https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pred vrati je Festival prekmurske šunke in gibanice

Murska Sobota, 03.09.2024 ob 13:55  

V središče Murske Sobote ta konec tedna prihaja tradicionalni Festival prekmurske šunke in gibanice, ki bo tudi letos postregel s prekmursko kulinariko in tradicijo. Pestro dogajanje so danes na novinarski konferenci predstavili direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Brigita Perhavec, ustanovitelj Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot, Janko Kodila in župana Mestne občine Murska Sobota, Damjan Anželj.

V soboto, 7. septembra, se bo odvil že 14. Festival prekmurske šunke in gibanice, ki po besedah župana Mestne občine Murska Sobota, Damjana Anželja, vsako leto privabi številne obiskovalce iz vseh koncev Slovenije in tujine, hkrati pa prispeva k prepoznavnosti te regije.

Festival, ki ga organizira Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota v sodelovanju z Društvom za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot ter ob podpori Mestne občine Murska Sobota, bo s svojo pestro ponudbo prekmurske gibanice in šunke ter drugih slovenskih izdelkov z evropsko zaščito in ekoloških izdelkov slavil bogato dediščino Prekmurja.

Idej za okrepčitev ne bo zmanjkalo

Obiskovalci se bodo lahko okrepčali s tradicionalnimi prekmurskimi jedmi, kot so bograč, langaš, dödoli, retaši, posolanke in idinjače, ki jih bodo kuharski mojstri pripravljali v skladu s sodobnimi trendi in iz lokalnih sestavin. 

Pestro celodnevno dogajanje

Festivalsko dogajanje bodo popestrili s prikazom priprave prekmurske gibanice, posebna zanimivost pa bo tudi nagrada za ugotavljanje teže prekmurske šunke. V popoldanskem času pa bodo podeljena tudi priznanja najboljšim proizvajalcem prekmurskih gibanic in šunke, ki se bodo ocenjevala v sklopu tega festivala.

Za živahno vzdušje bo poskrbel pester kulturni program, ki bo čez dan zaznamovan z etno pridihom, v večernih urah pa se bo prelevil v zabavni dogodek. Nastopili bodo Marko banda, Folklorna skupina KUD Beltinci, Vokalna skupina Irmice, učenci Glasbene šole Beltinci, Folklorna skupina KUD Šalovci, Lukas in Lara Gumilar, romski glasbeniki Romano Glauso in skupina KAT & The DEDO’s.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.09.2024 ob 14:27 Karel K. gost

      Poneumljanje prekmurskega naroda s to šunko in gibanico je že malo dolgočasno in tudi ponižujoče, kot tisto poneumljanje, s tem da smo prekmurci le sposobni za kmete. Že desetletja to prekmurska politična elita počne in od obeh ni bobenega razvojnega preboja, pamet ves ta čas odhaja iz prekmurja v tujino. Ta gibanica in ta šunka je dober prehrambeni proizvod, značilnost za prekmurje, vendar se ni tereba samo ukvarjati s tem ampak tudi z razvojem z industrijskim razvojem, omogočiti domačim izobraženim ljudem, da lahko tu uresničijo svoje znanje. Firma kot je ta Pvlinjekova katera le posluje na temelju državnih subvencij ne prinaša tudi nobenega napredka, saj ta ne rabi visoko kvalificirane delovne sile ali pa kot je ŠPolaničev Panonka kmetijski imperij.

      19 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.09.2024 ob 14:30 Karel K. gost

      To je enako, kot je ta, poleg župana sedeča, Brigita Perhavec večna občinska funkcionarka v občini Murska Sobota, to je bila dolga leta že v bivšem sistemu in to zaradi tega, ker je privilegiranka zaradi svojega očeta in njegovih funkcij v titoistični Jugoslaviji-Sloveniji.

      19 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.09.2024 ob 15:05 razočarani gost

        Karel K. si me zelo razočaral, sedaj pri teh letih si še komaj ugotovil, da je pomemben priimek in ime, ne pa znanje !?

        15 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.09.2024 ob 15:39 Karel K. gost

        To sem jaz ugotovil že 33 in nekaj let prej, ne pa danes da je pomemben priimek. Privilegiji se podedujejo, zdaj že v tretjo generacijo. Če morda spremljaš moje komentarje še bolj pa moja objavljena pisanja bi to ugotovil. Se pa ti zahvaljujem za opazko in ti želim še naptrej lep dan. To je politično kadrovanje po vzoru titoističnega političnega sistema izpred leta 1990, ki se je utrdil tudi v samostojni Sloveniji.

        12 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.09.2024 ob 15:07 gost

      Bravo g. Karel, to je vse čista resnica, gibanica bi naj bila takšna, kot so jo pekle nekdaj gospodinje za marsikatere priložnosti, zdaj je pa že vsa narobe obrnjena, nič okusna, domala neprepoznavna in takšna gibanica dobi priznanje!!! Najprej bi pripomnil, da jabolk ni bilo nikoli v gibanici, sploh ne cela plast posebej, če so že bila jabolka, je bila polovička jabolka naribana na mak, brez cimeta in ne vem kaj še vse,imela je devet plasti, največkrat pa sedem sigurno, pa ne nekšna bučna mleta semena, da človek sploh ne ve pri teh aromah kaj sploh je. Te gibanice niso podobne nikomur, zato naj delajo tisti gibanice, ki jih znajo narediti, ne pa da delajo tisti, ki nimajo blage veze o poteku dela.

      19 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.09.2024 ob 12:37 gost

        Gost 15.07 - Ne "lomoči vse povprejk" če nimaš pojma. Že moja prababica je pekla gibanice, kot je opisano za "zaščiteno prekmursko gibanico", le da je bilo vsakega nadeva ena plast, so pač takrat morali biti varčni,

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.09.2024 ob 15:44 gost

      Iberski pršut s črno etiketo ja,ma šunka vedno najslabše ocenjena ,ne.radi bi , ampak ne gre,kajti za kvaliteto rabiš posebno sorto prašičev,kot tudi prehrano,ne pa šunka iz romunskih,madžarskih in ukrajinskih pujcekov,prosim vas,je pa poceni.

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.09.2024 ob 15:48 gost

      Viš,viš,na poljske pujceke san pa čista pozabo.

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.09.2024 ob 13:53 gost

      Lomočeš ti, ker tudi nič ne znaš, naredi ti pravo gibanico iz treh plasti, delam jo in ni skrpucalo od gibanice, vi pa samo jejte to neokusno stvar, ki se ji niti ne bi smelo reči gibanica, pa nekdaj ni bilo, so morali biti varčni, ja ampak ,ko se gre na kakšno prireditev ali na razstavo za ocenjevanje pa vseeno moraš nekaj znati in pokazati.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.09.2024 ob 14:38 Perica 99 gost

      Pa kakši Romano Glaso wtf.....Pa band je nikši več nej. Pa tou je nej za poslušat več.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.