https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Na veliki petek dan strogega posta, v cerkvah brez maš

29.03.2024 ob 6:05  

Na veliki petek, ki je del velikonočnega tridnevja, se kristjani spominjajo Jezusove smrti na križu. To je za vernike dan strogega posta in edini dan, ko v Katoliški cerkvi ni maše, ampak potekajo le bogoslužja velikega petka.

Dan Jezusovega trpljenja in smrti na križu

Veliki petek je edini dan v cerkvenem letu, ko ni svete maše. Ob 15. uri, ko obhajamo spomin na Jezusovo smrt na križu, molimo križev pot. Obredi velikega petka so najstarejša in najbolj častitljiva dediščina starokrščanskega bogoslužja in pobožnosti. Opravilo velikega petka ima tri dele. Velik del besednega bogoslužja zavzemajo slovesne prošnje in čaščenje križa.

»Čeprav ima veliki petek noto žalovanja, ne smemo spregledati, da imata svoj smisel tudi veselje in upanje. Tudi na ta dan, tako kot na cvetno nedeljo, naj bi prevladovala misel na Kristusovo zmago. Na to nakazuje tudi rdeča mučeniška barva, ki jo uporabljamo pri bogoslužju in spominja na zmago, zaradi katere ima mučeništvo svoj pomen,« so zapisali na spletni strani katoliške cerkve. 

Papež Frančišek bo ob 17. uri v baziliki vodil obrede velikega petka, zvečer ob 21. uri pa bo v rimskem koloseju potekal križev pot.

V stolni župniji Sv. Nikolaja v Murski Soboti: bo ob 15. uri križev pot, ki ga pripravlja vrtec Lavra. Ob 19. uri pa opravilo v čast Gospodovemu trpljenju. Med obredi bo za sveto spoved na razpolago škof Štumpf.

V evangeličanskih cerkvah bo na veliki petek zvečer potekalo osrednje velikonočno bogoslužje. Bogoslužje iz evangeličanske cerkve v Selu bo ob 18. uri na drugem programu prenašala TV Slovenija. 

Strogi post

Danes ljudje izvajajo post na različne načine. Med najpogostejše postne običaje sodi odpoved mesnim jedem, nekateri pa precej časa posvetijo tudi vsakodnevnemu razmišljanju ob svetopisemskih odlomkih. Pepelnična sreda je, poleg velikega petka edini dan, ko v katoliški cerkvi velja strogi post. Na veliki petek pa je post tudi v evangeličanski cerkvi.

Za razliko od katoliške in pravoslavne cerkve imajo evangeličani manj obvezujoči obvezni post. Splošno veljavnih postnih zapovedi evangeličanski kristjani ne poznajo: vsak posameznik naj bi se odločil, čemu se je pripravljen za določen čas odpovedati. Martin Luther je post razumel kot individualno vajo iz svetosti, ki naj ne bi bila enaka za vse vernike in je zato po njegovem mnenju ni mogoče predpisati. Luther zato ni podpiral obveznega posta. Strogi post pa številni evangeličanski kristjani upoštevajo na veliki petek.

Foto: arhiv Pomurec, Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.03.2024 ob 6:52 Karel K. gost

      Mnogo ljudi na svetu ima post vsak dan, ker nimajo kaj dati pod zob zaradi požrešnoti politike in njen podrejene ekonomske elite, ki človeštvu krade z njegovim znojem in trudom ustvarjene dobrine. Tudi v Sloveniji je mnogo tovrstnih revžev, ki so žrtve tovrstne politike titoistično usmerjene politične elite, katere le skrbi za to, da njeni pripadniki in privilegiranci uspevajo in dobro živijo. Zato ni treba, da ima neka cerkveno vzgojena ideološka skupina predpisuje, da se mora narod na ta petek postiti zaradi nekih z njihove strani ustvarjenih laži in norosti, postiti. Vsakdo naj je takrat, ko potrebuje hrano.

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2024 ob 7:43 Karel K. gost

        Komentiraj vsebino ne pa mišljenje katerega podaja Karči in njegove umske in strokovne sposobnosti!

