https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Kakšna je bila volilna udeležba v Pomurju?

10.06.2024 ob 10:00  

Volilna udeležba za poslance v Evropski parlament je bila v Pomurju nekje 35 odstotna. Kako sta se odrezala pomurska kandidata?

Za volitve evropskih poslancev je glasovalo 698.466 volivcev, od tega je bilo kar 30.735 neveljavnih glasovnic. Celotno Pomurje spada skupaj z vzhodnim delom Podravja pod volilno enoto 8 – Ptuj. V tej enoti je bila volilna udeležba 36,50 odstotna. Oddanih je bilo 76.535 glasovnic, od tega jih je bilo 3.437 neveljavnih.

Zmagala je Slovenska demokratska stranka (SDS) s 36,83 odstotki glasov, druga je bila Gibanje Svoboda s 21,43 odstotki, sledita Nova Slovenija (NSi) in Socialni demokrati (SD) vsaka z devetimi odstotki.

Volilna enota Ptuj je nadalje razdeljena na 11 volilnih okrajev, od tega jih je pet v Pomurju. To so: Murska Sobota 1, Murska Sobota 2, Ljutomer, Lendava in Gornja Radgona.

V okraju Murska Sobota 1, kamor spada večina Goričkega in nekatare občine Ravenskega, je bila volilna udeležba 37,85 odstotna. Glasovalo je 9.204 volivcev, od tega je bilo 369 neveljavnih glasov. Slavila je stranka SDS, sledita Svoboda in SD.

V okraju Murska Sobota 2, kamor spada mestna občina Murska Sobota in njena okolica, pa je bila 39,11 odstotna udeležba. Oddanih je bilo 9.717 glasovnic, od tega 442 neveljavnih. Slavila je stranka SDS, sledita Svoboda in SD.

V okraju Gornja Radgona je volilo 6.239 volivcev, kar je 35,11 odstotkov, v okraju Ljutomer 5.270 volivcev oz. 34,88 odstotkov in v okraju Lendava 6.603 volivcev oz. 31,23 odstotkov.

Kako sta se odrezala prekmurska kandidata?

Prekmurec Matej Grah, ki je bil sicer drugi na listi Gibanja Svoboda, je dobil le 5.752 glasov, prehitel ga je Marjan Šarec s 14.471 preferenčnimi glasovi. Tako se poleg Irene Joveve, ki je bila prva na listi in je zbrala 70.702 glasov, v Bruselj odpravlja Šarec.

Še slabše se je odrezal bivši soboški župan Aleksander Jevšek s stranke SD, ki je dobil 2.862 glasov. Za SD v Bruselj potuje Matjaž Nemec, ki je zbral 25.456 glasov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.06.2024 ob 10:15 gost

      Niso me videli !

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.06.2024 ob 11:20 gost

      Prekmurci zdaj pa ste dokazali, da bolj vdarjenega naroda od vas NEGA. Ni zadosti, da vas slovenska vlada, svoboda in SD jebeta in zaničujeta vi jih še podpirate. Lepo vas prosim samo eno zadevo mi napišite, ki ste jo dobili v preteklih 2 letih od vaših slobodnjakov in komunistov in tega vašega Jevška, saj ne bo težko a ne, ker ni kaj za napisati, naj vas še bolj udarijo in zanemarjajo k pameti žal nikoli ne boste prišli. Zato pa se Prekmurje prazni, vsi pametni so že zdavnaj odšli v tujino, vsi ostali pa se pogledajte v ogledalo in DA VAS NIKOLI NE SLIŠIM DA BI SE PRITOŽEVALI NAD SVOJO BEDNO USODO.

      12 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.06.2024 ob 11:26 smrkci gost

      Na volitve hodijo psihični bolniki in ritolizci.

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.06.2024 ob 11:49 123 gost

      Se pravi SDS in RKC

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.06.2024 ob 11:58 Karel K. gost

      Ko dobi na volitvah komedijant Marjan Šarec 14.000 glasov, mladi in izobraženi Grah pa 5.000 potem s temi volilci ni nekaj v redu, so še večji komedianti od njega. Pa tudi ta Joveva, katera je v Brulju le toliko, da ima dobro plačo, drugače ni glasu od nje, da bi kaj pametnega tam povedala. Vsaj temu Javšku so pokazali, da naj spakira kovčke in gre v penzijo ter naj pazi na vnuka od svoje hčerke vremenarke.

