https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Začela se je preventivna akcija za zmanjševanje hitrosti

05.08.2024 ob 17:00  

Danes se je začela preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah. V času akcije, ki bo trajala do 11. avgusta in je evropsko usklajena, bodo policisti ob rednem delu poostreno nadzirali hitrost. 


Policijske enote bodo na nekaterih relacijah postavile tudi več zaporednih policijskih kontrol, zato bodo lahko vozniki na svoji poti tudi večkrat kontrolirani. 

Namen preventivne akcije, ki jo policija izvaja skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, ni kaznovanje voznikov, temveč njihovo ozaveščanje, da se lahko brezglavo hitenje ali iskanje adrenalinskega užitka v prehitri vožnji hitro sprevrže v največjo nočno moro posameznika z najhujšimi posledicami za vse udeležence.

Objestna, tvegana in neprilagojena vožnja poveča nevarnost za nastanek prometne nesreče. Hitrost vožnje kot dejavnik tveganja pomembno prispeva tudi k teži posledic prometnih nesreč ter številu hudo in smrtno poškodovanih. Višje kot so hitrosti, praviloma težje so posledice prometnih nesreč.

Zato je ena od nalog policije zmanjševati povprečne hitrosti, kar bi posledično pomenilo manj mrtvih ter hudo in lažje telesno poškodovanih v prometnih nesrečah, ki se zgodijo zaradi neprimerne hitrosti. Predvsem znotraj naselij že manjša kršitev omejitve hitrosti lahko ogroža varnost najbolj ranljivih skupin, kot so pešci, kolesarji, predvsem pa otroci.

Zaradi neprilagojene hitrosti se je v obdobju od 1. januarja do 28. julija 2024 zgodilo 1.940 (2.054)* prometnih nesreč, v katerih je umrlo 15 (20) udeležencev. Prav tako je bilo v tovrstnih prometnih nesrečah 180 (174) udeležencev hudo telesno poškodovanih in 986 (1.047) lahko telesno poškodovanih. Med povzročitelje prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti se lahko kot najpogostejše izpostavi voznike osebnih avtomobilov, voznike motornih koles in v zadnjem obdobju tudi kolesarje. V tem obdobju je bilo ugotovljenih 71.988 (74.166) kršitev s področja hitrosti.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.08.2024 ob 18:14 123 gost

      Naj tudi spremljajo dogodke v križišču kjer vsak drugi prevozi rdečo, največ v Rakičanu

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.08.2024 ob 19:26 AlexandraPage00 gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour…. for more info visit any tab this site Thanks a lot ==>==>============>=>) Www.join.payathome9.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.08.2024 ob 22:19 gost

      Policaj bi se lejko vsaj obril

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.08.2024 ob 1:28 PROTI policistom Staljinistom gost

      youtu.be/jACga2bHJKI youtu.be/uOFxaTbhibI 24ur/novice/tujina/v-sloveniji-prijeta-ruska-vohuna-izmenjavo-oznacila-za-teater-ki-bi-se-mu-lahko-izognili.html ... Ma seveda na sliki se vidi da meri Stalinist

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.