https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Letošnji CestArt povezuje čezmejno

Gornja Radgona, 21.06.2024 ob 14:00  

Včeraj, 20. junija, je v Mladinskem centru v Gornji Radgoni potekala predstavitev 5. festivala ulične kulture CestArt, ki se bo odvijal med 26. junijem in 5. julijem ter bo pod svojim okriljem povezal čezmejne kulturne prireditve v obeh Radgonah in Potrni, obiskal pa bo tudi festival Re-Pannonia.


Festival so na včerajšnji tiskovni konferenci predstavili Mojca Muhič iz Društva za dvig kakovosti življenja Tenzin, Urška Mauko Tuš, županja Občine Gornja Radgona in Guenther Zweidick, predstavnik projektnega partnerja Kulturforum iz avstrijske Radgone.

CestArt že peto leto uresničuje svoje poslanstvo kulturnega povezovanja v regiji in širše, hkrati pa skozi jezik sodobne umetnosti prebuja, izobražuje in ozavešča publiko.

Guenther Zweidick je dejal, da projekt temelji na cilju povezovanja in okrepitvi prijateljskih odnosov, obenem pa s številnimi aktivnostmi znotraj tega izraža spoštovanje do narave. Skozi pripravo tega festivala so negovali in vzpostavili nove stike med partnerji in umetniki, Zweidick pa se že veseli novih prijateljskih odnosov, ki jih bodo spletli skozi celotno dogajanje.

V nadaljevanju je spregovorila Urška Mauko Tuš, ki je poudarila širjenje festivala čez mejo, ki temelji na dobrem sodelovanju Občine Gornja Radgona in Občine Bad Radkersburg. Ta odnos pa bodo še dodatno podkrepili z uradno ustanovitvijo Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje.

Ob vstopu v poletne dni je županja predstavila tudi poletno dogajanje, ob katerem dodaja, da si želijo, da tako občani radgonske občine, kot tudi občani Bad Radkersburga obiskujejo prireditve in ostale dogodke na obeh straneh reke Mure.

- Praznik glasbe, 21. junij 2024
- Radgonsko poletje 2024, 12. junij-16. avgust 2024
- Radgonska noč, 24. avgust 2024
- Penina Fejst, 30. avgust 2024
- Grajski dan, 31. avgust 2024
- Poletne muzejske delavnice, vsak petek v juliju in avgustu
- Poletne otroške delavnice v Mladinskem centru v Gornji Radgoni

Rdeča nit letošnjega festivala je mreženje

Po besedah Mojce Muhič je v osprednju letošnjega festivala medsebojno povezovanje, na podlagi katerega so se povezali tako z regionalnimi kot nacionalnimi društvi. Odpravili so se čez lokalne meje in se povezali s festivalom Re-Pannonia in Kulturforumom iz avstrijske Radgone, kot vsako leto do sedaj, pa tudi letos sodelujejo tudi s Kulturnim društvom Člen VII. Na ta način uresničujejo svoje poslanstvo in povezujejo ustvarjalce v regiji in širše, obenem pa izumljajo nova prizorišča v zapuščenih prostorih in tako festivalu dodajajo tudi inovativno noto.

Z izumljanjem novih prizorišč si želijo kulturo približati ljudem

Letos bodo v sklopu tega oživeli gostinsko ponudbo lokalnega ponudnika Cafe Del Mar, ki mu bodo prispevali razstavo, koncerte in številne druge aktivnosti, s katerimi si prizadevajo na eni strani pritegniti publiko, da v tem sproščenem okolju doživi kulturne vsebine, na drugi strani pa želijo ponudniku pokazati, kakšno dodano vrednost lahko k njegovi ponudbi predstavlja kultura.

Na festivalu bodo sodelovali slikarji, fotografi, pisci, glasbeniki, igralci ter drugi ustvarjalci, ki si prizadevajo združevati ljudi in opozarjati na pomembnost varovanja narave in okolja.

Več o festivalskem dogajanju si lahko preberete na spodnji fotografiji.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.06.2024 ob 16:48 Jamie Parker gost

      Uporabljam spletno poslovno priložnost, za katero sem slišal, in zaslužil sem tako velik denar. Res je uporabniku prijazen in tako sem vesel, da sem izvedel zanj.. Evo, kaj počnem. Za več podrobnosti obiščite—-----__𝐖𝐰𝐰.𝐧𝐞𝐰.𝐜𝐚𝐬𝐡𝟔𝟕.𝐜𝐨𝐦

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.