https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Škotska, dežela slikovitih gorskih pokrajin, viskija in tradicije

20.9.2024  

Hribovita dežela na severu Britanskega otočja že nekaj stoletij privablja obiskovalce zaradi divje in prvobitne narave ter številnih ostankov svoje burne preteklosti. 


Škotska, ena od štirih dežel Združenega kraljestva, je znana po svoji bogati zgodovini, kulturi in naravnih lepotah. Škotska je svetovno znana po svojem viskiju, ki ga pogosto imenujejo "škotski". Obstaja pet glavnih regij pridelave viskija: Highland, Lowland, Islay, Speyside in Campbeltown. Prav tako so znani po kiltih, ki so tradicionalna škotska oblačila, ki jih moški nosijo kot krilo, pogosto narejeno iz tartana, vzorčaste tkanine in predstavlja različne škotske klane.

Je dom nekaterih najlepših gorskih pokrajin v Evropi, vključno z Ben Nevisom, najvišjo goro v Združenem kraljestvu. Prav tako je znana po svojih jezerih, ki se imenujejo "lochs", med njimi je najbolj znano Loch Ness, kjer naj bi prebival skrivnostni Nessie.

Glavno mesto Škotske je Edinburgh, ki slovi po svoji zgodovinski arhitekturi in festivalih. Edinburgh je tudi dom enega največjih in najstarejših festivalov umetnosti na svetu, Edinburgh Fringe Festival. Poleg uradnega jezika angleščine se v Škotski govori tudi škotska gelščina, ki ima keltske korenine. Čeprav je danes manj razširjena, se še vedno uporablja v nekaterih delih Škotske, predvsem na Hebridih.

Škotska ima bogato zgodovino, polno bitk in legend. William Wallace in Robert the Bruce sta dve izmed najbolj znanih zgodovinskih osebnosti. Škotska je prav tako dom številnih gradov, med njimi Edinburgh Castle, Stirling Castle in Eilean Donan Castle.

Škotska je znana po svojih univerzah, med katerimi sta najstarejši Univerza v St. Andrewsu, ustanovljena leta 1413, in Univerza v Glasgowu, ustanovljena leta 1451.

Škotska ima tudi dva nacionalna parka, Cairngorms National Park in Loch Lomond and The Trossachs National Park, ki ponujata številne možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in opazovanje narave.

 Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.09.2024 ob 21:30 Lendavčan gost

      Pravi viski je vedno irski.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.09.2024 ob 2:36 Slivovica gost

      youtu.be/0JEgSvP0Clo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.