https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: O pomenu socialnega kmetijstva za razvoj podeželja na Koreniki

18.04.2024 ob 11:50  

Na socialni kmetiji Korenika v Šalovcih je v sredo, 17. aprila 2024, potekal mednarodni dogodek na temo socialnega kmetijstva. Gostom iz tujine z dolgoletnimi izkušnjami na področju socialnega kmetijstva in razvoja podeželja so se pridružili tudi obiskovalci iz lokalnega okolja. 


O socialnem kmetijstvu v Sloveniji in širše v Evropskem prostoru so v sredo, 17. aprila 2024, spregovorili na socialni kmetiji Korenika, ki velja za primer dobre prakse socialnega kmetijstva v Evropi. Dogodka, katerega namen je bil predstaviti zgodbe socialnih kmetij iz Irske, Nemčije in Portugalske ter združiti dobre prakse, izkušnje in poglede prisotnih iz partnerskih držav so se poleg gostov iz tujine dogodka udeležili tudi ključni akterji lokalnega razvoja iz pomurske regije. 

»Podeželje se je z obdobjem modernizacije pričelo srečevati s številnimi izzivi. Skupnosti so izgubile svoje prvotne povezave, na podeželju prihaja do staranja populacije, hkrati pa prihaja do nedostopnosti določenih storitev. Do težav prihaja tudi v mestih, kjer so ljudje izgubili pristen stik z naravnim okoljem, hkrati pa prihaja do nezmožnosti delovanja v skupnostih. In ravno socialno kmetijstvo je našlo odgovor na te družbene probleme.« je povedal Goran Miloševič, direktor Socialne kmetije Korenika.

»Kmetijstvo je v zadnjih letih postalo multifunkcionalno. Ni namenjeno le proizvodnji hrane in izdelkov, vendar ima tudi širše poslanstvo, da se vključuje v termine trajnostnega razvoja. Pomembno je vključevanje kmetijstva v širše lokalne skupnosti, ki je del identitete podeželja.« je še dodal Miloševič. In tega poslanstva se zavedajo vsi prisotni partnerji, ki imajo z razvojem socialnega kmetijstva dolgoletne izkušnje. Povezovanje na mednarodni ravni je tako za socialno kmetijo Korenika izjemnega pomena, saj imajo možnost pridobiti nove izkušnje, reflektirati, kje so in kje so drugi, ter tako dobijo nove ideje za nadaljnji razvoj.

Gostje iz Irske, Nemčije in Portugalske vidijo socialno kmetijo Korenika kot inspirativno zgodbo in izjemen primer na evropski ravni. V vseh državah se srečujejo s podobnimi izzivi in spoznanja, ki so jih in jih še bodo pridobili v Sloveniji bodo kot primer dobre prakse prenesli nazaj v svoja okolja. »Na Irskem se kmetje prostovoljno vključujejo v iniciativo in pomagajo odgovarjati na potrebe v družbi. V okviru naše iniciative je več kot 50 kmetov sprejelo osebe s posebnimi potrebami, ki se vključujejo v delo kmetije. Želimo si, da bi te kmete pripeljali na Koreniko, da vidijo to izjemno zgodbo v živo« je povedal Joseph McCrohan iz socialne kmetije Kerry Social Farming. 

Dogodek je potekal v okviru Erasmus+ projekta Farmelder: Socialno kmetijstvo za starejše. Skupno se ga je udeležilo več kot 30 obiskovalcev iz štirih držav. Po pogovoru je sledil sprehod skozi dogajanje na socialni kmetiji Korenika. Udeležence so pozdravile udeleženke programov v Medgeneracijskem centru Štorklja, ki deluje v okviru socialne kmetije Korenika, gostom v svojih prostorih pripravile sladico ter zapele. Gostje so nato spoznali sodelavce Korenike ter si ogledali zeliščni vrt in živalski park. Z glasbenim programom so dogajanje popestrili tudi učenci OŠ Šalovci.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija