https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

10 najbolj strupenih gob

10.9.2024  

Gobarjenje je priljubljena dejavnost, ki privlači številne ljubitelje narave. Kljub številnim užitnim in okusnim gobam pa lahko nekatere vrste predstavljajo resno nevarnost za zdravje, če jih napačno prepoznamo. Zato je pomembno, da se pred nabiranjem gob dobro seznanimo z najpogostejšimi strupenimi vrstami, da se izognemo morebitnim zastrupitvam. Preverite deset najbolj strupenih gob, ki jih je dobro poznati in se jim izogibati v naravi.

1. Zelena mušnica (Amanita phalloides)

Zelena mušnica je pogosto označena kot najbolj strupena goba na svetu. Vsebuje amatoksine, ki uničujejo jetra in ledvice. Smrtni izid je mogoč že po zaužitju majhnega kosa. Simptomi zastrupitve, kot so slabost, bruhanje in bolečine v trebuhu, se običajno pojavijo šele po 6 do 24 urah, ko so notranji organi že močno poškodovani.

2. Rdeča mušnica (Amanita muscaria)

Rdeča mušnica je s svojimi živo rdečimi klobuki in belimi pikami ena najbolj prepoznavnih gob. Čeprav ni tako smrtonosna kot zelena mušnica, vsebuje ibotensko kislino in muscimol, ki povzročata halucinacije, zmedenost in nevrološke simptome. V nekaterih primerih lahko povzroči tudi komo.

3. Golo vretence (Cortinarius rubellus)

Ta goba vsebuje orelanin, ki lahko povzroči trajno odpoved ledvic. Simptomi se pojavijo šele nekaj dni po zaužitju, kar oteži hitro diagnozo in zdravljenje. Zastrupitev lahko zahteva dializo ali presaditev ledvic.

4. Jesenska lesičnica (Galerina marginata)

Čeprav je majhna in neopazna, jesenska lesičnica vsebuje enake strupe kot zelena mušnica, amatoksine. Je pogosta na trohnečem lesu in je zelo nevarna, saj jo ljudje pogosto zamenjajo za užitne gobe.

5. Pasje črevo (Gyromitra esculenta)

Pasje črevo je zanimivo, saj ga v nekaterih državah, kot je Finska, uživajo po posebni pripravi. Vendar ta goba vsebuje giromitrin, ki se med prebavo spremeni v monometilhidrazin, strupen spoj, ki povzroča bruhanje, omedlevico, poškodbe jeter in možganov.

6. Strupeni tintovec (Coprinopsis atramentaria)

Tintovec vsebuje strup koprin, ki je nevaren predvsem v kombinaciji z alkoholom. Koprin moti razgradnjo alkohola v telesu, kar povzroča rdečico, glavobol, slabost in bruhanje. Simptomi se pojavijo hitro po zaužitju alkohola, zato gobo imenujejo tudi "goba za treznost".

7. Vitezova palčka (Amanita pantherina)

Podobno kot rdeča mušnica tudi vitezova palčka vsebuje ibotensko kislino in muscimol. Uživanje lahko povzroči halucinacije, delirij in hude nevrološke simptome. V nekaterih primerih lahko pride do dolgotrajne kome.

8. Navadna koprenka (Cortinarius orellanus)

Navadna koprenka je še ena goba, ki vsebuje orelanin, strup, ki povzroča odpoved ledvic. Zelo nevarna je zaradi dolge latentne dobe simptomov, ki lahko traja več dni, kar otežuje hitro zdravljenje.

9. Razcepljeni dežniček (Lepiota brunneoincarnata)

Majhna in skromna, a zelo nevarna. Ta goba vsebuje amatoksine, ki povzročajo hudo zastrupitev jeter. Zaradi majhnosti jo ljudje pogosto zamenjajo za užitne gobe, kar je lahko usodno.

10. Vročični prašniček (Amanita virosa)

Vročični prašniček, znan tudi kot smrtna mušnica, vsebuje amatoksine. Njeni simptomi so podobni tistim pri zeleni mušnici – bruhanje, driska, odpoved jeter in ledvic, ter v hujših primerih smrt.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.09.2024 ob 6:03 Goban gost

      Poserjem se na vse te preklete gobe!!!

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.09.2024 ob 8:34 1x gost

      Rdečo mušnico ste dali na drugo mesto, ki pa sploh ni tako nevarna, pozabili ste pa na poljsko koprenko, eno najbolj strupenih gob. Če zaužijete rdečo mušnico, se boste dva dni počutili kot, da ste se napili.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.09.2024 ob 5:56 Marx gost

      Novinarji amaterji. Če že pišete kak članek, ga dajte vsaj malo strokovno. Rdeča mušnica sloh ni tako strupena kot jo uvrščate vi, je pa poleg zelene najbolj strupena spomladanska mušnica in koničasta mušnica.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.