https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Od danes upravne enote normalno delujejo, pričakuje se gneča

08.07.2024 ob 14:54  

Po podpisu stavkovnega sporazuma med zaposlenimi na upravnih enotah in ministrom za javno upravo Francem Propsom bodo od danes naprej vse upravne enote znova nemoteno delovale. Stavko, ki se je začela 13. marca, so zaposleni prekinili po podpisu sporazuma v petek.


Sporazum so na sindikalni strani podpisali predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk in predsednik konference sindikata upravnih enot Dragan Stanković. Sporazum velja za vse upravne enote in prinaša vrsto izboljšav za zaposlene.

Zahteve in dosežki stavke

Zaposleni na upravnih enotah so stavko začeli z zahtevo po dvigu plač za sedem plačnih razredov, izenačitvi nazivov z nazivom zaposlenih na ministrstvih, uvedbi dodatka za gotovinsko poslovanje ter povečanju kadrovskega načrta na določenih enotah. S 15. majem so stavko še zaostrili in je ta potekala vsakodnevno.

Sporazum o načinu reševanja stavkovnih zahtev vključuje zavezo o dodatnem nagrajevanju nadpovprečno obremenjenih zaposlenih, tistih, ki bodo pomagali pri odpravljanju zaostankov, ter zaposlenih, ki nadomeščajo začasno odsotne sodelavce. Nagrajevanje bo potekalo v obliki delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela, kar omogoča zakon o sistemu plač v javnem sektorju. Ta določa, da lahko javni uslužbenci iz tega naslova prejmejo do 20 odstotkov osnovne plače.

Dvig plač in nova delovna mesta

Sporazum vključuje tudi napoved dviga plač v okviru plačne reforme. Zaposlenim na upravnih enotah bi se plače dvignile za tri ali štiri plačne razrede, odvisno od delovnega mesta. Poleg tega je vlada predlagala uvedbo novih delovnih mest, kot sta referent in višji referent, ki bosta sistemizirani izključno na upravnih enotah.

Delovna mesta referentov, višjih referentov, svetovalcev in višjih svetovalcev bodo sistemizirana le v najvišjih dveh nazivih. Vlada se je prav tako zavezala, da bo zagotovila dodatne kvote dovoljenih zaposlitev, pri čemer bo ministrstvo za javno upravo skupaj z načelniki ponovno opredelilo prioritete zaposlovanja.

S podpisom sporazuma in prekinitvijo stavke se pričakuje, da se bo delo na upravnih enotah normaliziralo, zaposleni pa bodo lahko lažje izpolnjevali svoje naloge in zagotavljali kakovostne storitve državljanom.

Vir: STA

Foto: Arhiv Pomurec, Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.07.2024 ob 15:27 gost

      Meni se zdi da upravne enote niso nikoli normalno delovale. Vedno so potiho štajkali.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.07.2024 ob 20:37 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐰𝐰𝐰.𝐰𝐨𝐫𝐤𝐬𝐩𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟕.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.07.2024 ob 10:32 Džauže Titoist Čebinar gost

      Kje pa je vseved Kozic? Na dopustu? Pogrešam ga...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.07.2024 ob 16:13 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.