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.06.2024 ob 12:29 čeden gost

        Vsebinsko gledano Svoboda je totalni poraženec. Od njihovih ni bil nihče izvoljen. Joveva in Šarec sta transformirana LMŠ.

        7 7 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.06.2024 ob 12:07 Karel K. gost

      123, to si me spraševal na enem od prejšnjih ponujenih vsebinah: "Karel K mene zanima če ti kaj delaš ali pa vlečeš socialo ker pišeš od jutra do večera in to nekdo ki dela ne zmore". Veseli me, da te moji komentarji vznemirjajo in si zaradi tega zaskrbljen za svojo politično titoisitčno opcijo. S to provokacijo me ne boš odbil od tega, da tudi v bodoče nebi komentiral, morda še bolj, ker vem, da so moji komentarji strup za tebe in tvojo titoisitčno politično opcijo. Ti ne vidiš sebe, da je vsak drugi komentar tvoj in te ne vznemirja ko drugi cel dan komentirajo, le mene vidiš. kOT SEM ŽE MNOGOKRAT NAPISAL, jaz ta dolg komentar napišem v minuti v dveh, seveda se mi pripetijo tudi tipkovne napake ali slovnične. Ne vem kašne vrsta dela imaš v mislih, intelektualno ali fizično. Jaz opravljam cel dan oboje in to intenzivno. Jaz bi bolj verjel, da si ti na socialnem, da nič ne delaš pa sploh ne razmišljaš ampak samo mene slediš in to ti je naloga za kar si plačan od titoisitčnih gospodarjev. To je edina tvoja sposobnopst, nisi pa sposobne niti za fizično niti intelektualno delo le to udbovsko.

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.06.2024 ob 13:43 Lali gost

        Če ste janšisti res tako plitvi, SDS je res dobil največ poslancev ampak ostali niso iz njihovih vrst, poleg tega pa je vlada dobila vse referendume kar je udarec za Janšo

        11 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.06.2024 ob 22:31 Titoist Džauže Čebinar gost

        Kozic, da delaš fizično, ti res verjamem, čeprav si že v letih. Da pa delaš intelektualno, je pa največja laž in bedarija, ki si jo do sedaj napisal (pa jih nisi malo). Za intelektualno delo, je potreben intelekt! Tega pa ti na žalost nimaš. Dokazov pa mi razumnim ljudem (na žalost ti nisi med njimi), ni potrebno navajati. Samo par tvojim pisanj je potrebno prebrati (seveda je za to potrebno imeti zelo dober želodec). Lahko noč partijski tovariš!

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.06.2024 ob 12:23 Karel K. gost

      Kdo sploh lahko vejame tem rezultatom. Za referendume je napisano da je volilna udeležba okrog 41 odstotkov. Pa tudi ta udeležba na volitvah je vprašljiva. Ob 16 uri je bila 25 odstotkov, zdaj na koncu torej tri ure pozneje pa se je skoraj podvojila. Pa ja niso vsi šli volit od 16. ure naprej. Zato so vsaj ti referendumski rezultati ponarejeni, nelegitimni.

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.06.2024 ob 14:32 123 gost

        Karel K včeraj je bila primerjava z zadnjo udeležbo in vedno je bilo isto tako da se sedaj vidi kakšen bedak si da sam sebi lažeš

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.06.2024 ob 13:19 gost

      Itak.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.06.2024 ob 13:20 gost

      Ooo[oo

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.06.2024 ob 13:22 gost

      Nema veze, kak je , je,naj samo dobro je,glavno ka Sukička nej notri prišla ka je zaletena kak štukov praj.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      10.06.2024 ob 13:26 gost

