https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Od stoječega lesa do gozdarskih storitev: Analiza rasti vrednosti gozdarske proizvodnje

11.10.2024 ob 6:00  

Statistični urad Republike Slovenije poroča, da je bruto dodana vrednost v gozdarstvu v letu 2023 ostala na primerljivi ravni kot prejšnje leto in je obsegala 0,6 odstotka bruto domačega proizvoda.

Vrednost nekaterih dohodkovnih kategorij v gozdarstvu je ostala primerljiva z letom 2022. Bruto dodana vrednost je znašala 434 milijonov evrov, njen delež v bruto domačem proizvodu pa je predstavljal 0,6 odstotka. Faktorski dohodek se je na letni ravni zvišal za en odstotek in dosegel 343 milijonov evrov, medtem ko je faktorski dohodek na zaposlenega znašal 54.969 evrov. Na njegovo vrednost so vplivale spremembe razmerja med vrednostmi gozdarske proizvodnje (ki je narasla za dva odstotka), vmesne potrošnje (ki je narasla za štiri odstotke) ter zaposlenosti (ki je upadla za en odstotek).

Rast vrednosti gozdarske proizvodnje zaradi višjih cen in storitev

Gozdarska proizvodnja je dosegla skupno vrednost 817 milijonov evrov, kar predstavlja dva odstotka več kot leto prej. K rasti sta pripomogla višja vrednost gozdarskih proizvodov in storitev. Vrednost prvih se je povečala zaradi nekoliko večje proizvodnje sortimentov ter višjih povprečnih odkupnih cen drugega okroglega industrijskega lesa in lesa za kurjavo. Vrednost gozdarskih storitev je znašala 91 milijonov evrov, kar je osem odstotkov več kot v letu 2022.

Stoječi les kot ključni dejavnik rasti vrednosti gozdarskih proizvodov

Na letni ravni se je vrednost gozdarskih proizvodov zvišala za en odstotek in dosegla 727 milijonov evrov. Največji delež v skupni vrednosti sta imela stoječi les (ki vključuje vrednost naravnega prirastka gospodarskih gozdov in ocenjeno vrednost prodaje lesa na panju) ter hlodovina. Delež stoječega lesa je znašal 52 odstotka, kar je za 0,5 odstotne točke manj kot leto prej, delež hlodovine pa 28 odstotkov, kar je skoraj štiri odstotne točke manj.

Višje cene drugega okroglega lesa in kurilnega lesa

Vrednost proizvodnje hlodov za žago in furnir je bila ocenjena na 204 milijone evrov, kar je predstavljalo 25 odstotkov skupne vrednosti gozdarske proizvodnje. Obseg proizvodnje hlodovine se je v primerjavi z letom prej nekoliko zmanjšal, povprečne cene hlodovine pa so se znižale za tri odstotke, kar je povzročilo 11-odstotni upad vrednosti njene proizvodnje. V skupni vrednosti proizvodnje sta se dvignili vrednosti lesa za kurjavo (za 43 odstotkov) ter lesa za celulozo, plošče in drugega okroglega lesa skupaj (za 3 odstotke).

Povečana vrednost gozdarskih storitev

Vrednost proizvodnje gozdarskih proizvodov je v strukturi proizvodnje dejavnosti predstavljala 89 odstotkov (727 milijonov evrov). Gozdarske storitve so prispevale 11-odstotni delež skupne proizvodnje; vrednost teh storitev se je v primerjavi z letom 2022 nekoliko zvišala in znašala 91 milijonov evrov.

Rast vmesne potrošnje kljub upadu vrednosti energije

Vmesna potrošnja je znašala 383 milijonov evrov, kar predstavlja štiri odstotke več kot leto prej. Povečala se je zaradi višjih vrednosti posekanega lesa (v skladu z metodološko spremembo vključuje vrednost poseka in ocenjeno vrednost prodaje lesa na panju) in gozdarskih storitev. V primerjavi z letom prej se je znižala vrednost energije, porabljene v proizvodnem procesu, za 19 odstotkov, vrednost preostalih kategorij potrošnje pa je ostala na približno enaki ravni.

Višje bruto investicije v gozdarsko opremo

Vrednost bruto investicij v osnovna sredstva (v gozdarsko opremo) je znašala 74 milijonov evrov in je bila na letni ravni za 7 odstotkov višja.

Zmanjšanje zaposlenosti v gozdarskem sektorju

V gozdarsko proizvodnjo je bilo vključenih 6.247 zaposlenih, medtem ko jih je bilo leto prej 6.335. Prevladovali so samozaposleni, ki jih je bilo 5.058, kar predstavlja 2 odstotna upad, medtem ko se je število plačanih delavcev povečalo za 1 odstotek, na 1.189.

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.