https://www.btc-city.com/sl/murska-sobota/vsi-ponudniki/ponudnik/city-murska-sobota/telemach
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Bezeg: Naravna zakladnica okusov in zdravja

4.5.2024  

Bezeg je rastlina, ki že stoletja navdušuje s svojo raznolikostjo uporabe in zdravilnimi lastnostmi. Čeprav je ta grm znan predvsem po svojih cvetovih in jagodah, so tudi drugi deli rastline, kot so listi in lubje, vsestransko koristni.


Z razvojem zanimanja za naravne sestavine in alternativno medicino, je bezeg ponovno postal priljubljen tako v kulinariki kot tudi v zdravilne namene.

Kulinarika je eno od področij, kjer bezeg zablesti v vsej svoji raznolikosti. Ena izmed najbolj znanih uporab bezgovih cvetov je priprava bezgovega sirupa, ki ga lahko dodamo vodo ali ga uporabimo kot sladico. Poleg tega lahko cvetove uporabimo tudi pri pripravi bezgovega čaja ali jih dodamo solatam in sladicam za svežino in aromo. Bezgovi cvetovi so znani tudi po svoji sposobnosti, da naredijo pite in puding bolj aromatične in privlačne.

Poleg cvetov so tudi bezgove jagode priljubljena sestavina številnih jedi. Bezgove jagode se lahko uporabljajo za pripravo marmelad, kompotov, sokov in celo vina. Njihov značilen okus in aroma dodata poseben čar jedem, ki jih pripravljamo.

Poleg kulinarike pa bezeg ponuja tudi številne zdravilne lastnosti. Bezgov čaj je znan po svojih čistilnih in razstrupljevalnih učinkih, še posebej pri težavah z dihali in prebavo. Bezgovi cvetovi so prav tako znani po svoji sposobnosti, da blažijo simptome prehlada in gripe ter spodbujajo znojenje, kar pomaga pri odpravljanju toksinov iz telesa.

V sklepu lahko rečemo, da je bezeg izjemno koristna rastlina, ki jo lahko vključimo tako v svojo prehrano kot tudi v svojo domačo lekarno. Z njegovo raznolikostjo uporabe in zdravilnimi lastnostmi je bezeg nedvomno naravna zakladnica, ki si zasluži mesto v našem vsakdanjem življenju.

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.05.2024 ob 14:49 gost

      To je res da je zelo zdrav na več načinov. Je pa zelo malo cenjen kot zdravilna rastlina.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.05.2024 ob 21:42 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐄𝐬𝐡𝐨𝐩𝐂𝐫𝐚𝐳𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.05.2024 ob 4:51 Marija gost

      Ja res je zdravilen in užitek.Sama ga zelo veliko uporabljam, sokovi, ocvrti..

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.05.2024 ob 12:37 Ĵože gost

      Na prvi sliki je jerebika in ne črni bezeg.

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.