https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Danes bodo znani bodo rezultati poklicne mature

4.7.2024  

Danes bodo kandidati, ki so opravljali poklicno maturo na srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah, prejeli obvestila o svojem uspehu na šolah. Uradna predstavitev rezultatov vseh treh matur – poklicne, splošne in mednarodne – pa bo potekala v četrtek, 11. julija, na Državnem izpitnem centru.


Splošna matura se je začela 7. maja s pisanjem eseja iz maternega jezika. Več kot 6400 dijakov je na 82 šolah prvič opravljalo ta preizkus znanja. Osrednji del spomladanskega roka splošne in poklicne mature je potekal 29. maja, ko so dijaki pristopili k pisnemu izpitu iz tujega ali maternega jezika.

Na spomladanski izpitni rok poklicne mature se je letos prvič prijavilo 9352 kandidatov iz 142 srednjih šol in drugih izobraževalnih organizacij. Tisti dijaki, ki želijo s poklicno maturo nadaljevati študij na univerzi, so morali opraviti še dodatni izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Letos se je na ta dodatni maturitetni izpit prijavilo 1773 kandidatov, kažejo podatki Državnega izpitnega centra.

Poklicno maturo lahko opravljajo vsi, ki so uspešno zaključili četrti letnik srednjega strokovnega izobraževanja, drugi letnik poklicno-tehniškega izobraževanja, četrti letnik gimnazije (če so hkrati opravili poklicni tečaj), ter tisti, ki so opravili mojstrski izpit.

Lanski rezultati kažejo, da je od skupno 5965 dijakov, ki so v spomladanskem roku opravljali splošno maturo, uspešno zaključilo 91,6 odstotka kandidatov. Poklicno maturo je od 8234 kandidatov uspešno opravilo 89,2 odstotka. Vse točke na splošni maturi je doseglo 18 kandidatov, na poklicni pa 106.

Na novinarski konferenci 11. julija bodo predstavniki ministrstva za vzgojo in izobraževanje ter Državnega izpitnega centra predstavili rezultate letošnjega spomladanskega roka za vse tri mature.

Vir: STA

Foto: Freepik in Arhiv Pomurec

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.