https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Horvath z zahtevo za revizijo sodbe upravnega sodišča

19.09.2024 ob 14:25  

Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath bo na vrhovno sodišče vložil zahtevo za revizijo sodbe upravnega sodišča, ki je presodilo, da je opravljal nezdružljivi funkciji, saj se s to razlago ne strinja. V DZ je sicer prispela še ena zahteva za prenehanje njegovega mandata, a v DZ ugotavljajo, da za odločanje v tem primeru niso pristojni.

Upravno sodišče je zavrnilo Horvathovo tožbo proti opozorilu Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) iz leta 2019, ki je ugotovila nezdružljivost njegove poslanske funkcije z dejavnostjo zastopanja v Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti. Po navedbah KPK je sodišče tudi vsebinsko potrdilo, da funkciji nista združljivi in da na ta primer ne velja zakonska izjema glede nezdružljivosti funkcij.

Upravno sodišče je odločilo, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ravnala pravilno v postopku proti Horvathu zaradi nezdružljivosti funkcij. Po sodbi poslanci niso izvzeti iz zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki ustvarja enoten pravni okvir na tem področju.

Sodba upravnega sodišča je pravnomočna, zoper njo je mogoče vložiti izredno pravno sredstvo, zahtevo za revizijo, kar bo Horvath, kot je napovedal za STA, tudi storil. "Še vedno vztrajam na tem, da je to krčenje ustavnih pravic narodnih skupnosti in bom izrabil vsa pravna sredstva, da to tudi dokažem," je dejal. Kot poslanec madžarske narodne skupnosti se mora zavzemati, da se bodo njihove pravice, zapisane v ustavi, ohranile na najvišji ravni, je še dodal.

Poleg tega je po poročanju Dela v DZ prispela tudi zahteva za ugotovitev prenehanja Horvathovega poslanskega mandata, ki jo je vložil pripadnik madžarske narodne skupnosti Attila Kovacs. Po njegovem mnenju Horvath opravlja nezdružljivi funkciji, ker je ob poslanski funkciji tudi član programskega odbora Radiotelevizije Slovenija za madžarski narodnostni program, kar naj bi bilo v nasprotju z zakonom o RTVS.

Mandatno-volilna komisija DZ pa je Attili Kovacsu odgovorila, da mora biti za kakršno koli ukrepanje državnega zbora v primeru nezdružljivosti ta najprej ugotovljena s strani pristojnega organa, poroča STA. 

Foto: arhiv Pomurec, Bobo

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.