https://www.btc-city.com/sl/murska-sobota/vsi-ponudniki/ponudnik/city-murska-sobota/telemach
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes praznik Gospodovega vnebohoda

09.05.2024 ob 9:25  

Danes obhajamo praznik Gospodovega vnebohoda, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Praznik se obhaja štirideset dni po veliki noči.

Danes, 9. maja, Kristjani praznujejo Gospodov vnebohod. Gre seveda za vnebohod Jezusa Kristusa v nebesa, natančno 40 (ali 39) dni po veliki noči. Letos bo to 9. maja. Poznan je pod več imeni – praznik Gospodovega vnebohoda, Jezusovo vnebohod, četrtek vnebohoda, veliki četrtek ali slovesni praznik Gospodovega vnebohoda. Je krščanski praznik in hkrati državni praznik v številnih državah, kot so Avstrija, Belgija, Danska, Nemčija, Francija itd.

Zaznamuje konec velikonočne sezone. Ta dogodek praznujejo predvsem katoličani in anglikanski kristjani; večina protestantskih cerkva ne sledi več tej tradiciji. Tudi datum se razlikuje glede na geografsko lokacijo. Zahodne Cerkve raje uporabljajo gregorijanski koledar za izračun tega datuma, medtem ko številne vzhodne pravoslavne Cerkve ta datum računajo po julijanskem koledarju. Posledično se njihova praznovanja zgodijo pozneje kot zahodni dogodek.

Kot piše v Novi zavezi v Svetem pismu, je bil Jezus Kristus po križanju na veliki petek vstal od mrtvih v treh dneh, na dan, ki ga poznamo kot velikonočno nedeljo. 40 dni po tem je ostal pri svojih apostolih, da bi jih poučeval, kako izvajati njegove nauke. Kot pravi Sveto pismo, so se ob koncu 40. dne Jezus Kristus in njegovi učenci odpravili na Oljsko goro blizu Jeruzalema.

Za kristjane vnebohod pomeni, da je Kristus dokončal svoje delo na Zemlji in mu dovolil, da pripravi prostor za svoje sledilce v nebesih. Ta dan, ki je bil sprva del velikonočnih praznovanj, se je kasneje skupaj z binkoštimi ločil od velike noči. Z binkoštnim praznikom se v krščanskem koledarju zaključi krog dogodkov, povezanih z veliko nočjo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.05.2024 ob 11:41 123 gost

      Grozno kaka novica, raje kaj pametnega napišite

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.05.2024 ob 13:14 levi papa gost

        naj napišejo tou, ka vsi naši mediji skrivlejo....."Na predsedniških volitvah v Severni Makedoniji je v sredo zmagala kandidatka DESNE opozicijske stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, ki je po podatkih volilne komisije prejela približno 65 odstotkov glasov. VMRO-DPMNE je slavila tudi na parlamentarnih volitvah, na katerih je prejela 43,2 odstotka glasov, poročajo tuje agencije......naše pač nič!?"

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.05.2024 ob 12:04 Štef gost

      Zato pa so trgovine in ceste polne

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.05.2024 ob 12:51 obnovljivi vir gost

      Vidva sta DEBILA--ODPADNIKA na robu družbe !!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.05.2024 ob 14:13 Maranata gost

      Jezus Kristus je isti vceraj in danes in na veke. Pismo Hebrejcem

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.