        2 6 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.03.2024 ob 7:45 gost

      Daj debeli napisi kaj o Janši. Saj si plačan za to z strani sdsa, da mu leta in leta vsak dan delaš reklamo.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.03.2024 ob 7:59 Maranata gost

      Tisti, ki so rešeni greha, so najprimernejši, da rešijo tiste, ki so v grehu. Bog vedno govori po svoji Besedi tistim, ki poslušajo s srcem.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.03.2024 ob 8:14 Karel K. gost

      Vsak človek je sam sebi bog, ni drugega, zato tudi le lahko vsak sam sebe reši grehov, nikakor pa ne neki namišljeni "bog". Pomen besede "greh" pa je tako večveljaven v pozitivnem in negativnem smislu, da tu ni neke šablonske enostranske rešitve. Greh je lahko tudi, če ti narediš nekomu uslugo, ta to izkoristi, potem pa se ti maščuje zaradi tega, da bi zakril tvojo dobroto in bi si jo sam sebi pripisal. Torej si naredil greh v svojo škodo, ko si drugemu pomagal.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.03.2024 ob 8:44 Maranata gost

      Karel K. To, da je vsak sam sebi bog, pa se vidi v kakšnem svetu živimo. Polnem kaosa. Ljudje nimajo v srcu mira. Vsak tak bog ima svojih 10 zapovedi, ki jih vsiljuje tudi za ceno življenj, drugim ljudem. Greh pa ni nic drugega kot napačen rezultat. In za vas Karel K. verjamem, da ste eden tistih bogov na tem svetu. Ste zelo ponosni in samopravičniški. Imate svojih 10 zapovedi. V svojem srcu pa nimate mira

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2024 ob 8:54 gost

        sem opazil, da je on skregan z Janšo, skregan je s titiozmom in tudi z Bogom.....in v Sloveniji je zadnja leta zelo dosti takih....nezadovoljneži, njihova srca so prazna, živeti s tem, mora biti muka

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2024 ob 10:03 gost

        Teh deset božjih zapovedi s katerimaha cerkev je ali so napisali ljudje kateri so si na ta način izborili, da živijo na plečih drugih, te zapovedi so isto kot današnja politika človeštvu nalaga, zakone s katerimi sebi kroji raj na zemlji. Teh cerkvenih deset božjih zapovedi ni nič drugega kot vsiljevanje svoje volje s strani ljudi, kateri so spisali to cerkveno špravljico, da bi obvladovali človeški rod oni pa bi živeli zares bogovsko. Sem zelo pravičniški, kar bi lahko razbrali iz mojih komentarjev, saj se borim proti temu, da bi cerkvena in poilitična elita zlorabljala človeški rod za svoje podle nazadnjaške namere, v tej smeri, da sem takšen gre moj ponos, ne pa kot to vi predvidevate. Zaradi zlorabljanja človeštva s strani obojih krvosesov zares nimam miru v srcu

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2024 ob 10:10 Karel K. gost

        Ti čistokrvni udbovec ob 8.54 (nebi dal roko v ogenj, da nisi ti napisal tudi komentarja pod Maranata, saj je vsebina tvoja, le mali si se potrudil izbrati pravopis. To kar bom prilepil v nadaljevanju si pred dnevi objavil meni v odgovor: "Karel 10:49, Karel 1:44: A res misliš, da ti ljudje nasedajo? Eh Karel, nizko si padel. Nekoč si imel vsaj jajca in pisa veleumne bedarije pod Karel K. Sedaj pa, ko si razkrinkan, pa naeankrat brez Karleka😂. Do sedaj me je zadeva zabavala, ampak v življenju je toliko lepih stvari, da se ne splača izgubljati časa z zafrustriranim psihičem. Zato se tudi jaz (kot mnogi normalni komentatorji pred mano), na tvoje nebuloze ne bom več odzival. Me pa res zelo zanima, kakšne barve je nebo v tvojem svetu. Še Janša te je vrgel iz stranke, pa on res vsakega bedaka vzame". S tem si dokazal, da si vohljač za meno na tem portalu in delaš po naročilu svojih gospodarjev. Izdal si se, da opravljaš vohljaške zadeve ze mano, da me kopromitiraš, diskreditiraš, kriminaliziraš in to si nadaljeval ob 8.54 v tem svojem zmazku katerega si dal kot odgovor na sam svoj komentar 8.44. V svojem komentarju katerega sem prilepil tu si obljubil, da se večne boš ukvarjal z mano, pa ne moreš nehati, saj si se zbal, da ti bodo gospodarji v nasprotnem zaigrali kalinko in ti postregli s POLONIJEM v slovo.

