https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Bas Eickhout na obisku v Sloveniji

03.06.2024 ob 6:05  

Nizozemski evropski poslanec Bas Eickhout je v Sloveniji razpravljal o trajnostnih praksah in zelenih politikah.


Nedavno je Slovenijo obiskal Bas Eickhout, nizozemski evropski poslanec in vodilni kandidat Zelenih na evropskih volitvah. Kot podpredsednik skupine Zelenih v Evropskem parlamentu je znan po svojem delovanju v okviru okoljske politike in boja proti podnebnim spremembam. Eickhout je svojo politično kariero začel leta 2009, pred tem pa je deloval kot okoljski znanstvenik.

Kaj vas je prineslo v Slovenijo?

Namen mojega obiska je, da bi se srečal z lokalnimi skupnostmi in razpravljal o trajnostnih praksah ter okoljskih izzivih, ki so ključni za oblikovanje zelenih politik na ravni EU. Ta obisk je del širše kampanje za evropske volitve, kjer želim iz prve roke izvedeti več o specifičnih potrebah in možnostih, ki jih ponuja Slovenija, zlasti v luči zelenega prehoda. Tovrstna srečanja mi pomagajo oblikovati stališča in politike, ki jih zagovarjam v Evropskem parlamentu.

Kaj ste ugotovili ob obisku Slovenije?

Ob obisku Slovenije sem bil izjemno navdušen nad naravnim bogastvom. Opazil sem tudi, kako pomembno vlogo igrajo lokalne skupnosti in kako aktivno sodelujejo pri različnih projektih, ki spodbujajo trajnostni razvoj. Posebej sem bil vesel srečanj z lokalnimi akterji, ki so mi predstavili konkretne izzive in rešitve na področju energetske učinkovitosti, obnovljivih virov energije in varstva biotske raznovrstnosti. Ta vpogled mi bo v veliko pomoč pri nadaljnjem zagovarjanju zelenih politik na evropski ravni.

Slovenski kmeti so se pridružili številnim protestom kmetov po celotni Evropi. Protestirali so tudi proti nekaterim zelenim politikam. Kako gledate na proteste kmetov in njihove razloge?

Razumem zaskrbljenost in frustracije kmetov, ki so se pridružili protestom po vsej Evropi, vključno s slovenskimi kmeti. Zeleni močno podpiramo kmete pri njihovih zahtevah. Evropska kmetijska politika je napačna, saj gre 80 % subvencij 20 % največjim industrijskim pridelovalcem. Težava so sporazumi in dogovori, ki kmetom onemogočajo dostojen zaslužek zaradi uvoza nizkokakovostne hrane iz tujine in visokih trgovskih marž. Zdrava hrana po pošteni ceni za kmeta in potrošnika mora postati evropska realnost, ne pa da kmete potiskamo na rob preživetja. Ob tem pa moramo doseči ukrepe, ki varujejo čist zrak, pitno vodo in zdravo prst, saj brez narave ni hrane in verjamem, da se večina kmetov tega zelo dobro zaveda. Kot zeleni politik verjamem, da je ključno sodelovati s kmetijsko skupnostjo, da bi našli ravnovesje med okoljsko trajnostjo in gospodarsko vzdržnostjo kmetijstva.

Kako pa Zelena stranka zagotavlja ravnovesje med okoljskimi cilji in gospodarskim razvojem?

Zelena stranka išče ravnotežje med okoljevarstvenimi cilji in gospodarskim razvojem tako, da predlaga, da gospodarstvo ni samo v službi dobička, ampak upošteva tudi okolje in družbo. Naš cilj je ustvariti sistem, kjer bo gospodarska rast vključevala zelene tehnologije, ki so prijazne do planeta, kot so obnovljivi viri energije, ki zmanjšujejo našo odvisnost od fosilnih goriv.

Prav tako spodbujamo večjo energetsko učinkovitost in manjše onesnaževanje s pomočjo zelenih investicij, kot je izgradnja javnega transporta in obsežnejša uporaba solarne in vetrne energije. S tem ne le varujemo okolje, ampak tudi ustvarjamo nova delovna mesta in priložnosti za vse. Za podjetja in industrije želimo postaviti jasna pravila, ki jih spodbujajo k bolj odgovornemu ravnanju z naravnimi viri. Gre za to, da zeleni prehod ni problem, ampak priložnost za boljšo prihodnost, je pa tudi gospodarska priložnost. Naše gospodarstvo mora biti trajnostno ne samo za našo generacijo, ampak tudi za tiste, ki prihajajo za nami.

*Oglasna vsebina. Naročnik oglasa: Evropska zelena stranka (European Green Party)

Fotografije: EGP / Shervin Sardari

    Fotogalerija