https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes se ozrite v nebo, saj se obeta pravi spektakel!

19.08.2024 ob 6:05  

Prva letošnja super luna bo danes osvetlila nebo. A tokratna super luna bo nekaj posebnega – spremljala jo bo tudi tako imenovana Modra luna, kar bo omogočilo dvojno nebeško predstavo.


Luna se med svojim potovanjem okoli Zemlje giblje po orbiti, ki ni popolnoma krožna. Ko doseže najbližjo točko (imenovano perigej), je videti večja in svetlejša kot običajno, kar imenujemo super luna. Čeprav je razlika s prostim očesom komaj opazna, bo tokratna super luna zaradi svoje bližine še posebej zanimiva. Razdalja med Luno in Zemljo bo namreč le 361.970 kilometrov, kar je bistveno bližje od povprečne razdalje, ki znaša 384.400 kilometrov.

Avgustovska super luna bo prva v seriji štirih letošnjih, sledile pa ji bodo še tri, in sicer 18. septembra, 17. oktobra in 15. novembra. Oktobrska super luna bo še posebej bližnja, saj bo takrat razdalja med Luno in Zemljo le 357.364 kilometrov.

Poleg tega, da bo ta ponedeljek Luna videti večja in svetlejša, bo hkrati tudi "Modra luna". Čeprav izraz ne pomeni, da bo Luna dejansko modra, gre za redko astronomsko dogajanje. Tokrat bomo priča sezonski Modri luni, kar pomeni, da gre za tretjo polno luno v sezoni, ki ima štiri polne lune. Druga definicija Modre lune se nanaša na drugo polno luno v enem mesecu, vendar tokrat ne gre za to.

Ta super luna in Modra luna bosta najbolje vidni danes zvečer, vendar bo Luna polna kar tri dni – od nedeljskega jutra do sredine torka. Ne zamudite priložnosti za opazovanje tega redkega nebesnega spektakla, ki ga lahko ujamete tudi s pametnim telefonom.

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.08.2024 ob 6:46 gost

      Danes se bo spet dogajalo čudo na zemlji. Kajti ko deluje taka luna so ljudje ki jih ima v oblasti luna zmožni vsake neumnosti. Zdaj ko bosta združeni obe luni bodo ti ljudje dvakratno neumnost naredili.

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.