https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Ko mladim zagotovimo pravo priložnost, lahko spreminjajo svet okoli sebe

18.3.2024  

Skupina enajstih mladinskih voditeljev v okviru Društva prijateljev mladine Murska Sobota je minulo soboto pripravila okroglo mizo na temo »Od sanj do dejanj mladih! – Uresničujemo in postavljamo svoje cilje«.

»Mladi za akcijo!« so v preteklih mesecih utrjevali medsebojne vezi ter pridobili ključne kompetence za razvoj mladinskega dela v regiji. Na okrogli mizi so kot govorci mlade motivirali in spodbudili profesor fizike in podjetnik Jan Jurkovič, predsednik Kluba prekmurskih študentov Alen Lončar in magister psihologije ter trener mehkih veščin Erik Babič. Dogodka se je udeležilo več kot 40 mladih in njihovih podpornikov.

Okrogla miza po meri mladih z naslovom »Od sanj do dejanj mladih! – Uresničujemo in postavljamo svoje cilje« je v soboto, 16. marca 2024, pritegnila številne udeležence, tako mlade kakor tudi ključne akterje pri delu z mladimi. Pripravili so jo mladi, ki so se več mesecev usposabljali za mladinske voditelje, kjer so pridobivali različna znanja in veščine za upravljanje s časom, spopadanje s stresom in druga relevantna znanja za lažji prehod v odraslost. Zagnani mladi so na delavnicah utrdili medsebojne vezi in pridobili kompetence, ki so jim v pomoč pri organizaciji tovrstnih dogodkov.

Društvo prijateljev mladine Murska Sobota ustvarja priložnosti za mlade

»Današnja okrogla miza ni le platforma za razpravo in izmenjavo idej, ampak je živ dokaz rezultatov naših trudov v praksi. Je dokaz, da lahko s primernim pristopom mlade izoblikujemo do te mere, da lahko izrazijo svoje misli, delijo izkušnje in zasnujejo nadaljnje korake za razvoj svojih skupnosti. S tem dogodkom tako simbolično postavljamo temelje za trajno podporno okolje, ki bo sledilo potrebam in željam mladih,« je dejala Lili Miloševič, predsednica Društva prijateljev mladine Murska Sobota.
Društvo prijateljev Mladine Murska Sobota v okviru svojih aktivnosti podpira otroke in mladostnike pri njihovi osebnostni rasti in jim pomagati graditi trdne temelje za svojo prihodnost.

Okrogle mize se je udeležil tudi podpredsednik Zveze prijateljev mladine Slovenije, Uroš Brezovšek, ki je projekt in dogodek ocenil kot primer dobre prakse, ki se lahko prenese v marsikatero regijo.

S postavljanjem kratkoročnih in dolgoročnih ciljev prevzemamo odgovornost za svoje življenje

Mladi so govorcem zastavili vprašanja, povezana z izzivi, s katerimi se srečujejo ob prehodu v odraslost. Predvsem jih je zanimal njihov pogled na zastavljanje in uresničevanje ciljev ter načini upravljanja s časom.

»Mladi so trenutno v obdobju, ko se šele oblikujejo in zato je pomembno, da si postavljajo kratkoročne cilje, kajti dolgoročni so že določeni s formalnim izobraževanjem. Starejši kot smo, več odgovornosti imamo in takrat nam je danih tudi več priložnosti za postavljanje dolgoročnih ciljev,« pove Erik Babič, psiholog in trener mehkih veščin.

Kot govorec je na okrogli mizi sodeloval tudi Alen Lončar, predsednik Kluba prekmurskih študentov, ki je poudaril, da je izjemno pomembno za mlade, da si postavljajo kratkoročne in dolgoročne cilje, saj se nam takrat zdi, da živimo res polno življenje. Vseeno pa je ključno, da smo pri tem fleksibilni, da naši cilji niso fiksni, da sprejemamo, da lahko zrastemo in da se tudi naše vrednote in cilji lahko spreminjajo.

»Razlika med željo in cilji je ta, da je želja nekje v oblakih, s ciljem pa smo bolj konkretni. S postavljanjem ciljev prevzamemo odgovornost za svoje življenje, začnemo tlakovati svojo pot. Ni vedno najlažje, je pa vredno. Pri tem ne smemo pozabiti, da smo socialna bitja, da smo v stiku z drugimi. Nič ni narobe, če včasih tudi izrazimo žalost ali razočaranje, če tako čutimo« je dejal Alen Lončar, predsednik KPŠ.

Jan Jurkovič, profesor fizike in podjetnik je poudaril, da ni nič narobe, če ne živimo v skladu z družbenimi normami. Od mladih se pričakuje, da končajo šolanje, se zaposlijo, vzamejo kredit, zgradijo hišo, imajo otroke. »Lahko gremo tudi po svoji poti, če čutimo, da je za nas to pomembno. Pomembno se je postaviti tudi izven cone udobja, saj takrat rastemo, hkrati pa ne pozabiti na cono udobja, saj takrat uživamo v življenju. «

Govorci so mlade spodbudili tudi, da vsake dosežke proslavijo, ali s prostim časom ali z druženjem z osebami, ki so jim blizu.

Dogodek je potekal v okviru projekta Erasmus+ z naslovom Ustvarjanje priložnosti za aktivno vključevanje mladih na podeželju. Projekt je namenjen opolnomočenju mladih iz manj razvitih območij, da aktivno sodelujejo v lokalnem okolju in soustvarjajo dogajanje za mlade. Društvo prijateljev mladine Murska Sobota projekt izvaja v sodelovanju z Društvom porabske mladine in Zavodom Empatiko. Na dan mladosti, 25. maja, bodo Mladi za akcijo! organizirali festival za mlade na Socialni kmetiji Korenika v Šalovcih.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Vir in foto: Društvo prijateljev mladine Murska Sobota (Tamara Škraban)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.03.2024 ob 19:11 Karel K. gost

      Odlično ste začeli, srečali se boste na dan mladosti. Torej na dan kateri spominja na preteklost, ko so v preteklosti uničevalci mladih slavili svoje diktatorske, zločinske liderje in njihove politične podvige, ki so Slovenijo pahnili v sedanje stanje, ko mladi nimate perspektive. Ne morem se znebiti občutka, da vas vodi nekdo iz preteklosti, da imate medse vrinjenega enega ali skupino ljudi, kateri dela na tem, da bi vam preprečil zagotoviti pravo priložnost, da bi lahko spreminjali svet okoli sebe.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.03.2024 ob 19:15 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐌𝐨𝐧𝐞𝐲𝐏𝐚𝐲𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.03.2024 ob 9:46 Lendavski nadvojvoda gost

        Károly,prav si napisal,pripišem samo,da je ta pičkovek Ivan Janez Jansha.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.03.2024 ob 6:36 madzar gost

      najbolj nesposoben je na naslovni sliki cist desno.. budala haha.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.03.2024 ob 6:45 Ravlub gost

      Koji bullshit, saj pa mladi gredo bilokam, samo tu ne ostajajo, ravno zato, ker nimajo nobene priložnosti.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.03.2024 ob 9:52 Lendavski nadvojvoda gost

        Kreten ,Rav.....puder piderasti,nimaš ti priložnosti kot si,nesposobnež,ostali kar dobro živimo v tej osvobojeni Sloveniji.P.s.osvobojeni smo od Janshe,SSDS-a.

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.