https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zaključek projekta Nadgradnja vodovodnega sistema B

11.03.2024 ob 14:30  

V prostorih Kulturne dvorane Občine Rogašovci je danes potekala zaključna novinarska konferenca v sklopu projekta »Nadgradnja vodovodnega sistema B«. Pridobitve projekta in neposredne učinke na vsakdanje življenje prebivalcev v 12 pomurskih občinah so predstavili župan Občine Rogašovci Rihard Peurača, Bojan Prosič in Boštjan Zver iz Javnega podjetja Vodovod SISTEMA B d.o.o. ter predstavniki izvajalca gradnje za sklop 1 in sklop 2 Marko Meglen in Maja Kobetič iz podjetja TELEG-M d.o.o. ter za sklop 3 Tomaž Ivan Bašič iz podjetja ELPROING d.o.o.

Razvojni projekt Nadgradnja vodovodnega sistema B zagotavlja javno oskrbo z zdravstveno ustrezno pitno vodo ter vzpostavitev potrebne ustrezne infrastrukture 12 pomurskih občin. Z novo infrastrukturo se izboljšuje oskrba s pitno vodo, kar pomeni zanesljiv dostop do čiste in kakovostne vode. Investicija obsega novogradnjo 21.700,40 m transportnih cevovodov, 64.520,04 m primarnih in 107.921,97 m sekundarnih cevovodov, novogradnjo 14 objektov na sistemu ter nadgradnjo 33 obstoječih črpališč in 14 vodohranov. Vrednost investicije znaša 38.160.205,71 EUR z DDV.

Župan Občine Rogašovci Rihard Peurača je uvodoma z zadovoljstvom predstavil pomembnost uspešno zaključenega projekta za občine investitorke in celotno regijo ter se zahvalil svojim sodelavcem, županom in sodelavcem na drugih občinah, ministrstvu za naravne vire in prostor ter vsem, ki so kakorkoli sodelovali na projektu. »Vsa dela na projektu so zaključena in pridobljena so vsa uporabna dovoljenja. Trenutno v vseh občinah poteka priključevanje novih uporabnikov. Smo v fazi odprave napak in izvedbe izboljšav. Po zaključku projekta bo imelo skoraj 93 % prebivalcev s tega območja možnost priključitve na javno vodovodno omrežje«, je še povedal župan Rogašovcev, vodilne občine v projektu.


Finančni del projekta je predstavil Bojan Prosič iz Javnega podjetja VODOVOD SISTEMA B d.o.o: »Med pogodbeno vrednostjo in realizacijo je nastala razlika predvsem na podlagi dejstva, da smo gradili objekt v zelo turbulentnih časih, kar se tiče cen in dogajanja na trgu z določenimi podražitvami. Podražitve so znašale 4,4 milijona evrov. Uspelo nam je izčrpati največ evropskih sredstev, ki jih je bilo mogoče pridobiti, zato občinam ni bilo treba zalagati več denarja, kot je bilo prvotno predvideno. V obsegu 82 % je bil projekt financiran iz kohezijskih sredstev. Občine so prispevale le 3,9 milijona evrov.«

Direktor Javnega podjetja VODOVOD SISTEMA B d.o.o. Boštjan Zver je poudaril: »Vodovod sistema B po dolžini omrežja, ki obsega čez 1200 km, sodi med 5 največjih vodovodnih sistemov v državi. Da bomo zagotovili varnost oskrbe s pitno vodo v luči podnebnih sprememb in zagotavljali odpornost sistema, pa bodo potrebne še nadaljnje nadgradnje. Pri tem se bo treba osredotočiti na zagotavljanje novih in rezervnih vodnih virov, njihovo zaščito ter pripravo pitne vode v skladu s prihajajočimi novimi zahtevami in standardi kakovosti pitne vode.«

»Predvsem je bilo na nas kot izvajalcu, da smo opravili temeljito oceno tveganja, poskusili najti alternativne vire materialov, se pripravili na strateško upravljanje zalog dobave, prilagoditev procesov skladno s potekom dela, optimizacijo stroškov ter razvoj finančne strategije, ki je omogočala nadaljevanje projekta v spremenjenih ekonomskih okoliščinah,« je povedala Maja Kobetič iz podjetja TELEG-M d.o.o., izvajalca gradnje za sklop 1 in sklop 2.

