https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Dan brez avtomobila obeležili tudi v Murski Soboti

Murska Sobota, 20.09.2024 ob 11:59  

Mestna občina Murska Sobota se že 23. leto pridružuje evropski pobudi Evropski teden mobilnosti, v sklopu katere vsako leto 22. septembra obeležujemo dan brez avtomobila. Danes dopoldne so na ploščadi Drevoreda Martina Luthra pripravili pester program s katerim spodbujajo trajnostne načine mobilnosti.


Letošnje aktivnosti v Murski Soboti so bile še posebej pestre, saj je Mestna občina Murska Sobota, v sodelovanju s številnimi lokalnimi partnerji, danes na ploščadi Drevoreda Martina Luthra pripravila bogat dopoldanski program. Namen dogodka je bil spodbuditi prebivalce, predvsem otroke in mlade, k razmišljanju o bolj trajnostnih oblikah prevoza, kot so hoja, kolesarjenje in uporaba javnega prevoza.

Program je bil zasnovan tako, da je zajemal različne interaktivne dejavnosti, ki so obiskovalcem omogočile tako učenje kot zabavo. Med najbolj priljubljenimi so bile kreativne delavnice, kjer so otroci skozi igro spoznavali trajnostne načine mobilnosti ter pomen skrbi za okolje. Delavnice so bile zasnovane na način, da so spodbujale ustvarjalnost in sodelovanje med otroki, hkrati pa so poudarjale pomen zmanjševanja odvisnosti od avtomobilov.

 

Ena od najbolj privlačnih aktivnosti dogodka je bil tudi t.i. "pisani oviratlon", kjer so se otroci in mladostniki pomerili v različnih spretnostnih nalogah, ki so simbolizirale vsakodnevne ovire, s katerimi se soočajo pešci in kolesarji v mestnem prometu.

Poleg zabavnega programa so bile predstavljene tudi pomembne pobude, ki jih občina izvaja za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Posebej so izpostavili pripravo celostne prometne strategije, ki bo v prihodnje služila kot temelj za izboljšanje prometnih razmer v Murski Soboti. Strategija se osredotoča na zmanjšanje prometnih zastojev, povečanje varnosti za kolesarje in pešce ter zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Dan brez avtomobila v Murski Soboti tako ni bil le praznovanje, temveč tudi priložnost za prebivalce, da premislijo o svojih prometnih navadah in se zavzamejo za trajnostne rešitve, ki bodo pripomogle k bolj zdravemu okolju za prihodnje generacije.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.09.2024 ob 14:50 ge gost

      kak znan, cejlu letu ešče na ploščadi ne voziju avtoji

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.09.2024 ob 16:04 gost

      Otroci že vejo kako je najbolj zdravo z kolesom. Ampak njihovi straši niso tega ozaveščeni. Kajti v šolo v službo v trgovino v gostilno v fitnes itd 50 ali 100 metrov se peljejo z svojo igračko tako imenovano avtomobil. Straši dedek babice bi se morali tega učiti kaj učijo otroke.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.09.2024 ob 16:07 gost

      Danes dan brez avtomobila. Halo. V šolo so starši pripeljali otroke z velikimi avtomobili v prtljažnik pa kolo za otroka. Namesto da bi se z otrokom pripeljal na kolesu. Res dober zgled.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.09.2024 ob 20:49 gooost gost

      Spet projekt zaradi projekta. Ostale delovne dni pa z avtom v službo, za par 100m, gnes pa veliki dan in za fotkanje, da bo kaj z objavljati!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.