      Zdravnice in zdravniki smo zelo zaskrbljeni nad trenutnimi razmerami v slovenskem zdravstvu. Predvolilne obljube trenutne koalicije o izboljšanju zdravstvenega sistema so v nas vzbudile upanje, vendar nam je po dveh letih zamujenih priložnosti postalo jasno, da so bile izrečene obljube zgolj prazne besede. Gibanje Svoboda je zdravstveno reformo obljubljalo kot prvo prioriteto, Socialni demokrati so obljubljali dostop do specialista v 30. dneh, Levica pa okrepitev zdravstvenega sistema. Vse to so zapisali v koalicijsko pogodbo in jo podpisali. Žal smo do danes že spoznali, da njihovi podpisi, zaveze in obljube, ne pomenijo nič. Razmere v zdravstvu se niso izboljšale; nasprotno, poslabšale so se do te mere, da zdravnice in zdravniki umikamo soglasja za nadurno delo, odhajamo v tujino, kjer sta delovno okolje in plačilo boljša ali v privatni sektor, kjer je razmerje med službenim in zasebnim življenjem precej boljše in plača višja. Ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nismo dočakali. Namesto tega smo dobili nov obvezen prispevek in največji primanjkljaj v zgodovini Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Delovni pogoji ostajajo neurejeni, kar neizogibno poslabšuje delovne razmere za vse, ki še naprej vztrajamo v javnem sektorju. Bojimo se, da nas bo vse skupaj privedlo do izgorelosti. Zelo težko spremljamo vojno, ki jo predsednik vlade Robert Golob v medijih bije proti nam. Njegove besede in izjave ne pritičejo nazivu predsednik, njegovo pobalinsko vedenje je skrajno žaljivo. Javnosti skuša prikazati, da zdravniki ne delamo, da smo izključni krivec za propadanje javnega zdravstvenega sistema in da si ne zaslužimo primernega plačila. Na vsak način skuša obrniti ljudi proti nam. Pri tem pozablja, da menedžment slovenskih zdravstvenih ustanov, katerega temeljna naloga je uspešno vodenje teh ustanov, postavlja vlada in da zdravniki na to – imenovanje direktorjev in njihovo ukrepanje – nimamo nikakršnega vpliva. Smo zgolj in samo javni uslužbenci, ki opravljamo svoje delo, to je zdravimo ljudi. V naši državi se je v teh razmerah zelo težko pogovarjati o denarju: v javnosti se je v preteklih desetletjih uveljavilo prepričanje, da bi morali zdravniki opravljati svoje službene obveznosti (in to ne glede na njihov obseg) zaradi svoje moralne dolžnosti in ne zaradi plačila. Zaradi službe, ki jo opravljamo, zamudimo ogromno dragocenih trenutkov, ki bi jih želeli deliti z družino, prijatelji, znanci... Ni nas doma, vsak mesec dežuramo in opravimo ogromno nadur, ker nas je preprosto premalo. Zakaj si torej po mnenju vlade ne zaslužimo boljših pogojev dela in boljšega plačila? Zaradi vsega naštetega je ogroženo zaupanje bolnikov do nas. Zaupanje, ki je – poudarjamo – ključnega pomena za uspešno zdravljenje. Ob stalnem podaljševanju čakalnih dob za kritična zdravljenja in operacije, za katere nismo krivi mi, je ogroženo zdravje in varnost pacientov. Številni so zato prisiljeni poiskati zasebno zdravstveno varstvo, mnogi si ga ne morejo privoščiti. Stiska, v katero je država potisnila svoje državljane, vodi v neenakost med njimi, kršena je ena izmed osnovnih državljanskih pravic – pravica do pravočasne in kakovostne zdravstvene obravnave. Obstoječe stanje našega zdravstvenega sistema mlade in nadarjene študente medicine odganja iz Slovenije. Bodoči zdravniki in specialisti ne vidijo uspešne karierne poti v slovenskem sistemu, temveč se odločajo za priložnosti v tujini, kjer lahko delajo v boljših pogojih, so spoštovani in prejmejo plačilo, ki si ga zaslužijo. Evropska sredstva, ki bi lahko izboljšala infrastrukturo, gredo mimo nas: je vzrok nesposobnost pridobiti ta sredstva ali da je financiranje iz evropskih sredstev težje zlorabiti? Infrastrukturni projekti, ki vendarle stečejo, pa prej ali slej zaidejo v slepo ulico. To lepo pokaže zaustavljena prenova UKC Ljubljana, ob tem pa nihče ne ve, koliko časa bo osrednja slovenska bolnišnica prisiljena delovati z občutno zmanjšano kapaciteto. Nove zakonodajne pobude, kot sta Zakon o digitalizaciji in Zakon o kakovosti v zdravstvu, predvidevajo ustanovitev novih agencij, ki ne pomenijo nič drugega kot kanaliziranje javnih sredstev iz zdravstvenega sistema, kar je zaskrbljujoče. Erozija zaupanja med vlado in zdravništvom se ne sme nadaljevati. Želimo takojšnje ukrepanje: kot javni uslužbenci si zaslužimo izboljšanje delovnih pogojev, ki bodo v skladu z normativi Evropske skupnosti, vključno z zagotovitvijo ustreznega plačila. Ponovna vzpostavitev integritete našega zdravstvenega sistema je ultimat, ki ga dajemo vladi. Od vladnih ukrepov je namreč odvisna usoda naših bolnikov in prihodnost slovenskega javnega zdravstva. 1030 zdravnic in zdravnikov Slovenije (podpise smo zbirali elektronsko in jih hranimo)

