https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Predsednica Pirc Musar na Pušči: Praznovanje sobivanja

Pušča, 18.09.2024 ob 15:15  

Predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, je danes obiskala največje romsko naselje v Sloveniji – Puščo, kjer je v sklopu obiska med drugim obiskala tamkajšnji vrtec, slavnostno odprla nov mostiček v naselju in se udeležila pogovora v večnamenski dvorani. 


Zgodovinski razvoj in pomen Pušče

Pušča, ki leži v bližini Murske Sobote, je naselje z dolgo in bogato zgodovino. Kljub temu da se o natančnem nastanku kraja krožijo različne legende, je po besedah Darka Rudaša bistvo njihove zgodbe v iskanju kraja, kjer bi bili Romi sprejeti in razumljeni. Kar se je začelo kot preproste hiške iz šibja, je danes sodobno naselje s svojo samostojno krajevno skupnostjo, ki ponosno ohranja svojo romsko kulturo.

Pušča je čez desetletja postala primer dobre prakse integracije in sobivanja med romsko in neromsko skupnostjo. Uspeh Pušče  je rezultat dolgotrajnega sodelovanja med romsko skupnostjo in občinskimi organi. 

Vrtec Romano – vrata v svet znanja

Pomemben mejnik v zgodovini naselja Pušča je odprtje prvega romskega vrtca v letu 1962, ki je bil prvi vrtec v romskem naselju v takratni Jugoslaviji in eden prvih te vrste v Evropi. Vrtec je vključen v lokalno skupnost, saj ga obiskujejo tudi otroci iz neromskih družin, kar pripomore k hitrejši socializaciji in boljšemu učnemu uspehu otrok, ko ti kasneje vstopajo v šolo.

Slavnostna otvoritev mostička in pogovor o prihodnosti

Osrednji dogodek obiska predsednice Pirc Musarjeve je bila slavnostna otvoritev novega mostička, ki povezuje različne dele naselja. Mostiček ne predstavlja zgolj fizične povezave, temveč simbol sodelovanja in povezanosti skupnosti. Sledil je pogovor v večnamenski dvorani, kjer so različni govorci izpostavili pomembnost nadaljnjega razvoja naselja Pušča. Predsednica je tudi simbolično zasadila lipo.

Obisk predsednice Republike Slovenije v naselju Pušča je poudaril pomembnost te romske skupnosti kot primera uspešne integracije in razvoja. S svojo dolgo zgodovino in sodobnimi dosežki, kot je odprtje novega mostička in digitalnega prostora, Pušča ostaja simbol sodelovanja, napredka in ponosa tako za romsko skupnost kot tudi za širšo lokalno skupnost.

 

Ob tej priložnosti je poudarila velik pomen udejanjanja sožitja različnosti, spoštljivega in ustvarjalnega sobivanja in sodelovanja vseh ljudi. "Pomembno je, da je vsakomur dana pravica, da je in ostane, kar mu je bilo dano in kar želi biti. In da to omogoča tudi drugim". Srečanje v Pušči je predsednica zaključila s pogovorom s krajani in predstavniki lokalni skupnosti.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Jana Bohar

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.09.2024 ob 15:44 gost

      ostani tam kjer si

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.09.2024 ob 17:44 gost

      Res same pohvale romskem naselju vsem Romom pa občini murska sobota. Tudi po drugih krajih v Prekmurju je podobno kot na pušči. Samo to sobivanje se je začelo že takoj po drugi svetovni vojni. Tudi tukaj v Pomurju je bilo težko samo so se vsi Romi in ne Romi vedno dogovorili na civilizirani način. Zdaj so pa rezoltati tega razumevanja in dogovorov.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.09.2024 ob 17:54 Trnarusinumetka gost

      ajmene kde je janika lendavski svugde ga ima

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.09.2024 ob 19:32 gost

      Vej pa zdaj ka nimamo obrambnega ministra,pa tudi šolski minister je odstopo,vej pa dajte enega cigana za ministra,slabše nede nika,ka se pa tiče musarčke pa itak znamo ka vsaki ftič letij k svojo jati.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.