Tomaž Ivan Bašić iz podjetja ELPROING, RAČUNALNIŠKO PROGRAMIRANJE, d.o.o., vodilnega partnerja na delih sklopa 3, ki zajema nadgradnjo obstoječega vodnega vira Fazanerija in vzpostavitev novega nadzornega centra vodovodnega sistema VSB, je povedal: »Da lahko sistem deluje kot sinhroniziran proces, smo tekom izvedbe projekta implementirali programsko opremo za hidravlično moduliranje AQUIS. Projekt je potekal v skladu z izhodišči projektne zasnove, operativni izzivi na terenu so bili skladni s pričakovanji ter smo jih sproti in učinkovito reševali.«

Marko Meglen, direktor podjetja TELEG-M d.o.o, je na koncu izrazil zadovoljstvo s potekom izvedbe del: »Zahvalil bi se naročniku, investitorju in upravljavcu, da smo tekoče težave sproti in hitro reševali. Rok za izvedbo je bil zelo kratek, s tem pa tudi čas za odpravo težav, ki pa so vsekakor manjše, če jih rešujemo sproti, tako da sedaj reklamacij praktično ni veliko in so nebistvene.«


Splošno o projektu »Nadgradnja vodovodnega sistema B«

Izvedba projekta je razdeljena v tri sklope in se je izvajala na območjih 12 občin investitork: Občine Rogašovci, Občine Beltinci, Občine Cankova, Občine Gornji Petrovci, Občine Grad, Občine Hodoš, Občine Kuzma, Občine Moravske Toplice, Mestne občine Murska Sobota, Občine Puconci, Občine Šalovci in Občine Tišina. Vodilna občina v imenu in v sodelovanju z ostalimi občinami investitorkami v projektu je Občina Rogašovci.

Upravljavec vodovodnega sistema B je Javno podjetje VODOVOD SISTEMA B d.o.o. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.

Foto: arhiv Pomurec. Naslovna fotografija: Nadgradnja vodovodnega sistema B 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.03.2024 ob 15:09 Karel K. gost

      Vsaka občina je torej sofinancirala 333.000,00 EUR. Občina Moravske Toplice pa zahteva, da mora vsakdo kateri se priključi na ta vodovod, sofinancirati s 1.000,oo EUR. To ne štima, saj na ta način Moravskotopliška občina oziroma bolje rečeno njen župan Glavač dvakratno zaračunavata strošek, najprej je kot občinski izdatek, potem pa kot občinski dohodek. Ni mi znano, če je ta praksa za priključitev tudi v ostalih občinah ali pa si je to finto izmislil le Glavač, kateri je šolan manipulator.

      15 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.03.2024 ob 16:37 Gospod gost

      V vseh občinah je plačljivo.v nekaterih še več kot 1000 eur. Lp

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.03.2024 ob 17:56 Karel K. gost

        Je to morda napisal Glavač ali njegov lakaj. Meni še nihče ni prikazal z zakonskimi določili, da je to občinsko kasiranje legalno in legitimno pa čeprav sem uradno zaprosil za to. Vsaj občina Moravske Toplice nima tega odloka, predpisa.

        4 14 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.03.2024 ob 16:46 Karel K. gost

      Do tega trenutka sem imel drugačne informacije in sicer, da v drugih občinah ni plačljivo. Kakorkoli že, je to v nasprotju z vsemi zakonskimi predpisi in soinvestitorji, kot so država in EU. To zagotovo ni v skladu s pravili sofinanciranja EU. Potem si tudi oni in država lahko zaračunajo priključnino. Občina je za financiranje namenila sredstva iz svojega proračuna in ta sredstva so od vseh nas občanov. Zakaj bi potem bilo dovoljeno občini, da občanom dvakrat zaračuna investicijskska sredstva. Potrebno se bo obrniti na EU Komisijo in to dvojnost financiranjarazjasniti in ne dovoliti, da se župani občin kateri to kasirajo od priključnikov izživljajo in pridobivajo denar na nelegalen način.

      5 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.03.2024 ob 17:38 gost

        Še enkrat. Ne na pamet, kakšno gradivo v roke vzemi pa potem pametuj. Aja, tebi tega ni treba. Ti itak vse veš in tvoja resnica, je edina resnica. Ojojoj…..😫😫😫

        16 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.03.2024 ob 7:04 Karel K. gost

        Nekateri se ne obregnete ob nepravilnosti ampak se posmehujete problemu, katri tudi vam jemlje nepotrebno denar iz žepa, komentirate politikantsko v osebno škodo meni. Jaz se s tem problemom ukvarjam že osem let, zato ni res, da zadeve ne poznam. Zdaj sem se obrnil na Evropsko komisijo v Bruselj. Ustavno sodišče RS mi je v primeru sofinanciranja izgradnje javnega vodovoda povedalo, da to ni predpis ali splošni akt izdan za izvrševanje javnih pooblastil, zato oni niso proistojni, da bi o tem odločali.

