https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Gasilci odstranili nevarno sršenje gnezdo v Črenšovcih

20.08.2024 ob 10:03  

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Črenšovci so uspešno odstranili sršenje gnezdo v naselju Črenšovci. Kljub temu, da tovrstne intervencije zahtevajo veliko previdnosti in znanja, so gasilci še enkrat pokazali svojo usposobljenost in predanost varnosti občanov.


Gasilci so se najprej zaščitili s posebno zaščitno opremo, ki jih varuje pred morebitnimi piki sršenov. Nato so previdno odstranili gnezdo in poskrbeli, da niso poškodovali okolice ali povzročili dodatne nevarnosti za prebivalce.

Takšne intervencije so izredno pomembne, saj sršeni lahko predstavljajo veliko nevarnost, zlasti za tiste, ki so alergični na njihove pike. Sršeni so znani po svojem agresivnem vedenju, zlasti ko se počutijo ogrožene, zato je odstranjevanje njihovih gnezd nujno opraviti s strani strokovnjakov.

Njihovo delo je ključnega pomena za varnost lokalne skupnosti, saj z odstranjevanjem sršenjih gnezd zmanjšujejo tveganje za poškodbe in morebitne alergijske reakcije.

Več o sršenih in njihovih gnezdih

Sršeni so veliki insekti, ki spadajo v družino os. Čeprav se pogosto bojimo njihovih pikov, so sršeni v naravi zelo koristni, saj se prehranjujejo z drugimi insekti, ki jih ljudje pogosto obravnavamo kot škodljivce. Vendar pa njihovi piki, še posebej če gre za več pikov hkrati, lahko povzročijo hude alergijske reakcije ali celo anafilaktični šok.

Sršenje gnezdo je običajno zgrajeno iz papirnatega materiala, ki ga sršeni ustvarijo tako, da žvečijo lesna vlakna in jih zmešajo s svojo slino. Gnezda pogosto najdemo v drevesnih votlinah, na podstrešjih, v dimnikih, pa tudi na drugih zaščitenih mestih. Zgodaj poleti so gnezda še majhna in vsebujejo le nekaj deset sršenov, a proti koncu poletja lahko število sršenov v gnezdu naraste na več sto.

Ker sršeni gnezda branijo z vso silo, je njihovo odstranjevanje vedno tvegano delo, ki ga je treba zaupati strokovnjakom, kot so gasilci PGD Črenšovci. V primeru, da opazite sršenje gnezdo v bližini svojega doma, je najvarneje, da o tem obvestite lokalne gasilce, ki bodo ustrezno poskrbeli za odstranitev.

Foto: PGD Črenšovci in Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.08.2024 ob 11:57 smrkci gost

      Sršeni so kot, kapitalisti,politiki,delodajalci,sodniki,odvetniki itd.......... njih tudi naj gasilci odstranijo.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.08.2024 ob 12:31 gost

      Kaj je s tabo narobe da so ti vsi odveč inza tebe niso nič vredni. Zanima me kaj si ti po izobrazbi in kaj si v življenju ustvaril da so vsi nič vredni samo ti si nad vsemi. Res moraš biti en velik kreten.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.08.2024 ob 12:32 gost

      Smrkonja po mojem mnenju si ti en velik sršen keri je sam sebi v napotu.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.08.2024 ob 13:57 Mitja gost

      Edino kaj lahko komentiramo je to, da jim( Gasilcem) rečemo Hvala lepa….

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.