https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Sodobna prašičereja v Gradišču - Kmetija Varga kot vzor uspeha

02.10.2024 ob 14:15  

Kmetija Varga v majhni vasi Gradišče že tretjo generacijo predstavlja steber kmetijstva v okolici. Alojz Varga je prevzel družinsko kmetijo in nadaljuje tradicijo svojih prednikov, vendar z močno usmeritvijo v sodobne tehnologije, ki prinašajo nove priložnosti v prašičerejo.


Po osamosvojitvi Slovenije so opustili govedorejo in se v celoti osredotočili na prašičerejo, pri čemer so se začeli usmerjati v investicije in posodobitve, kar je doseglo vrhunec leta 2022 z izgradnjo novega sodobnega hleva.

Odločilni trenutek: gradnja sodobnega hleva

Pomemben prelomni trenutek za kmetijo se je zgodil leta 2010, ko so začeli posodabljati hlev, končna faza pa je bila zaključena leta 2022. Novi hlev ponuja največje udobje za živali, zgrajen je po najsodobnejših standardih z uporabo tehnologij, ki omogočajo prosto gibanje živali in dostop do zunanjega prostora. To ne prinaša le koristi za živali, ampak tudi bistveno olajša delo kmetovalcem.

 

Dobro počutje živali kot prednostna naloga

V novem hlevu je udobje živali na prvem mestu. Alojz Varga poudarja: »Živali se po porodu že deseti dan lahko prosto gibajo po prasilišču in imajo možnost izhoda na zrak.« Poleg tega je kmetija Varga postala vzrejno središče za plemenske merjasce, kar pomeni, da uspešno ohranjajo tri različne pasme, prilagojene različnim tržnim zahtevam.

Tehnološka revolucija v prašičereji

Ena najpomembnejših tehnoloških izboljšav je uvedba računalniško vodenega sistema za krmljenje SpotMix. Ta sistem omogoča natančno prilagajanje prehrane vsake živali posebej glede na njene potrebe in fazo rasti. »Krmljenje preko SpotMix je povsem računalniško vodeno,« pojasnjuje Varga.

»Vsaka žival prejme prilagojeno krmo glede na svojo težo in rast.« Računalniško vodenje omogoča tudi uporabo čipov za prepoznavanje živali, kar zagotavlja natančno spremljanje njihovega stanja in potreb.

Manj fizičnega dela, a več nadzora

Čeprav tehnologija močno olajša krmljenje in dnevne naloge, pa je nadzor nad zdravjem živali in proizvodnjo ključen del uspešnega vodenja kmetije. »Računalnik je olajšal delo, vendar moramo še vedno redno spremljati zdravstveno stanje živali,« poudarja Varga. To pomeni, da napredne tehnologije zmanjšajo fizične napore, a povečajo potrebo po natančnem upravljanju.

Sofinanciranje kot ključ do uspeha

Velika investicija v novo infrastrukturo in sodobno tehnologijo ne bi bila mogoča brez sofinanciranja. »Če ne bi uspeli na razpisu in pridobili dela sredstev, tega hleva zagotovo ne bi gradili,« priznava Varga. Podpora jim je omogočila, da kmetijo nadgradijo na višjo raven in zagotavljajo nadaljnji razvoj.

Pogled v prihodnost

Naložba v sodoben hlev pa ni namenjena le trenutnemu izboljšanju razmer. Za Vargo je ključno, da bo kmetija ostala v družini še naslednje generacije.

»Ena najpomembnejših točk pri odločitvi za investicijo je bila, da bo kmetovanje na tej kmetiji potekalo še naprej iz generacije v generacijo,« pravi Varga, ki s tem zagotavlja, da bo sodobna prašičereja ostala ključni del lokalne kmetijske krajine tudi v prihodnosti.

*Video je posnela televizija IDEA v sklopu projekta AgriNext Generations.

Foto: Jure Banfi

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.10.2024 ob 18:35 123 gost

      Budalo če ti samo travo ješ

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.10.2024 ob 20:07 Aha gost

      Nekateri ne razumejo,da je to vir prehrane,tudi poščanci pa ribe so del prehrane ko svinjina pa goveje meso,to je ustvarjeno za človeško prehrano,da telo funkcionira,travojedi pa zelenjavo jedi nikakor ne morejo opravljati fizičnih del,kot zelenjava tako meso sodita v prehrano samo eni to ne razumejo ali nočejo,lp

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.