        3 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.03.2024 ob 7:12 Karel K. gost

        Ali pa vse te žaljive kratke besedne zveze pišejo prizadeti občinski manipulatorji, kateri hočejo na ta način javnost prepričati, da oni imajo prav, da lahko kasirajo dvakrat. Takrat leta 2015 so v priključni pogodbi na občini Moravske toplice zapisali, da je občina Moravske Toplice zgradila v moji vasi vodovod, zato moram plačati 1000 EUR sofinanciranja. Res pa je, da ni izgradila tega vodovoda samo bočina ampak s pomočjo države in Evropske Unije. Pogodba za sofinanciranje pa se mora med strankama podpisati pred začetkom gradnje, ne pa da po gradnji močnejša stran saamo izda odlok, da moraš plačati znesek v namene sofinanciranja.

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.03.2024 ob 18:53 Joj Kozic... gost

      V Puconcaj je negi 1,800... v Rogašovcaj slabih 1500... nej na pamet!

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.03.2024 ob 18:57 ZGREŠENA INVENSTICIJA gost

      TO JE ENA NAJBOLJ ZGREŠENIH INVESTICIJ, ki so se kadarkoli zgodile v Prekmurju, to boste spoznali čez nekaj časa ko bo cena trikrat višja kot sedaj. Seveda so najboljše skoz prišle goričke občine, nikoli pa mi ne bo jasno kaj tu zraven dela občina Beltinci, ki je imela zgrajeno čisto vso infrastrukturo od dobrega črpališča pa na dele čisto vse in to vse je bilo zgrajeno iz denarja občanov večinoma preko krajevnega samoprispevka. Koji vrag je takratnega župana Gomboca mantral, da se je dal tako nategniti. Takšnih stvari se je v Beltincih dogajalo ogromno, naj omenim samo kabelski sistem zgrajen isto z denarjem občanov. Pa je prišel Teleing njega je popapal Telemach - rezultat vsega pa je da občani plačujemo popolno tržno ceno priključka. Naj živi mafija.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.03.2024 ob 19:03 prekmurec gost

      Delo nadgradnje smo končali, sedaj pa lahko pričnemo z nadgradnjo nadgradnje ? Kar se še nekajkrat ponovilo !

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.03.2024 ob 19:28 Bogo gost

      Vidim da ste končali vodovod kdo bo delal nam na Gornjih Petanjcih položene so glavne cevi dalje pa ne duha ne sluha laž je tudi beseda

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.03.2024 ob 19:31 Karel K. gost

      Ta vodovod bo doživel usodo takoimenovane Prekmurske avtoceste, ko je po petnajstih letih potrebno cesto ponovno asfaltirati. Tudi v Radgonskem kraju so težave z tem centralnim vodovodom, ko je pitna voda nečista. Dolgo časa se je govorilo, da je za ta Prekmurski-Gorički vodovod zmanjkalo denarja, morda se je celo kdo okoristil. Zakaj bi plačal za priključek na ta vodovod, saj je to njihov občinski-upravljalski finančni interes, da služijo na prodaji vod, katera je last celotnega človeštva. Če hoče podjetnik zaslužiti, mora vlagati in privabiti stranke, ne pa da stranka plača, da se lahko pri tem podjetniku oglasi ali naroči storitev. Še enkrat, ni nobene zakonske podlage za to, da bi lahko občina kasirala.

      4 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.03.2024 ob 20:16 Brejgaš gost

      Glavač je navečji idiot z svojo Martino in Simonov katere nimamo trij čiste kok se koj dela.Noj si ne vupa prijte v Filovce na otvoritev ka de se opekel z svojime dve tri damame.Zanima nas pa kda de asvalt po vrijaj končane kateroga so občane same plačale pa so ga vničele.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.03.2024 ob 22:36 Erno gost

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      14.03.2024 ob 4:45 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      23.04.2024 ob 12:43 Matematik gost

      Po besedah župana Rogašovcov se je projekt podražil za 4,4 mio €, matematika pa ne laže in kaže: pogodbena vrednost 27,5 mio€, končna vrednost 38,2mio€, razlika je 10,7 mio€. Pri polaganju cevovoda, v isti kanal so polagali cevi za štrom in optiko. To delo so elektro in runi mogli plačat, a to se sploh ne omenja. Se strinjam, da opčine ne bi smele zaračunavat priklopa, ki ga odplačujem 8 mesecev, a priključka še ni.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.