celo zadnji dan?

Odstopov ne morem komentirati, ker so take odločitve stvar vsakega posameznika. Jaz bi v vsakem primeru vztrajal do konca, ker sem v kandidaturo vložil preveč dela in časa, da bi odnehal pred koncem.

Menim, da je bila borba poštena, vendar me je razočarala moralna drža nekaterih protikandidatov. Dokler sem bil le obrobni kandidat iz Novega mesta, smo si segli v roke in se zelo sproščeno pogovarjali o naših kandidaturah. Ko pa se je po predstavitvah izkazalo, da postajam vse bolj resen kandidat za zmago, je sproščenost izginila in ostali so le še hladni pogledi in uradni pozdravi. Očitno je bilo, da sem s svojo kandidaturo zmotil nekaj, kar se je na začetku zdela čista formalnost.

Je bil odstop mag. Sonje Žilavec Nemec ključen, da je bil za ravnatelja izbran Činč?

Mag. Žilavec Nemec je dobila podporo dijaške skupnosti in mogoče bi predstavnika v svetu šole glasovala za njo. Ker je odstopila, bi glede na dejstvo, da sem pri dijaški skupnosti dobil večjo podporo od Činča, lahko tudi jaz pričakoval v svetu šole kak glas od dijakov. Po mojih informacijah sta se dijaka odločila drugače in njuna odločitev je popolnoma legitimna. Težko pa je povedati, kaj bi bilo, če mag. Žilavec Nemec ne bi odstopila. V končni fazi je dobila druga največ glasov od sveta staršev in mogoče bi še kdo glasoval za njo.

Ali mislite, da so zaposleni vršili pritisk na dijake, za koga morajo glasovati?

Dijaka, ki sta v svetu šole, sta se odločila po svoji vesti in jima ne gre nič očitati. Žal se je izkazalo, da so ravno glasovi dijakov odločili o tem, kdo bo novi ravnatelj in tukaj je že v sami sestavi sveta šole zakonodajalec naredil napako, ker se pri takih odločitvah dijakom naloži preveliko breme odgovornosti. O morebitnih pritiskih na dijake ne vem nič.

Kakšno mnenje ste si ustvarili vi o šoli?

V preteklih dveh mesecih sem se dodobra seznanil z delovanjem GMS, katere dijak sem nekoč bil tudi sam. Moje mnenje je, da je GMS dobra šola, ki pa je zaradi nekaterih napačnih ali pa ne zadosti odločnih odločitev vodstva šole razvojno zastala. Zato šola potrebuje ravnatelja, ki bo znal razumeti sodobne izobraževalne trende in bo s svojim delom ter zgledom motiviral tudi sodelavce, da bodo s skupnimi močmi šoli dali nov razvojni zagon. Upam, da so s Činčem takega ravnatelja tudi dobili.

Ali ste tudi vi mnenja, podobno kot Ivan Kramperšek, ki je predčasno odstopil od kandidature, da bi se šola morala prevetriti in da lagodje zaposlenim ugaja, zato so se bali sprememb?

Jaz ne bi govoril o lagodju, saj je znano dejstvo, da so šole dinamično konservativne ustanove, kar pomeni, da se močno upirajo kakršnimkoli spremembam tako dolgo, dokler le-te ne postanejo nujne. Učiteljski zbor je ocenil, da kake večje spremembe, kar bi izvolitev zunanjega kandidata za ravnatelja vsekakor bila, niso nujne in svet šole je njihovo odločitev upošteval.

Sem pa močno razočaran nad enim od učiteljev v svetu šole, ki me je na moji predstavitvi poskušal diskreditirati tudi z zelo nizkimi udarci. Kolega zagovarja mnenje, da rezultati mature ne pomenijo veliko, da število zlatih maturantov tudi ni pomemben podatek o kakovosti šole, da je delo razvojnih in inovativnih projektov z ustreznimi institucijami nepomembno, da dijakov ne smemo dodatno obremenjevati z raziskovalnimi nalogami in ima podobne poglede na precej stvari, ki so objektivno merilo za kvaliteto šole. Menim, da velika večina učiteljev na GMS dobro in dosti dela ter da uspešno izvaja kurikularno prenovo gimnazije, a taki posamezniki mečejo slabo luč na celotno šolo in kvarijo renome učiteljskega zbora v javnosti.

