https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: Minister Arčon na obisku v Porabju

24.06.2024 ob 11:20  

Matej Arčon, podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu se je mudil pri Slovencih v Porabju na obisku, ki je bil namenjen seznanitvi z gospodarskimi investicijami na tem območju. Ministra so spremljali veleposlanik RS v Budimpešti dr. Marjan Cencen, generalna konzulka RS v Monoštru Dubravka Šekoranja, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andreja Kovacs, predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holecz in zagovornica slovenske narodnosti v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss.


Minister, ki je zadovoljen z obiskom  slovenske narodne manjšine v Porabju, ob obisku pravi: »Ta skupnost je od vseh zamejskih najmanjša, ampak je izjemno učinkovita in povezana. V marsičem je lahko zgled ostalim.«.

Prvi postanek je bil sedež Državne slovenske samouprave, ki zastopa slovensko narodno skupnost v okviru madžarskih upravnih struktur. Njihovo delovanje sega na vsa področja manjšinskega življenja, saj skrbijo tako za upravljanje dvojezičnih šol in vrtcev, kot za gospodarski razvoj. Minister je obiskal tudi Slovenski kulturni in informacijski center Lipa, kjer ima med drugimi sedež tudi Zveza Slovencev na Madžarskem.

Pozitivni premiki so že bili narejeni

Programi za spodbujanje razvoja gospodarstva v Porabju bodo služili kot pilotni projekt za razvoj podobnih programov v vseh štirih slovenskih zamejstvih. Minister si je ogledal tudi dva primera uspešnega financiranja iz slovenskega vladnega Programa spodbujanja gospodarske osnove slovenske narodne skupnosti na Madžarskem 2021-2024. Ogledal si je kmetijo Labritz, Hišo jabolk in lokacijo za njeno nadgradnjo.

Ministru Mateju Arčonu so predstavili tudi projekt mlin Filó, ki zajema obnovo edinega slovenskega mlina v Porabju, načrte za izgradnjo centra obšolskih dejavnosti ob Slovenski vzorčni kmetiji, v Števanovcih pa projekt za obnovo edine slovenske žganjekuhe in stiskalnice bučnega olja. Dan je minister zaključil s slavnostnim nagovorom na sprejemu Generalnega konzulata Republike Slovenije v Monoštru.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: USZS

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.06.2024 ob 12:06 Karel K. gost

      Arčon tega zagotovo ne ve, da v Sloveniji več kot polovice države stavka. To so mu zagotovo povedali funkcionarji tamkajšnjih Slovencev in ga opozorili, da mora najprej narediti s svojim Golobčkom razmere v matični domovini in potem naj nji hodi v Monošter možgane prat, pamet solit.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.06.2024 ob 16:37 hobo gost

      Tu fali še "jaz kot minister".

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.06.2024 ob 21:41 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.