https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Med finalisti za Večernico tudi Feri Lainšček

31.08.2024 ob 15:05  

V ožji izbor za nagrado večernica, ki jo podeljujejo najboljšemu otroškemu oziroma mladinskemu literarnemu delu preteklega leta, se je uvrstilo tudi delo Prekmurca Ferija Lainščka. 


V ožjem izboru so poleg Laiščkovega dela Življenje nima naslova, pristale še knjige Rimana kaša Ambroža Kvartiča, Mali črv Oto in druga golazen Lovra Matiča, Sneg Marjane Moškrič in Zmaj nad mestom Sebastijana Preglja.

Nagrado, ki se podeljuje od leta 1997 naprej, običajno podelijo jeseni na Srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede, in sicer v Murski Soboti.

Za večernico se lahko potegujejo vsa izvirna pesniška, prozna in dramska besedila za otroke in mladino, ki so v preteklem letu, ali imajo letnico 2023, izšla v knjižni obliki pri kateri od slovenskih založb ali v samozaložbi. V žiriji so predstavnica Večera Klara Širovnik, predstavnik Društva slovenskih pisateljev Lenart Zajc, predstavnica Društva za humanistična vprašanja Argo Norma Bale, predstavnica revije Otrok in knjiga Darka Tancer Kajnih ter predstavnica Zveze bibliotekarskih društev in sekcije IBBY Alenka Urh.

Po tematiki in obliki je bil letošnji izbor po oceni predsednice dokaj raznovrstna in literarnoumetniško večinoma dovolj prepričljiv. 

Ob tem je za Večer povedala: "V peterici sta dve tematsko, motivno in jezikovno zelo zanimivi in tudi zabavni pesniški zbirki, ki bi mlade bralce lahko pritegnile k branju sodobne poezije. Lainščkov problemski roman odpira v slovenski mladinski literaturi doslej manj znan pogled na življenje, Pregelj nam v privlačno zasnovani realistični zgodbi tudi tokrat verodostojno približa našo preteklost, distopični roman Sneg pa bralce opozarja na aktualne probleme današnjega časa in jih vabi k globljemu razmisleku o sodobni družbi."

Vir: STA

Foto: arhiv Pomurca.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.