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      10.06.2024 ob 14:05 gost

      Bravo zdravniki ne dajte se bebčkom,ne popustite tem nesposobni lolekom.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      10.06.2024 ob 15:24 Karel K. gost

      Spoštovani zdravniki, problem v Sloveniji so takšni ljudje, kot je oni pod številko 123, nadadnje je objavil svojo norost ob 14,32, ko mi ugovarja in ne dovoli, da se njegova titoistična politična opcija katero danes vodi Golob vaš zdravnikov največji krvoses, kritizira in se o njej ne piše resnica. Jaz že od leta 1991 ne verjamem rezultatom volitev na Slovenskem, ker sem takrat bil poleg in sem videl, kako se je takrat zahrbtno goljufalo s strani volilne komisije v Sloveniji. Tudi včeraj sem jaz slišal te vaše titoisitčne lažnive primerjave, vendar so to bile primerjave z popačenimi rezultati v preteklosti. V Sloveniji ni nič resnično postavljenega, vse je zlagano od zgodovine 1941 do zgodovine 1990, zgodovine iz preteklosti in sedanjosti. Vsi predsedniki vlad in držav, kateri so tako sramotno kot Golob izgubili včerajšnje volitve so odstopili le Golob ne ampak pravi, da tega filma slovenci ne bomo videli. On je po njegovi teoriji ki izhaja iz njegovega poškodovanega podstrešja zaradi uživanja mamil iz preteklosti, sedaj spet Junak, ker je opdbranil slovenski narod od Janševega mračnjaštva. Ta človek bi moral biti vaš zdravnikov pacient namesto predsednika vlade. Torej zbudite se in to zahtevajte, ne pa da od njega pričakujete pomoč, spremembe v funkcioniranju slovenskega zdravstva. Za njega je pomembno, da je funkcionar,. on ne dojame, da je bil postavljen za predsednika vlade, da izboljšuje stanje v državi in radikalno spreminja pretekli politični gospodarski in zdravstveni sistem v funkcionirajočega prozahodnega, v katerem so zdravniki osrednje osebnostiin njihovo delo ter uspeh.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      10.06.2024 ob 16:11 gost

      Vsi keri ne hodite na volitve nimate pravice komentirati. Vsi desni ekstremni pedri pa izračunajte koliko ima skrajna desnica poslancev. Se pravi 4 debile prizadete pizdek keri samo delajo za svoj žep pa za nobenega hlapca SDS. Vseh ostalih 5 poslancev pa ni skrajno desno.zato je rezultat volitev evropski parlament 5 proti 4 za leve in sredinsko usmerjene. Zato je Janez Janša izgubil volitve na celi črti pa se gladko izgubil vse 4 referendume. Gdo je zdaj potem izgubil volitve debili desni pedri SDS.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      10.06.2024 ob 16:21 gost

      LEVOJAJARJI SO POPUŠILI !!!!!!

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      10.06.2024 ob 16:21 sigma gost

      sigma

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.