https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Sedem jedi za sedem dni

19.8.2024  

Paradižniki in paprike niso le okras vrtov, temveč so tudi osnovne sestavine mnogih poletnih jedi. V tem članku vam predstavljamo sedem okusnih receptov, ki združujejo bogat okus zrelih paradižnikov in paprik ter izkoristijo vse, kar avgust ponuja na vrtu.

1. Paradižnikova juha s pečeno papriko

Sestavine:

4 rdeči paradižniki
2 rdeči papriki
1 čebula
2 stroka česna
500 ml zelenjavne juhe
2 žlici oljčnega olja
Sol, poper po okusu
Svež peteršilj za okras

Postopek:

Pečico segrej na 200°C.

Paprike in paradižnike prereži na pol, odstrani semena iz paprike in jih daj na pekač. Pecite približno 20 minut, dokler se lupina ne zažge. V veliki ponvi segrej oljčno olje in popraži nasekljano čebulo in česen, dokler ne postaneta mehka. Pečeno papriko in paradižnik olupite in jih dodajte v ponev. Kuhaj še nekaj minut. Dodaj zelenjavno juho in kuhaj 10 minut. Zmes pretlači z mešalnikom, dokler ni gladka. Po potrebi dodaj sol in poper. Postrezi s svežim peteršiljem.

2. Paradižnikova salsa s papriko

Sestavine:

4 veliki paradižniki
1 zelena paprika
1 rdeča čebula
1 strok česna
Sok 1 limete
2 žlici sesekljanega koriandra
1 čili (po želji)
Sol po okusu

Postopek:

Paradižnike, papriko in čebulo nareži na majhne kocke. Sesekljaj česen in čili (če ga uporabljaš). Vse sestavine zmešaj v skledi. Dodaj limetin sok, koriander in sol. Dobro premešaj in postrezi s tortilja čipsom ali kot prilogo.

3. Polnjene paprike s paradižnikovo omako

Sestavine:

4 velike paprike
200 g mletega mesa (govedina, svinjina ali mešanica)
1 čebula
2 stroka česna
2 paradižnika
100 g riža
500 ml paradižnikove omake
2 žlici oljčnega olja
Sol, poper, paprika v prahu

Postopek:

Paprike prereži na polovico in odstrani semena. V ponvi segrej oljčno olje, dodaj nasekljano čebulo in česen ter popraži. Dodaj mleto meso in praži, dokler ni rjavo. Nato dodaj na kocke narezana paradižnika in riž. Začini s soljo, poprom in papriko v prahu. Dobro premešaj in kuhaj 10 minut. Zmes nadevaj v paprike. Paprike postavi v pekač in prelij s paradižnikovo omako. Pecite v pečici pri 180°C približno 30-40 minut.

4. Pečene paprike in paradižnik z mocarelo

Sestavine:

4 paradižniki
4 rdeče ali rumene paprike
200 g mocarele
2 žlici oljčnega olja
1 žlica balzamičnega kisa
Sol, poper, suha bazilika

Postopek:

Pečico segrej na 200°C. Paprike nareži na rezine, paradižnike na kocke. V pekač daj paprike in paradižnike, prelij z oljčnim oljem in balzamičnim kisom, začini s soljo, poprom in suho baziliko.
Pecite 20 minut. Nato dodaj na rezine narezano mocarelo in pecite še 10 minut, da se mocarela stopi. Postrezi toplo kot prilogo ali lahek obrok.

5. Paradižnikova omleta s papriko

Sestavine:

4 jajca
1 rdeča paprika
2 paradižnika
1 čebula
2 žlici oljčnega olja
Sol, poper, suha zelišča (origano, bazilika)

Postopek:

Papriko nareži na trakove, paradižnika na kocke, čebulo sesekljaj. V ponvi segrej oljčno olje in popraži čebulo, dokler ne postane zlato rjava. Dodaj papriko in paradižnik ter praži še nekaj minut. V skledi stepi jajca in jih začini s soljo, poprom in suhimi zelišči. Zmes prelij čez zelenjavo v ponvi in kuhaj na nizkem ognju, dokler se jajca ne strdijo. Omleto lahko prepogneš ali postrežeš kot palačinko.

6. Paradižnikova solata s pečeno papriko

Sestavine:

3 veliki paradižniki
2 rumeni ali rdeči papriki
1 rdeča čebula
50 g feta sira
2 žlici oljčnega olja
1 žlica balzamičnega kisa
Sol, poper
Svež peteršilj za okras

Postopek:


Paprike speci v pečici ali na žaru, dokler ne postanejo mehke. Nato jih olupi in nareži na trakove. Paradižnike nareži na rezine, čebulo pa na tanke kolobarje. V skledi zmešaj paprike, paradižnike in čebulo. Dodaj na kocke narezan feta sir. Prelij z oljčnim oljem, balzamičnim kisom, začini s soljo in poprom. Posuj s svežim peteršiljem in postrezi.

7. Ratatouille (provansalska zelenjavna enolončnica)

Sestavine:

2 paradižnika
2 papriki (različne barve)
1 jajčevec
1 bučka
1 čebula
3 stroki česna
4 žlice oljčnega olja
Sol, poper, timijan, rožmarin

Postopek:

Vso zelenjavo nareži na enake kose. V veliki ponvi segrej oljčno olje in dodaj nasekljano čebulo in česen, praži, dokler ne postaneta mehka. Dodaj jajčevec, papriko in bučko ter praži 10 minut. Nato dodaj narezane paradižnike in začimbe (timijan, rožmarin, sol, poper). Kuhaj še 20 minut na nizkem ognju, dokler se zelenjava ne zmehča in se okusi prepojijo. Postrezi kot prilogo ali glavno jed s kruhom.


Vsak od teh receptov je preprost za pripravo, bogat z okusom in izkoristi svežino paradižnika in paprike.

* Slike so simbolične

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.09.2024 ob 0:54 Orchestrator gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.09.2024 ob 0:55 Orchestrator gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.09.2024 ob 1:04 emulation gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.09.2024 ob 1:06 emulation gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.