https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

FOTO: PGD Gornji Slaveči prostovoljno pomagajo že 100 let

Gornji Slaveči, 12.09.2024 ob 6:00  

Prostovoljno gasilsko društvo Gornji Slaveči se ponaša z bogato zgodovino, saj letos praznuje častitljivih 100 let delovanja. Ob tej pomembni obletnici je čas, da se ozremo nazaj na ključne trenutke razvoja in uspehov, pa tudi na izzive, s katerimi se je društvo soočalo v preteklosti, ter načrte za prihodnost.

Prvi koraki društva

Delovanje gasilskega društva sega v leto 1923, ko je ustanovitelj Franc Kornhausel skupaj s 15 možmi sklical ustanovni zbor v osnovni šoli v Gornjih Slavečih. Uradno je društvo začelo delovati marca 1924 s sprejetjem temeljne listine.

V ključni vlogi pri združevanju ljudi je bil učitelj Leopold Hary, ki je s svojo predanostjo postavil temelje na številnih področjih. V začetku je društvo delovalo z enoosno ročno brizgalno, ki je bila shranjena v leseni orodjarni, a to je bil šele začetek.

Izzivi skozi čas

Kljub skromnim začetnim sredstvom so se gasilci že od samega začetka spopadali z izzivi. V času madžarske okupacije je društvo zaradi vpoklica mladih gasilcev v vojsko utrpelo precejšnje nazadovanje. Kljub temu so leta 1946 začeli gradnjo gasilskega doma.

V povojnem obdobju so se gasilci morali znajti na različne načine, da so posodabljali opremo. Eden ključnih mejnikov je bila nabava prvega vozila, ki je, čeprav rabljeno, močno prispevalo k učinkovitejšemu delu. Pomemben dogodek predstavlja tudi nabava avtocisterne leta 1997, ki je omogočala ne le gašenje požarov, temveč tudi prevoz pitne vode.

Ponosni na najnovejše pridobitve

Leta 2022 je društvo prejelo novo gasilsko vozilo GVC-2, ki je rezultat dolgotrajnega truda in sodelovanja s krajevno skupnostjo, občino Kuzma ter vodstvom gasilske zveze. Projekt je zahteval veliko volje in prostovoljnega dela, zato so gasilci še posebej ponosni na to pridobitev. Vozilo bo nedvomno pomembno prispevalo k večji varnosti in hitrejši odzivnosti v primeru požarov in drugih nesreč.

Članstvo se krepi

Začetki društva so bili skromni s 15 člani, danes pa društvo šteje kar 85 članov, od tega 41 operativcev. Posebej ponosni so na mlade, ki so se vključili v gasilstvo in se udeležujejo izobraževanj, s čimer si pridobivajo potrebna znanja za sodelovanje pri zahtevnih intervencijah. Veseli so tudi povečanega zanimanja med pionirji in mladinci, kar obeta nadaljevanje bogate gasilske tradicije.

Spregovorili so o načrtih za prihodnost ...

Samo z uspešnim vodenjem, jasno zastavljenimi cilji in ustreznim znanjem se lahko društvo razvija. Tudi v tem društvu si prizadevajo za vse našteto, pri čemer z dobro komunikacijo ustvarjajo močne vezi. Poseben poudarek namenjajo mlajšim članom.

Vodstvo društva se je po zadnjem volilnem občnem zboru pomladilo, kar jih še posebej veseli. Še vedno računajo na podporo skupnosti. Poleg tega imajo marsikatero idejo že na papirju, nekaj pa jih je še v načrtih. Zaradi velikega števila operativnih enot obstaja tudi potreba po moštvenem vozilu, kar je naslednja velika ideja in cilj.

Čas in sredstva bodo še naprej namenjeni izobraževanju. Po zmožnostih bodo posodabljali opremo, nekaj dela jih čaka tudi pri obnovi gasilskega doma. Vse tradicionalne dogodke, ki so jih organizirali doslej, želijo ohraniti, morda pa v prihodnje dodati še kakšen nov.

Slavnostna akademija in gasilska veselica ob stoletnici društva

V preteklosti je društvo izgubilo številne ključne člane, katerih smrt je pustila praznino. Preminule gasilce so se spomnili z obiskom pokopališča na dan slavnostne akademije, ki je bila izvedena 5. julija. Na ta dan so položili cvetje in sveče ter se v mislih zahvalili vsem, ki so prispevali k razvoju društva. Brez njih ne bi dosegli 100-letnice obstoja.

Velika zahvala velja obstoječim članom in operativcem, na katere se lahko vedno in povsod zanesemo. Njihova volja in požrtvovalnost zagotavljata, da bodo vedno prisotni, ko jih bodo potrebovali. Iskrena hvala tudi donatorjem, ki so društvo finančno podprli in upamo, da bodo to počeli še naprej. Zahvale gredo tudi podpornim članom ter vaščankam in vaščanom, ki vedno priskočijo na pomoč.

Osrednja prireditev ob obletnici je bila julija, po svečanosti pa je sledila gasilska veselica s skupinama Weekend Band in Polkaholiki.

FOTO: PGD Gornji Slaveči

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.