https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Vojaški kaplan Matjaž Muršič Klenar je daroval Hubertovo mašo

Bogojina, 19.08.2024 ob 16:00  

Leto je naokrog in Lovska družina Bogojina je pri lovskem domu Lovske družine v Bogojini pripravila že 23. Hubertovo mašo za žive in pokojne člane zelene bratovščine Lovske družine Bogojina. 


Pred. 23 leti je pri lovcih vznikla ideja o pripravi in organizaciji Hubertova maše, saj je sveti Hubert zavetnik lovcev, zato se vsi lovci zatekajo k njemu po pomoč in božje varstvo, saj ko so v naravi, na lovu, pri krmljenju divjih prostoživečih živali ali pri drugih lovskih akcijah in opravilih, se vedno spomnijo na svetega Huberta. 

V idiličnem naravnem okolju pri Lovskem domu se je pri 23. Hubertovi maši zbralo čez 50 članov zelene bratovščine iz Lovske družine Bogojina, pobratene Lovske družine Moravče, pa lovci iz Lovske družine Lenart in sosednjih prekmurskih lovskih družin in številni domačini iz Bogojine in njene okolice. 

Vojaški kaplan Matjaž Muršič Klenar, ki je tudi lovec že 14 let Lovske družine Lenart v Slovenskih goricah, je v pridigi pri maši spregovoril o svetem Hubertu, čestital lovcem lovske družine Bogojina, da se vsako leto družijo z roko v roki in pripravijo Hubertovo mašo, ki se pri njej spomnijo na preminule lovce, ki so dali velik prispevek in pečat, da Lovska družina Bogojina deluje aktivno in vrsto leto.

Lovci so po naravi naravovarstveniki, ki skrbijo za divje živali, jih pozimi hranijo, pripravljajo lovski krst novih članov, love in edinstveni Štefanov lov, ki je vedno nekaj dni pred Novim letom. Urejajo lovski dom, njeno okolico, skrbijo za lovske preže in krmišča in podobno. 

Vsi ki so se udeležili 23. Hubertovo maše so doživeli lovski duh, ki ga znajo samo pripraviti in pričakati lovci Lovske družine Bogojina. Lovci so pripravili daritveni oltar in pred oltar prinesli zelenje in nekaj lovskih trofej. Mašo so obogatili Prekmurski rogisti, ki delujejo že 52 let in mešani cerkveni pevski zbor župnije Bogojina. Ob koncu se je vsem lovcem in ostalim zbranim za udeležbo zahvalil starešina Lovske družine Bogojina Josip Luthar, ki je prav tako spregovoril o legendi o svetem Hubertu. 

Po maši so se lovci potrudili in za vse obiskovalce pripravili lovske specialitete in sicer jelenovo meso v omaki, lovski bograč, pečen odojek in piščanca na žaru s prilogo. Za veseli del in za zabavni del pa sta poskrbela muzikanta - Jurovski gadi, z lovskim značajem, lovskimi in narodno zabavnimi melodijami. Lovci pa so še pripravili bogat srečolov z bogatimi nagradami.  Ves izkupiček zbranim sredstev bo šel v družinsko blagajno, kajti družina in lovci bodo potem vse skupaj spet vrnili nazaj v delovanje družine in njenega delovanja in obstoja. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.08.2024 ob 16:03 Lotmercan gost

      Dojte hejajte že enkrat s toteme domobrance! Poserjem se na jih!! Banda izdajalska!!

      4 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.08.2024 ob 16:24 mejša gost

        Vojaški kaplan Matjaž Muršič Klenar šušmari tudi izven področja zakaterega ga plačuje država, beri davkoplačevalci, kje je sedaj FURS z pobiranjem davkov ?!

        5 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.08.2024 ob 10:05 gost

      Henjajte vi rdečeuhi ,šušmariš tij budalo lejvo, ka vas briga vse to, za sebe se brigajte pa malo se v ogledalo poglednite, ste rejsan tak čisti kak se tu gor delate, mujte si svoje greje najprej.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.