https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Nad Evropo se zgrinjajo črni oblaki

03.06.2024 ob 15:00  

Na desnici slišimo navdušene posameznike, ki javno razglašajo svoje veselje, ker se Evropa po desetletjih razcveta obrača še bolj v skrajno desno. Pa bi se nam res smelo smejati?

Kaj za naša življenja pomeni skrajno desna oblast, smo na lastni koži izkusili še pred kratkim. V času prejšnje vlade smo zaprti in ustrahovani lahko zgolj nemo opazovali razgradnjo težko priborjenih demokratičnih vrednot in naših pravic.

Zdaj je v nevarnosti celotna Evropa. Skrajno desne stranke izkoriščajo strah in med ljudi širijo nezadovoljstvo, da bi znova razširile svoje ideje. Pod vprašajem so celo pravice, ki so nam samoumevne, kot je pravica žensk do varnega in dostopnega splava, kot je pravica do svobodno izraženega mnenja.

Zato so te evropske volitve tako pomembne in prelomne. Ker nas postavljajo pred vprašanje: bomo izbrali demokracijo in svobodo ali teptanje naših pravic?

Dve leti nazaj smo Slovenke in Slovenci na volitvah jasno sporočili, da imamo dovolj. Odločno smo se uprli zatiranju civilne družbe in omejevanju svobode medijev. Uprli smo se grožnjam, nasilju, drakonskim kaznim. Uprli smo se avtoritarcem in izbrali svobodo.

Za demokracijo, svobodo in medsebojno spoštovanje se moramo boriti vsak dan. Na to nas v zadnjem času opozarjajo podobe maskiranih moških v paravojaških uniformah, ki marširajo po našem glavnem mestu. Odločitev, ki jo moramo kot volilci sprejeti, pa nam daje možnost izbire, kdo se bo za svobodo boril tudi v Evropi. Ker je tudi Evropa naš dom.

Sedaj imamo priložost, da pokažemo, da znamo razmišljati s svojo glavo. Da je volilna skrinjica pravzaprav naše orožje, s katerim se bomo uprli vnovičnemu pohodu nacionalizma, avtoritarizma in primitivizma. Da hočemo ubraniti temeljne vrednote, kot so človekove pravice, demokracija in enakost vseh ljudi.

V Svobodi verjamemo v svobodo odločitve. Nismo tisti, ki bi se bali drugačnega pogleda in razmišljanja s svojo glavo. Še več, verjamemo v živahno menjavo idej. Prvo med vsemi Slovenkami in Slovenci, nato med vsemi Evropejci in nenazadnje med vsemi narodi sveta.

Zato je prav, da predvidimo namere tistih, ki si želijo mračnjaštva, ki med nas širijo strah, ki se rajši skrivajo v temi in jim rečemo odločen NE.

Zato naj bo 9. junij dan, ko največ šteje svoboda odločitve. Uporabi svoj glas. Uporabi ga za svobodo, za mir, za demokracijo in za naše pravice. Uporabi ga za bolj varno in stabilno Evropo!

* Naročnik oglasnega sporočila je stranka Gibanje Svoboda. 

    Fotogalerija