https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Uspešen prvi vseslovenski Dan kohezije na Ptuju

24.04.2024 ob 20:00  

V Stari steklarski na Ptuju se je v sredo, 24. aprila, odvijal izjemen dogodek, ki je pritegnil več kot sedemdeset poslušalcev: prvi vseslovenski Dan Kohezije, ki ga je organizirala televizija IDEA v sodelovanju z Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj ter Mestno občino Ptuj.


Dogodek je prinašal ne le priložnost za praznovanje pomembnosti kohezijskih sredstev, temveč je bil tudi platforma za razpravo o preteklih dosežkih in prihodnjih priložnostih.

Stara steklarska, nekoč srce ptujskega steklarstva, danes predstavlja simbol obnove in preobrazbe, ki jo je omogočila kohezijska politika Evropske unije. Dogodek je bil priložnost, da se izpostavi pomembnost kohezijskih sredstev ne le na abstraktni ravni, ampak tudi na konkretnem primeru obnovljenega kulturnega in prostorskega središča.

Sama Stara steklarska, s svojo bogato zgodovino in novim življenjem, je postala primer, kako lahko evropska sredstva spodbudijo revitalizacijo in oživitev kulturne dediščine ter lokalne skupnosti.

Začetek je bil zaznamovan z dobrodošlico Nuške Gajšek, županje Mestne občine Ptuj, in Srečka Đurova, državnega sekretarja na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj. Sledila sta dva panela, okrogla miza in predstavitve primerov uspešnih projektov, ki so bili financirani iz sredstev regionalnega razvoja.

V okviru teh panelov so sodelovali pomembni govorci, kot so Dijana Pirc, vodja sektorja za sklade na Ministrstvu za Kohezijo, Alen Jevtović, direktor mestne uprave Ptuj, in Jure Raztočnik, direktor Razvojne agencije Kozjansko.

Pirc je poudarila uspešnost prejšnjih finančnih perspektiv ter novosti v možnostih naložb v zeleno infrastrukturo. Jevtović je izrazil hvaležnost za kohezijska sredstva, ki so omogočila pomembne investicije v infrastrukturo Ptuja, med drugim kanalizacijsko omrežje, kolesarske povezave, tržnico ter obnovo Stare steklarske.

Raztočnik pa je izpostavil prizadevanja lokalnih akcijskih skupin za uresničitev ciljev trajnostnega razvoja v skladu s strategijo lokalnega razvoja.

Drugi panel je razpravljal o aktualni dopolnitvi povabila za razvoj regij, ki ga je ministrstvo objavilo konec marca. Udeleženci, med njimi Srečko Đurov, Robert Drobnič, Boris Keuc in Liljana Drevenšek, so poudarili pomen projektnega financiranja v regijah ter usklajevanje regionalnih in državnih strategij.

Okrogla miza je poudarila vlogo kohezijske politike pri podpori inovativnim podjetjem. Alenka Marovt je izpostavila napore za ustvarjanje stabilnega podpornega okolja, medtem ko je Rok Huber predstavil načrte za podporo podjetništvu v obliki finančnih spodbud. Poleg tega so udeleženci izpostavili potrebo po pilotnih infrastrukturah za testiranje inovativnih idej.

Po zaključku uradnega programa so se udeleženci odpravili na ogled ptujske tržnice, ki je prav tako doživela obnovo iz kohezijskih sredstev. Ta del dogodka je omogočil bolj neposreden vpogled v konkretno uporabo evropskih sredstev v lokalnem okolju ter njihov vpliv na vsakdanje življenje prebivalcev.

Ptujski Dan kohezije je bil zaznamovan z optimizmom in navdihujočimi razpravami, ki so osvetlile pomembnost kohezijskih sredstev za lokalni razvoj in trajnostno prihodnost regije. Številni projekti, predstavljeni na dogodku, so služili kot primeri uspeha, ki kažejo na moč sodelovanja med lokalnimi oblastmi, državo in evropskimi institucijami pri soustvarjanju boljše prihodnosti za vse državljane.

sofinancira EU

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

Foto: Jure Banfi

 

 

 

 

    Fotogalerija