https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

V Občini Razkrižje bodo s pomočjo državnih sredstev zgradili center

07.09.2024 ob 10:00  

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je v letošnjem letu objavilo Javni poziv za sofinanciranje projektov promocije rabe lesa v obliki javnih demo lesenih objektov, zdaj pa so bili izbrani in razglašeni štirje javni demo leseni objekti, ki bodo sofinancirani iz sredstev Gozdnega sklada. Izbrana je bila tudi Občina Razkrižje, ki bo prejela sredstva v višini 110.520,94 evra.

Na javnem pozivu Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ki so ga izvedli v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so izmed vseh prijavljenih izbrali projekte dveh vrtcev, pokrite tržnice in javnega prireditvenega objekta, za katere bo iz proračunskega sklada za gozdove zagotovljenih skupno 600.000 evrov.

Podpirajo gradnjo lesenih javnih objektov

Z omenjenim javnim pozivom gospodarsko ministrstvo že drugo leto zapored podpira projekte gradnje vzorčnih lesenih javnih objektov. Cilj je predstaviti prednosti, ki jo omogoča lesena gradnja, od zdravega bivanjskega okolja do hitrosti gradnje. Izbrani projekti bodo namreč zgrajeni iz lesa in s slovenskim znanjem. 

V Občini Razkrižje naj bi zgradili Center prostovoljstva in razvoja vinske kulture

Občina Razkrižje predvideva postavitev javnega promocijskega montažnega objekta, ki bo pritličen in delno podkleten. V kleti objekta naj bi uredili skladišče in manjši sprejemni prostor, pritlični del pa bo sestavljen iz dveh delov: južni del objekta bo služil kot večnamenska prireditveno-promocijska dvorana. Znotraj večnamenske dvorane, v kateri bodo vsi nosilni gradbeni elementi, tlaki, stenske obloge in drugo leseni, se bo pilotno namestila oprema za akvaponično pridelavo rastlin. Objekt bo služil kot konferenčni ter prireditveni objekt. Vrednost investicije je ocenjena na 358 tisoč evrov, znesek sofinanciranja države pa znaša 110.520,94 evra.

Prednosti lesene gradnje

Les je eden izmed najpomembnejših naravnih virov Slovenije, saj kar 58 odstotkov naše površine pokrivajo gozdovi. Gre za obnovljiv vir, saj v Sloveniji letno priraste cca štiri kubične metre lesa na prebivalca. Kot obnovljiv material z nizkim ogljičnim odtisom in izjemno možnostjo recikliranja predstavlja strateško surovino sedanjosti in prihodnosti. Trenutno porabimo za lesene izdelke le okoli 0,5 kubičnega metra na prebivalca. Glede na surovinski potencial so torej možnosti za nadaljnji razvoj lesne industrije pri nas velike.

Poleg tega ima les tudi izjemne okoljske karakteristike, saj lahko izbira lesa namesto drugim materialov neposredno prispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Za Slovenijo pa pomeni uporaba lesa tudi večjo stopnjo samooskrbe in potencial za razvoj lokalnega okolja.

Foto: Pixabay, GOV

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.09.2024 ob 8:25 Pezdec gost

      Razkrižje vsaj delajo. Olga,ki že vsem folga,pa samo za svojo rit

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.