https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Vlada načrtuje zvišanje RTV-prispevka z letom 2025

21.08.2024 ob 17:00  

Vlada bo še ta mesec sprejela odlok o 10-odstotnem zvišanju RTV-prispevka, ki bo začel veljati z letom 2025. Kot so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili na ministrstvu za kulturo, so odlok že poslali v medresorsko usklajevanje, s čimer bo RTV-prispevek, ki je od leta 2012 nespremenjen, z 12,75 evra zrasel na 14,025 evra mesečno na gospodinjstvo.


Višina RTV-prispevka je določena z zakonom o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki vladi omogoča, da ga ob utemeljenih ekonomskih razlogih zviša za največ 10 odstotkov. Odločitev mora biti sprejeta najkasneje do 1. septembra tekočega leta, da bi nova višina veljala v naslednjem letu. Vlada ima tako le še nekaj dni časa, da dokončno potrdi predlog, ki bo začel veljati z letom 2025, poroča STA.

Ministrstvo za kulturo pojasnjuje, da se je v času, odkar je prispevek nespremenjen, bistveno povečala raven stroškov javnega zavoda RTVS, vključno s stroški dela ter materialnimi in programskimi stroški. Trenutna višina prispevka po navedbah ministrstva ne zadostuje več za nemoteno delovanje zavoda, ki zagotavlja ustvarjanje in oddajanje televizijskih, radijskih in digitalnih vsebin, tudi za avtohtoni narodni skupnosti Italijanov in Madžarov ter za romsko skupnost.

Ministrstvo poudarja, da brez zadostnih finančnih sredstev RTVS ne more učinkovito izvajati svoje vloge pri svobodnem oblikovanju javnega mnenja in zagotavljanju ustavne pravice do javnega obveščanja, pišejo na STA.

Pripravljajo pa tudi spremembe zakona o RTVS, ki bodo "kmalu v javni obravnavi". Svet RTVS je že junija pozval vlado, naj RTV-prispevek delno uskladi z inflacijo, saj se je zaradi nespremenjenega financiranja v zadnjih 12 letih sistem destabiliziral. Predsednik vlade Robert Golob pa je tedaj poudaril, da mora RTVS najprej pripraviti dolgoročno vzdržen razvojni program, preden bo vlada finančno podprla zavod.

Foto: Freepik, Arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.08.2024 ob 17:30 smrkci gost

      Jaz se odjavim ker itak nimajo nikakršnega programa,samo to prekleto politiko in mafijo prikazujejo kako nam navadnim smrtnikom kradejo denar in dostojno življenje in nas prisiljujejo da umiramo na obroke.

      17 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.08.2024 ob 19:13 ....... gost

      ce se prav spomnim, je Janša pred leti izjavil, da plačolo naročnine treba ukinit. In nato JE POSTAL MANDATAR in drek naredil. Gobcaš, nič drugega že 33 let.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.08.2024 ob 19:34 gost

      Koliko se jaz spomnim, sta tako Golob in Mesečnik obljubila, da se bo ukinila mesečna naročnina. Še en dodaten nateg našega glupega naroda z naše zblojene levice.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.08.2024 ob 20:08 cinki gost

      Ja naj kar zvišajo ampak naj omogoćijo prostovoljno izbiro.Če hočeš RTV ga plačaj če pa ne pa te naj izklopijo.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.08.2024 ob 20:58 Aja gost

      Naj kodirajo signal pa naročnino kasirajo kot ostale TV zaj plačujemo SiOL Telemach a1 pa še RTV prispevek,v nemčiji sta zdf in Ard nekodirana na satelitu Astra prosto dostopna a v telemachu določene vsebine zatemnijo,mam sat anteno in sta nemška prvi in drugi ter vsi tretji regionalni prosto dostopni

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.08.2024 ob 22:00 gost

      Katastrofa od vlade

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.08.2024 ob 10:52 gost

      Poglejte kakšne plače imajo vodilni na RTVSLO 6000 EUR in več in oni hočejo še več denarja za zanič program. Vlada naj rajši denar vlaga v gospodarstvo, samo to nas bo rešilo revščine, ne pa višji rtv prispevek.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.