https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

NOGOMET

Nogometni klubi nosijo odgovornost za početje navijačev

21.2.2024  

V Sloveniji še naprej odmeva incident na nedeljski tekmi med nogometaši Mure in Maribora, v katerem je bilo poškodovanih več ljudi. Kakšen bo epilog navijaškega divjanja, tudi razplet tekme, bo jasno po odločitvi disciplinskega sodnika NZS. Po nedeljskem incidentu na Fazaneriji se je oglasila tudi navijaška skupina Black Gringos.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je v ponedeljek potrdila uvedbo disciplinskega postopka po tekmi 21. kroga državnega prvenstva v Murski Soboti. Tekmo so prekinili zaradi metanja pirotehničnih sredstev iz sektorja mariborskih navijačev na in ob igrišče. V eksploziji ob igrišču, kjer so se ogrevali predvsem Murini igralci, je bilo po podatkih policije poškodovanih sedem ljudi, od tega dva huje.

Disciplinski postopek teče tako proti organizatorju tekme, nogometnemu klubu Mura, ter tudi proti mariborskemu klubu zaradi incidenta s pirotehničnim sredstvom, je za Odmeve v ponedeljek pojasnil generalni sekretar NZS Martin Koželj. Oba kluba imata 72 ur od začetka postopka za predložitev odgovorov.

Ob vsesplošnem zgražanju nad navijaškim nasiljem na tekmi in obsodbah iz nogometnih vrst, ki so se jim pridružili tudi visoki predstavniki države, se je vnela tudi razprava o sankcijah, ki čaka odgovorne za incident. NZS v primeru disciplinskega postopka ugotavlja objektivno odgovornost in lahko kaznuje klube, njihove odgovorne osebe, igralce in druge člane osebja, je razvidno iz predpisov krovne zveze.

Disciplinski pravilnik NZS je jasen glede objektivne odgovornosti, ki jo nosi klub za dejanja navijačev. Ta v drugem odstavku tretjega člena pravi: "Nogometni klub je objektivno odgovoren tudi za kršitve igralcev, svojih uradnih oseb in deležnikov, ki so njegovi člani, in za ravnanje navijačev." Tako bi Maribor lahko odgovarjal za ravnanje njegovih navijačev, če se v postopku izkaže, da so ti odgovorni za incident.

Tudi pretekla praksa na tem področju je jasna, saj disciplinski sodnik NZS praktično tedensko izdaja kazni klubom za kršitve pravil, ki jih povzročijo njihovi navijači. Tako je Maribor v 20. krogih v tej sezoni kar za 17 krogov prejel kazni zaradi nešportnega obnašanja navijačev, vključno z uporabo nedovoljene pirotehnike. Kazni so bile skoraj izključno finančne narave, tako da je klub iz mesta ob Dravi v tej sezoni zaradi različnih tovrstnih kršitev v blagajno NZS plačal že 23.700 evrov.

Disciplinski sodnik NZS sicer tehta tudi odgovornost organizatorja tekme, v tem primeru prvoligaša iz Mure. Če bi se ob tem izkazalo, da je ta opustil dolžno ravnanje, bi namreč Muro lahko doletele sankcije NZS zaradi incidenta in prekinitve tekme. A kot so za STA dejali strokovnjaki za varnost, je glede na iznajdljivost navijačev pri skrivanju pirotehnike skoraj nemogoče ustaviti vsega vnosa na stadione. Ob številnih disciplinskih vprašanjih, ki se tehtajo v primeru iz Fazanerije, je Bolcar opozoril, da bo primer imel tudi dodatne razsežnosti zaradi odškodninske odgovornosti, poroča STA. 

Ob incidentu so se oglasili tudi Black Gringosi, ki močno obsojajo dogodek, ki se je zgodil, ko so nastradali njihovi igralci in mladoleten pobiralec žog. Kot skupina vejo, da je težko nadzorovati vsakega posebej, vseeno pa pride do neke meje, ki se je ne sme dovoliti in presegati. Upajo, da bo ta “vijolčni bojevnik” primerno kaznovan. 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.02.2024 ob 9:39 gost

      "MARIBOR ŠAMPION " ni nič kriv ! Kriva bo NŠ Mura !