Se boste kot Pomurec še naprej prizadevali, da se vrnete "domov", ali vam je tudi v Novem Mestu lepo?

Z ženo imava v Novem mestu dobri službi, tu sva si ustvarila dom in oba otroka sta se nama rodila tukaj. Vsi se v Novem mestu dobro počutimo, a če se bo pojavila dobra priložnost, bomo razmislili o vrnitvi domov. Nenazadnje bi tako tudi otroka imela več priložnosti za druženje z dedkoma in babicama.

Želite za konec še kaj dodati?

Zahvalil bi se vsem, ki so mi pomagali in svetovali pri kandidaturi, Vam in vsem bralcem Pomurca pa bi zaželel dosti sreče, zdravja in osebnega zadovoljstva v novem letu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. vegi
      06.01.2012 ob 10:46 vegi

      Bravo "Tejč" vedno si bil dober dečko,škoda ka ti neje uspelo,ti je vsaj pri starših kere itak najbole trbej upoštejvati,itak so profesori odvisni od učencov,pogumno samo dale pa čimprle nazaj v Bratonce...drži se

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. anonimnus17
      07.01.2012 ob 17:06 anonimnus17

      zanimivo, koliko je znano je Roman Činč dobil več glasov od dijakov kot pa Forjan, prosim da ne laže, ker to kar je tu napisano ne drži!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. xerox
      07.01.2012 ob 18:31 xerox

      Baje pri glasovanju dijakov ni bilo vse čisto... Razen če tij anonimnus17 ka več znaš. Te nam pa tau povej...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. MatejForjan
      07.01.2012 ob 20:54 MatejForjan

      Da se me ne prime sloves lažnivca: po meni znanih podatkih so bili rezultati taki, kot sem v intervjuju povedal. Ker od sveta šole uradnega obvestila nisem dobil, sem se oprl na informacije, ki sem jih dobil od drugih virov- tudi od nekaterih protikandidatov z GMS. Sem pa tudi jaz slišal, da je pri glasovanju prišlo do nepravilnosti in so ga želeli ponoviti. Zakaj ga niso, mi ni znano. Kot sem že v razgovoru povedal, izbira novega ravnatelja je legitimna in vsa zgodba o kandidaturi je za mene končana. Lep pozdrav.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. anonimnus17
      09.01.2012 ob 21:08 anonimnus17

      xerox, po mojih informacijah je Roman Činč dobil dva glasova več od gospoda Forjana, ter mislim, kot mi je znano so se vsi profesorji vedli profesionalno ter odgovorno. Hvala

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. kviki
      10.01.2012 ob 8:31 kviki

      na GMS bo vse po starem. tako so seodločili profesorji, očitno pa to ustreza tudi dijakom. verjamem, da je g. činč sposoben šolo voditi bolje od gospe cipotove, vendar bo do tisti učitelji, ki so ga do sedaj blatili naokoli, še bolj goreči. če bo hotel uvesti spremembe, bo gotovo znotraj kolektiva imel veliko več nasprotnikov, kot do sedaj. bo zmogel, ali pa bo pred zaključkom mandata rekel, da mu tega ni treba?po moje je v tako gnezdo bolje spustiti nekoga sposobnega, ki ne ve, kaj ga čaka. in to je gotovo g. forjan. dijaki bodo še naprej dosegali podobne ali celo slabše rezultate, učitelji pa bentili nad privilegiji ljutomerske gimnazije in soboške ekonomske šole. mislim, da je to glasovanje dijakov in profesorjev bil masten pljunek v lastno skledo.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. anonimnus17
      10.01.2012 ob 20:19 anonimnus17

      oprosti vendar potem tu ni logike, če so profesorji glasovali večinsko za Romana Činča, potem iz tega sledi, da hočejo spremembe in tistih nekaj 5 profesorjev bo se pa moralo prilagoditi novim situacijam.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.