https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Češnje – okusna poletna poslastica

1.6.2024  

Češnje niso le sladke in slastne, imajo tudi številne pozitivne učinke na zdravje.

Češnje so drobni rdeči sadeži s koščico, ki koristijo tudi našemu zdravju. Sadeži, pridobljeni iz drevesa Prunus avium, so priljubljeni zaradi svoje sladko-kisle note in so osnova številnih jedi, od sladic do osvežilnih napitkov.

Toda češnje niso le okusne, temveč tudi bogate z vitamini, minerali in drugimi hranili, ki so ključna za naše dobro počutje. Češnje so že v antiki poznali v Evropi, Aziji in delih Afrike. Danes jih gojijo v številnih regijah po svetu s primernim podnebjem, pole naštetih krajev še v Severni Ameriki in Avstraliji, kamor so jih prinesli evropski priseljenci.

Češnje so nizkokalorično živilo, saj vsebujejo le 71 kcal na 100 g. Večji del njihove mase sestavlja voda, kar pripomore k hidraciji telesa v vročih poletnih dneh. Glavni sestavni del njihove prehranske vrednosti so ogljikovi hidrati, med katerimi prevladuje sladkor, predvsem glukoza, in fruktoza. Poleg tega so češnje bogate s prehranskimi vlakninami, ki so ključne za zdrav prebavni sistem.

Najpomembnejša vitamina, ki ju vsebujejo češnje, sta folat in vitamin C. Folat je ključen za pravilno delovanje našega živčnega sistema, medtem ko vitamin C krepi naš imunski sistem. Poleg tega vsebujejo tudi velike količine kalija, bakra in kroma, ki so ključni za pravilno delovanje srca, mišic in presnove.

Češnje dozorijo od sredine maja do začetka julija, odvisno od sorte in podnebja. Sprva so plodovi trdi na ugriz in zelenkaste barve, nato pa postopoma spreminjajo barvo v rdečo, ko postanejo mehki in sladki. Češnje lahko uživamo surove ali jih uporabimo pri pripravi različnih jedi, kot so marmelade, kompoti, sladice ali celo vina in sokovi.

Z rednim uživanjem češenj lahko okrepimo svoj imunski sistem, izboljšamo prebavo in poskrbimo za dobro delovanje srca ter mišic. Zato ne pozabite uživati v teh sladkih darovih narave in izkoristite vse koristi, ki jih prinašajo češnje.

Foto: Pixabay 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.06.2024 ob 20:48 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.06.2024 ob 23:08 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐌𝐨𝐧𝐞𝐲𝐏𝐚𝐲𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.06.2024 ob 23:08 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐌𝐨𝐧𝐞𝐲𝐏𝐚𝐲𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.06.2024 ob 9:09 gost

      Češnje so zelo ukusen sadeš. So tudi zelo lepe na pogled in te hitro zanese da si jo utrgaš. Če seveda imaš to možnost. Veliko češenj je neobranih in propadajo ljudje keri pa jih tako pustijo gniti niso pa toliko fer da bi nekomu ponudili naj si jih pobere. So pa tudi dobri ljudje še vseeno da te povabijo in ti ponudijo svoje lepe česanje. Samo so zelo redki taki dobro srčni ljudje. In res vse pohvale za take ljudi.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.