https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Horvath izgubil tožbo glede nezdružljivosti funkcij

19.09.2024 ob 9:07  

Upravno sodišče je potrdilo, da sta funkciji poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha in zastopnika v Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti nezdružljivi. Sodišče je tako zavrnilo tožbo Horvatha, ki je izpodbijal opozorilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) iz leta 2019, v katerem je komisija ugotovila nezdružljivost funkcij.


KPK je Horvathu pred petimi leti izdala opozorilo, da hkratno opravljanje funkcije poslanca in zastopnika v Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti ni skladno z zakonom. Upravno sodišče je zdaj v novi sodbi pritrdilo, da ti funkciji nista združljivi in da v tem primeru ne obstajajo izjeme, ki bi tovrstno kombinacijo omogočale, poroča STA.

Sodišče je v zadevi odločalo drugič, potem ko je vrhovno sodišče decembra 2023 Horvathovo pritožbo na prvotno sodbo zavrnilo in zadevo vrnilo upravnemu sodišču v ponovno presojo. V ponovnem postopku je upravno sodišče odločilo, da je KPK ravnala pravilno, ko je sprožila postopek zaradi suma nezdružljivosti funkcij.

Pomembnost enotnosti v zakonodaji

Upravno sodišče je v sodbi poudarilo, da zakon o integriteti in preprečevanju korupcije velja za vse poslance, tudi za predstavnike narodnih manjšin. Namen zakona je zagotoviti enoten in celovit pravni okvir na področju integritete in preprečevanja korupcije, kar pomeni, da poslanci niso izvzeti iz določb o nezdružljivosti funkcij.

KPK je sodbo upravnega sodišča pozdravila, saj potrjuje njeno stališče, da Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost predstavlja pravno osebo javnega prava, in ne obliko političnega združevanja. Sodba je pravnomočna, kar pomeni, da ni več možnosti za pritožbo, piše STA.

Sodba v kontekstu sprememb zakona o poslancih

KPK je na sodbo opozorila tudi v luči predlaganih sprememb zakona o poslancih, ki je trenutno v parlamentarni proceduri. Poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga je namreč predlagala dopolnitev zakona, ki bi poslancem narodnih skupnosti omogočala hkratno opravljanje funkcij v samoupravnih narodnih skupnostih, kar vključuje dejavnosti upravljanja, nadzora in zastopanja.

KPK nasprotuje tem spremembam, saj meni, da bi moral zakon na področju nezdružljivosti funkcij težiti k poenotenju pravil, ne pa k ustvarjanju dodatnih razlik med poslanci. Po mnenju komisije bi sprejem teh določb vzpostavil nova tveganja za nasprotje interesov.

Predlog sprememb zakona mora po mnenju KPK izjemno natančno obrazložiti, zakaj bi bila funkcija poslanca narodnih manjšin tako posebna, da bi omogočala hkratno opravljanje več funkcij, kot to velja za druge poslance.

Foto: Arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.09.2024 ob 9:25 LENDAVČAN gost

      bo pozval kempoja janšo pa orbana pa ta že zrihtala

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.09.2024 ob 9:59 enzakonnobenzakon gost

      ma horvath ni nic izgubil Pravo se preciscuje in nesmiselni zakoni pravilniki

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.09.2024 ob 10:04 Zombi gost

      Je rekel stari saper Vodička dobremu vojaku Švejku, oni čas pucfleku oberlajtnanta Lukaša, ko ju je honvedska patrulja peljala v kasarniški arest po ravsu pred hišo gospoda Kákonyja, kjer sta poskušala vročiti pismo gospoda nadporočnika madam Kákonyjevi: "Ti Madžarov še ne poznaš".

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.