https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zakaj danes obeležujemo svetovni dan komarjev?

20.08.2024 ob 14:45  

Svetovni dan komarjev se vsako leto obeležuje 20. avgusta in je namenjen ozaveščanju o pomembnosti boja proti boleznim, ki jih prenašajo komarji.


Ta datum je izbran v spomin na odkritje britanskega zdravnika Ronalda Rossa leta 1897, ki je odkril, da komarji prenašajo malarijo. Čeprav je malarija največja skrb v tropskih državah, komarji tudi v Sloveniji prenašajo različne bolezni, zaradi česar je pomembno, da se zaščitimo pred njimi.

Zakaj so komarji nevarni?

Komarji so znani kot prenašalci več kot 100 različnih bolezni, med katerimi so najbolj znane malarija, denga, virus zahodnega Nila, zika in chikungunya. V Sloveniji so komarji lahko prenašalci virusa Zahodnega Nila, ki je bil v zadnjih letih že zaznan v nekaterih delih države. Čeprav večina vrst komarjev v Sloveniji ne prenaša bolezni, so piki vseeno neprijetni in lahko povzročijo srbenje, otekline in vnetje.

Komarji se v Sloveniji pojavljajo predvsem v poletnih mesecih, ko so temperature višje, in vlažnost omogoča razmnoževanje. Njihova populacija je še posebej gosta na območjih z mirujočo vodo, kot so reke, jezera, močvirja in celo manjši bazeni ter luže. V zadnjih letih so se v Sloveniji pojavile tudi nekatere invazivne vrste komarjev, kot je tigrasti komar, ki je znan po svoji agresivnosti in dnevnem pikanju.

Nasveti za zaščito pred komarji

Za zaščito pred komarji je priporočljivo upoštevati naslednje nasvete:

  • Uporaba repelentov: Repelenti so zelo učinkoviti pri odvračanju komarjev.
  • Nošenje ustreznih oblačil: Nosite dolga oblačila svetlih barv, ki pokrivajo čim več kože, da zmanjšate površino za pike.
  • Uporaba mrež proti komarjem: Na okna in vrata namestite mreže proti komarjem, še posebej v spalnicah.
  • Zmanjševanje stoječe vode: Redno praznite posode z vodo na prostem, kot so cvetlični lonci, posode za zalivanje in ptičje kopeli, saj so to idealna mesta za razmnoževanje komarjev.
  • Uporaba ventilatorjev: Komarji težko letijo proti močnemu vetru, zato je uporaba ventilatorjev znotraj in zunaj hiše lahko učinkovita.

Naravne rešitve proti komarjem

Poleg kemičnih repelentov obstajajo tudi naravne metode za odganjanje komarjev:

Eterična olja: Olje citronke, sivke, čajevca in evkaliptusa lahko nanesete na kožo ali uporabite v razpršilniku.
Rastline: Nekatere rastline, kot so citronka, rožmarin in bazilika, naravno odganjajo komarje. Zasadite jih okoli hiše ali jih postavite na okna in balkone.
Naravni repelenti: Lahko si pripravite naravni repelent iz mešanice eteričnih olj in nosilnega olja, kot je kokosovo ali olivno olje.

Kaj storiti ob piku komarja?

Čeprav piki komarjev običajno niso nevarni, lahko povzročijo nelagodje. Pri piku komarja je priporočljivo:

  • Ne praskajte prizadetega mesta: Praskanje lahko povzroči vnetje in poveča tveganje za okužbo.
  • Hladne obloge: Nanesite hladno oblogo na prizadeto mesto, da zmanjšate srbenje in oteklino.
  • Kreme proti srbenju: Uporabite kreme z antihistaminikom ali hidrokortizonom za lajšanje srbenja.


Svetovni dan komarjev nas opozarja na pomembnost zaščite pred temi nadležnimi insekti. S pravilnimi ukrepi in zavedanjem lahko zmanjšamo tveganje za pike in bolezni, ki jih komarji lahko prenašajo, ter tako zagotovimo bolj brezskrben poletni čas.

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.08.2024 ob 17:22 ...... gost

      edijni dečki, ka su normalni, pičijo ko treba in ko ne treba.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.08.2024 ob 17:31 gost

      Največji krvosesi največji prenešalci bolezni pa njim svet nameni svetovni dan komarjev. Halo ta ki si je to izmislil si zasluži bodečo Nežo pa se en kaktus v ta zadnjo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.