https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Beović: Prebivalci Pomurja imajo večinoma še vedno dostop do svojih zdravnikov

Rakičan, 22.10.2024 ob 16:00  

Danes je Zdravniška zbornica Slovenije pod vodstvom predsednice prof. dr. Bojane Beović uspešno izvedla prvi regijski obisk v novem mandatu. Glavna tema srečanja so bili aktualni izzivi in priložnosti za izboljšanje zdravstvene oskrbe v Pomurju.


Srečanje je potekalo v Splošni bolnišnici Murska Sobota, kjer so se predstavniki Zdravniške zbornice sestali z vodstvom bolnišnice in zdravstvenih domov. Med ključnimi točkami razprave je bilo pomanjkanje zdravniškega kadra v regiji.

Prof. dr. Bojana Beović je poudarila pomen rednih obiskov Zbornice v različnih regijah, da bi bolje razumeli specifične izzive: "Zdravniška zbornica ima že nekaj let v programu, da obiskuje kolege po različnih regijah, da se osebno spoznamo in pogovorimo o težavah pa tudi o napredku zdravstva v vsaki regiji, da ne bomo govorili le o slabih stvareh."

Kljub kadrovskim težavam v zdravstvenih domovih je Beovićeva izrazila zadovoljstvo, da prebivalci Pomurja še vedno večinoma imajo dostop do svojih zdravnikov. Veliko zdravstvenih ustanov se sicer sooča z izzivi pri zagotavljanju kadra, zato pogosto sodelujejo z zunanjimi specialisti, čeprav obstaja strah, da bodo prihajajoče zakonodajne spremembe otežile tovrstno pomoč.

Izzivi v Splošni bolnišnici Murska Sobota

Razprava se je dotaknila tudi izzivov v Splošni bolnišnici Murska Sobota, kjer so izpostavili pomanjkanje zdravnikov v določenih specialnostih, težave z ustreznim nagrajevanjem zdravnikov in splošno nezadostnost kadrov v slovenskem zdravstvu.

"Bolnišnica v Murski Soboti je kadrovsko sorazmerno dobro opremljena, vendar ostajajo negotovosti glede prihodnjih razpisov in delovanja določenih strok," je poudarila Beović.

Dušan Kovač, strokovni direktor bolnišnice je dodal, da se oddelek za bolezni ušes, nosu in grla sooča s posebej hudimi težavami, saj sta na voljo le še dva zdravnika, kar močno omejuje izvajanje operacij. Zaradi tega so odvisni od pomoči UKC Maribor. Kovač je prav tako izpostavil težave pri pridobivanju specializantov, saj se ti po koncu usposabljanja pogosto raje odločajo za delo v kliničnih centrih.

Zdravniška zakonodaja in ugovor vesti

Na novinarski konferenci je bil izpostavljen tudi ugovor vesti, še posebej v luči nedavne izjave ministrice za zdravje, da zakonodaja o zdravstveni dejavnosti ne potrebuje sprememb na tem področju. Prof. dr. Beovićeva je pojasnila, da zakon, ki ureja zdravstvene posege, za zdaj zadostuje, čeprav so določene stroke, kjer je več ugovorov vesti. Zbornica vodi seznam zdravnikov, ki uveljavljajo ugovor vesti za določene postopke, in tako zagotavlja preglednost na tem področju.

Pogled v prihodnost

Dogodek v Murski Soboti je omogočil odprto izmenjavo mnenj med zdravniki, vodstvom bolnišnice in Zdravniško zbornico. Razprava je potekala v konstruktivnem duhu, s poudarkom na iskanju rešitev za pomanjkanje kadra, prihodnje spremembe zakonodaje in izboljšanje kakovosti zdravstvene oskrbe v regiji. Predstavniki Zbornice so obljubili nadaljnje ukrepanje in podporo pri reševanju zdravstvenih izzivov po vsej Sloveniji.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.10.2024 ob 16:45 gost

      V Prekmurju zdravniki še niso tako tajkunko povezani v 4 službe naenkrat. Zato je še javno zdravstvo nekak dostopno. Ko pa bodo začeli delati v javnem zdravstvu pri 3 različnih koncesionarjih bo pa vse šlo k vragu. Ko zdravnik dela 26 ur na dan jaz k temu zdravniku niti v ordinacijo nebi stopil. Raje sam umrem kot me tak šalabajzer zajebe. Kerumi je samo veliko denarja pomembno bojl kot bolnik keri ga obišče.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.10.2024 ob 17:31 gost

      Samo general Januš grozni je manjkal pri požiranju z narobe zapeto zaščitno opremo.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.10.2024 ob 17:32 S gost

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.10.2024 ob 17:33 gost

      Popravek poziranju.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.10.2024 ob 18:42 gost gost

      SE ZAVEDATE KA PIŠETE OPET JANEZ VEJ GA PA NEGA 2LETI LUZERI LEJVI BMS PA ENA NAJBOLJŠIH JE ŠTO OSTAL PRED VRATI KDAJ POMAGAJO VSAKEMU

      11 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.10.2024 ob 19:00 gost gost

      18.42 samo potjeno, kdo in kaj so janušovi volivci.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.10.2024 ob 5:25 Lotmercan gost

      Ge pa te bija opet OVE grozne bedanec Kreker???? Keri je rit liza domobrance janose grozneme???

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.10.2024 ob 15:55 gost

      ‼️ Pravnik Rajko Pirnat o neustavnosti in škodljivih posledicah predloga novele ZZdej: “Zakaj to sploh počnete?” Prepričan je, da bo rezultat novele slab, saj je zakon, kot pravi, katastrofalen, škodljive posledice pa se že kažejo, a najhujše šele prihaja. Novelo vidi kot “hudo zgrešeno idejo", ki bo s strogo regulacijo drastično posegla v ustavno pravico do svobode dela in uvaja celo prisilno delo. Restrikcije, bodo onemogočile optimalno izrabo vseh zmogljivosti v zdravstvu, ki jih imamo, posledice pa bomo občutili vsi.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.10.2024 ob 16:54 gost

      Levičarji so pametna teleta !

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.10.2024 ob 17:12 Prlek gost

      Kaj so prisli dreka mesat, ne gre jim v glavo, zakaj se delajo, ne pa strajkajo. Polha in podobne bi malo poslal v ukrajino in gazo, pa naj tam zajebavajo narod.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.