https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

10 zanimivih dejstev o jeseni

8.10.2024  

Jesen je čas, ko narava spreminja svojo podobo, dnevi postajajo krajši, listi pa prehajajo v čudovite odtenke rumene, rdeče in oranžne barve. To pa niso edine zanimivosti jeseni. Preverite še nekaj zanimivih dejstev o tem obdobju leta.

1. Listi ne spreminjajo barve zaradi mraza

Marsikdo misli, da listje porumeni in pordeči zaradi hladnega vremena, vendar sprememba barve dejansko nastane zaradi krajšanja dneva in manjše količine sončne svetlobe. Klorofil, ki daje listom njihovo zeleno barvo, se postopoma razgradi, kar omogoča, da zasijejo druge barve, kot so rumena, oranžna in rdeča, ki so bile ves čas prisotne, a zakrite z zeleno.

2. Jesen vpliva na našo telesno uro

Zaradi krajšanja dnevne svetlobe se v našem telesu spreminja proizvodnja hormona melatonina, ki uravnava naš spanec. To lahko vodi do večje utrujenosti, hkrati pa povzroča, da več ljudi občuti tako imenovano "jesensko depresijo" ali sezonsko razpoloženjsko motnjo (SAD).

3. Jesensko enakonočje – začetek jeseni

Astronomska jesen se začne z jesenskim enakonočjem, ko sta dan in noč približno enako dolga. Letos bo to 22. septembra. Po tem datumu začne noč prevladovati nad dnevom.

4. Živali si nabirajo zaloge za zimo

Jesen je čas, ko številne živali, kot so veverice, začnejo nabirati zaloge hrane za prihajajočo zimo. Tudi medvedi in druge živali se pripravljajo na hibernacijo, tako da pridobivajo maščobne rezerve za preživetje hladnejših mesecev.

5. Vonj jeseni je posledica razgradnje listja

Ko listje odpade in se začne razgrajevati, sprošča spojine, kot je geosmin, ki daje zemlji značilen vonj po dežju. Ta naravni proces ustvarja prepoznaven vonj, ki ga mnogi povezujejo z jesenskim vzdušjem.

6. Vsestranske buče

Jesen je tudi sezona buč. Čeprav je izrezovanje buč za noč čarovnic zabavna tradicija, so buče bogat vir hranil, polne vitaminov A in C ter vlaknin. Zanimivo je, da so buče botanično gledano sadeži, saj vsebujejo semena.

7. Listje deluje kot izolator za rastline in tla

Ko listje odpade in prekrije tla, pomaga ohranjati toploto in vlago v tleh, kar varuje rastline pred ostrimi zimskimi pogoji. Poleg tega razpadlo listje obogati prst s hranili, kar spodbuja rast spomladi.

8. Jesen postaja najbolj priljubljen letni čas za festivale in prireditve

Evropa v jeseni gosti številne priljubljene festivale. V Nemčiji poteka znameniti Oktoberfest, največji pivski festival na svetu, ki privablja milijone obiskovalcev. V Španiji pa na koncu septembra poteka festival La Mercè v Barceloni, ki vključuje parade, ples in ognjemete. Jesen je tudi čas trgatev po celotni Evropi, s festivali, ki slavijo vino in tradicionalno pridelavo, kot je praznik v francoskem Beaujolaisu.

9. Jesen prinaša največ meteorskih dežev

Čeprav je poletje znano po meteorjem dežju Perzeidov, tudi jesen prinaša svoj delež nočnih spektaklov. Najbolj znani jesenski meteorji so Orionidi, ki vrhunec dosežejo oktobra. Jesenske noči so pogosto jasne in ponujajo popolne pogoje za opazovanje zvezd.

10. Jesen vpliva na vonj in okus

Znano je, da se jeseni zaradi hladnejšega vremena in višje vlažnosti izboljšata tako naš vonj kot okus. To je eden od razlogov, zakaj se nam določeni okusi, kot so tople začimbe (cimet, klinčki, muškatni orešček), še posebej priležejo prav v jesenskem času. Občutek svežine v zraku in bogati jesenski okusi ustvarjajo prijetno vzdušje, značilno za ta letni čas.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.