https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Šiponovem bregu pristal Pegasus Junkers

18.09.2024 ob 14:20  

V  Galeriji A. Trstenjaka Ljutomer so otvorili razstavo srbskega umetnika Nedima Hadži Ahmetovića Mafe, na kateri je obiskovalce najbolj pritegnila skulptura Pegasus Junkers, ki danes krasi Šiponov breg na Jeruzalemu.


Na Šiponov breg je "priletel" Pegasus Junkers - skulptura, izdelana iz železa in lesa, ki opominja na nesmiselnost vojn.

Pegasus Junker / P-JU 21 izhaja iz zgodovinskih družbenih sprememb 20. stoletja, kot so splošna volilna pravica, pravice žensk, vojne in politični konflikti. Skulptura letečega konja, z navdihom iz grške mitologije, združuje elemente bojnega letala druge svetovne vojne in simbolizira nesmiselnost nasilja. Popačena anatomija Pegasusa z letalskimi elementi (štuka) poudarja njegovo estetsko, a ne bojno uporabnost, ter ustvarja miroljubno karikaturo vojnega stroja "konjička Mikija".

Nedim skupaj z Robertom Jurakom in Izidorjem Zadravcem sestavlja Bober Kunst Bildhauer Fabrik, ki se od leta 2018 kot gibanje raziskovalcev in razlagalcev praznin v zgodovinskih dejsvih umešča v umetniško-kritični prostor.

Ste si ga že ogledali?

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Stanislav Kaučič, Nedim Hadzi Ahmetovic Mafa 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.09.2024 ob 19:41 letalo gost

      Glede na to koliko se seli tega odpada noče nihče imeti, kjer koli pristane se ga po kratkem postopku odkrižajo !

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.09.2024 ob 20:09 eroplan gost

      Lahko bi ga poklonili I. J. Janši za 66 rojstni dan, bil je celo ministrant za obrambo.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.09.2024 ob 6:29 Haha gost

      Lahko bi pristal na terasi "novega" vodnega podjetja,da bi se Olga z njim vozila. Od sramu se se de samo po lufti lahko. Aja ona nima sramu sen pozoba.nic kriva nikoli

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.