      1 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.02.2024 ob 10:35 Karel K. gost

      Pravilna in točna vseina naslova, klubi so odgovorni za početje igralcev. Če se klubi hvalijo ali pa sklicujejo na to, da so bili njihovi navijači 12 igralec, potem jih v tem primeru imajo za svojega igralca. Ko pa se ti navijači ne obnašajo pravilno potem jih t a klub ne sme odvreči kot tujka ampak morajo biti tudi njihov 12 igralec

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.02.2024 ob 10:57 AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Karel k. točno tak ka si idnouk napijso nekaj kak trbej. Zatou pa Mura more dobiti 3 točke kak prvo. ka se pa varovanja tijče policija dolouči stopnjo tveganja pa ukrepe primerno ton. Či je Mura se napravila kak je policija doloučila je lejko samo krijva redarska služba pa policija. No sten ne mijslin ka je policija ali redarska služba krijva ka je budala tou odvrgo. Za odvrženo sredstvo jekjrijf izključno tisti keri je tou napravo.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.02.2024 ob 11:24 Karel K. gost

        Kot izgleda je bil onstan ceste v vojašnici Šarec podučeval vojake, kako se strelja s tromblonom in je mina priletela na stadin. Tudi ta opcija obstaja za ta incident. Jaz vedno napišem vse tako kot "trbej" kot mislim, da je pčravilno in neškodljivo za poštenega človeka in resnicoljuba, je pa vedno moje pisanje nevarno za kriminalce v slovenski politični, državnoupravni in pravosodni eliti. Ti potem pljuvajo ogen, tudi po tem portalu osebno in preko svojih oprod. Delajo se butaste in ne razumejo vsebine mojih komentarjev, ter njihovo vsebino prirejajo tako, kot njim koristi, da bi me lahko etiketirali, kriminalizirali, diskreditirali. Tudi ti si v tem smisslu napisal, "da sem ednauk nekaj napisao kak trbej", torej po tvoji volji, če bi napisal po moji volji potem bi to za tebe bilo nepravilno, ti ne dovoliš drugačnega mnenja.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.02.2024 ob 11:43 gost

      Ej, san gledal v nedeljo te policaje, kak so se oblačili, pripravljali....in jim šla nedelja z družino zaradi neke jake tekme....in si mislil, kaj vse mi plačujemo!? Na koncu pa takšen zakljkuček športniga dogodka, Kacjan pa tam nekaj jamra in stoka, upa pa nič spremeniti!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.02.2024 ob 12:55 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Karel prešti ka si nspijso tij se znaš pa pika s teuf nemo razpravlo ka se mi toi ne da Ti pa še dalr pijši cejle romane, kere se nikomi ne da šteti.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.02.2024 ob 14:28 Karel K. gost

        Veseli me, da ti prešteješ moje romane, saj si napiso, da sem nekaj pametnega napijso. Zdaj pa se odloči, če si ti prebral ali pa si naročil sinu, da ti je moral prebrati, ker ti ne veš brati.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.02.2024 ob 13:43 gost

      Za vse to sranje je kriv sam eden in edini desni pizdek Januš grozni. Kajti on je slovenijo razdelil na dvoje on poziva k nasilju pa k orožju.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.02.2024 ob 13:44 gost

      Maš prav on ljudi hujska že 33 let in jih zastruplja z sovraštvom eden proti drugemu.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.02.2024 ob 17:08 Joze15 gost

      Kriv je Golob je rekel vi vržite bombo da nede več nišče pital za sodno zgradbo

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.02.2024 ob 21:46 Kume gost

      V ns. Muro lahko pride trener Zinedine zidan če ni kader in igralcev.se vidi da rajbar Kuzmič koren in lutka Balažic nimajo pojma sestavljat ekipe to je ekipa za pomursko ligo.kos Maruško in Antolin lahko igrajo za KMN. Melinci invalidi sramota.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.