        1 5 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.03.2024 ob 10:01 gost

      REBERŠEK JE IDIOT IN IDIOT BO DO SMRTI.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2024 ob 22:24 Geza gost

        Ni slučajno naslov,,post,,in kaj ima tu politika, eni glavno da pišete čeprav ne veste o čem

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.03.2024 ob 10:12 gost

      Strogi post imajo samo ljudje keri nimajo kaj dati v krožnik. Vse drugo je farsa. Nihče več ne spoštuje,,,, boga in trpljenje njegovega sina,,,,,. Niti tisi nespoštujejo tega praznika keri so prvi v vrsti ped oltarjem in za pridganco. Zato pa svet drvi v propad. Kajti ko,,, boga,,, zatajijo njbolj verni in njegovi dušni pastirji potem ne moreš drugega pričakovati kot potop sveta.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.03.2024 ob 10:26 gost

      REBERŠEK IDIOT SMRDI KOT GNOJ.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      29.03.2024 ob 10:33 Karel K. gost

      Se opravičujem, komentar 10.03 je moj.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      29.03.2024 ob 10:40 Karel K. gost

      Človeštvo je pačpo 2000 letih ali 2000 let prepozno prepoznalo komu je ta farsa ta laž o bogu in kristusu namenjena, bogatim, manipulatorjem in prevarantom. Tudi ko je cerkev imela absolutno oblast nad človeštvom je svet drvel v propad in to do današnjih dni. To ktrščanstvo te cerkve so človeštvu povzročile največ gorja, nedolžnih žrtev, medsebojnega nerazumevanja in delitve na vaše in naše. NMobenega potopa sveta ne bo zaradi tega, ker so se ljudje prebudili iz sna in so spoznali cerkvene laži in manipulacije, zemeljska krogla bo sama nehala obstajati v takšni obliki kot danes, narvni zakoni jo bodo potopili, kot so to druga bližnja in daljnja nebesna telesa.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      29.03.2024 ob 10:44 gost

      gost ob 8:54....Karel K.....motiš se, nikoli nič nisem pisal o tebi, me pa moti, da se spravljaš še na cerkev. Imaš razlog?

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2024 ob 11:51 Karel K. gost

        Nimam nobenega posebnega rzloga zaradi cerkve, imam pa razlog za to kar sem napisak, da vsi, tudi cerkev zlorabljajo človeški rod, da nekaj privilegirancev, lažnivcev, manipulatorjev lopovov dobro živi. Ta cerkev si je kot talisman izmislila nekega "Boga", Kristusa, alaha, kot si današnji politiki, ki delajo po vzoru teh cerkva izmišljajo novodobne Jezuse, da jih potem ponujajo osiromašenim in zatiranim narodom kot rešitelje, dejansko pa so krvosesi, itkoriščevalci teh narodov, celotnega človeštva.

        1 5 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      29.03.2024 ob 12:27 obnovljivi vir gost

      Vsak naj si po svoje razlaga post in pomen vsega tega !!Kateri misli da je vse brezpredmetno--če ima kaj v glavi --naj se vzdrži komentarja ! VSEM PA LEPE VELIKONOČNE PRAZNIKE !

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      29.03.2024 ob 13:06 smrkci gost

      90% ljudi velikonočne praznike ignorira.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2024 ob 13:45 gost

        ja, to v Sloveniji, v kateri je komunizem opral narodu še najbole glave....poglednimo v Hrvaško, srbe ale pa italijane, avstrijce, nemce....oni vsi bedaki, samo naši opranoglavci pametni, po takem! Vsi pa bi šli k žegnji, barvajo pirhe, bašejo se s šunkami itd.....žerte rdeče zvezde, če v nič ne verjete

        7 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2024 ob 14:18 Karel K. gost

        Če za vse te praznike, božič, velika noč, Binkošti, nebi mediji zganjali komercialno propagando v korist trgovcev, bi zares za te takoimenovane praznike vedela le peščica ljudi zares samo njih 10 odstotkov. Ti prazuniki so namenjeni le potrošništvu in pokazovanju nekaterih, da so premožni, da kupujejo darila, in malo od teh zna, da je to povezano s cerkvijo. V Avstriji in Nemčiji ljudje množično zapuščajo cerkev, Hrvati pa so zdaj sredi te norosti potem, ko je to cerkev zavračal titoizem. Bodo čez par let opazili, da so jih ti cerkveni propagandisti zapeljali v slepo ulico.

        3 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2024 ob 16:06 Toporišič gost

        Karel K. 29.03.2024 ob 14:18 … ne bi mediji zganjali komercialne propagande … Rodilnik, koga ali česa!

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2024 ob 17:02 Karel K. gost

        Vidi se na tem zmazku, da POLONIJ, katerega so ti postregli gospodarji pri tebi deluje zaenkrat le na podstrešje. Če se jim ne boš podvizal, boš dobil večjo dozo.

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      29.03.2024 ob 14:56 gost

      TIJ KARLEK SI TROT --pojma NEMAŠ KA PALAMUDIŠ---ŠALABAJZAR !

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      30.03.2024 ob 16:37 Nora crku gost

      https://www.bild.de/video/clip/news-ausland/schock-im-aostatal-sessellift-dreht-durch-87700182.bild.html

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.