https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Sanja Kropec - dekle, ki po novem bdi nad prekmurskimi študenti

13.3.2012  

Z današnjim dnem pričenjamo z našo novo stalno rubriko POM-PLUS, ki bo na sporedu ob torkih. Kot prvo gostimo novo predsednico Kluba prekmurskih študentov Sanjo Kropec.

V rubriki POM-PLUS bomo vsak torek objavili pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljali njihovo delovanje, POM-PLUS pa bo razkrival tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Sanja Kropec je študentka 3. letnika Komunikulogije na Fakulteti za družbene vede, rekreativno pa igra hokej na travi, kjer tudi pri zvezi skrbi za odnose z javnostjo in je članica upravnega odbora, odnose z javnostjo pa opravlja tudi pri zvezi Škis.

Članica Kluba prekmurskih študentov si že nekaj časa, kakšne izkušnje si si v tem času pridobila?

V klubu aktivno delam že približno eno leto. Na začetku sem pomagala pri lažjih projektih, , ko pa sem pridobila nekaj izkušenj,  so mi zaupali še samostojen manjši projekt. Ugotovila sem, da me to delo zanima, našla sem se tudi v družbi oziroma ekipi. Vsi so me lepo sprejeli in mi bili pripravljeni pomagati, tako da sem imela ene vrsto mentorstvo. V tem letu sem se veliko naučila, predvsem na področju organizacije projektov, dela z ljudmi, spoznala sem pa tudi same projekte in kako delujejo.

Kako to, da si odločila za kandidaturo za predsednico?

Kot sem rekla, sem ugotovila, da me delo v klubu zanima, študentska populacija mi je kot študentki blizu, tako sem imela željo, da svoje znanje nadgradim in da poskusim še nekaj več. Za končno kandidaturo sem se odločila na podlagi podpore starejše ekipe.

Kaj misliš da je prepričalo študente, da so te podprli?

Po mojem to, da poznam zadeve v klubu, da poznam projekte, kateri so smiselni, popularni, ter da imam ideje in načrte, torej nov zagon in pridih z novo ekipo.

Dejala si že, da prevzemaš klub na trdnih nogah, kakšne spremembe pa se obetajo?

Delali bomo na vseh področjih, kot do zdaj, želela pa bi dodati na področju zdravstva stojnice ob dnevu boja proti aidsu, na področju sociale in izobraževanja študentsko svetovalnico, nekoliko bi razširili še področje kulture s filmskimi večeri, sprva v Mikku, poleti pa na prostem. Razširili bomo tudi področje športa z zumbo in fitnesom, na področju okolja pa se želimo priključiti čistilni akcijo Očistimo Slovenijo 2012. Ideja je tudi, da bi razpisali nagrado za najboljši KPŠ-jev projekt ali plakat, s čimer želimo spodbuditi podjetništvo in kreativno žilico med dijaki in študenti.

Kaj so zate stari, dobri projekti in kaj slabi?

Vsekakor ima klub veliko dobrih projektov, recimo Unibus, Študentski fond, Pridi na kulturo, Prekmurska gibanica, Bujta repa, Brucovanje in izleti.

Določene projekte, ki so bili slabi oziroma neobiskani, se je že sproti zaznanolo in nato več niso bili izvedeni. Recimo projekt Pridi na kulturo je dober projekt, kjer študenti lahko po ugodni ceni dobijo gledališki abonma, pa je majhen interes. Recimo v Ljubljani nas je samo šest. Nekatere izobraževalne delavnice so bile preslabo obiskane, zato jih želimo bolj spromovirati.

V kakšnih odnosih sta s prejšnjo predsednico Mihaelo Kalamar?

Mihaela me je vpeljala v klub, mi pomagala, tako da je neke vrste moja mentorica, postali pa sva tudi dobri prijateljici. Tudi zdaj ob prevzemu zelo odgovorne funkcije mi veliko pomaga, tako da ji popolnoma zaupam.

Verjetno si spremljala njeno delo in verjetno je bilo kdaj kaj takega, kar bi ti storila drugače kot ona?

Zagotovo. Dva človeka ne bi vse naredila enako. Zdi se mi, da je Mihaela opravila zelo dobro delo, s katerim je že začel Iztok Štefanec. KPŠ izvaja projekte, kot jih redko kateri klub v Sloveniji.

Sama bi morda dala večji poudarek na športnem področju, saj se mi to zdi koristno, na eni strani dobro za zdravje, na drugi pa za sprostitev, da lahko boljše deluješ na študijskem področju. Ker pa sem mlajša od Mihaele, pa čisto drugače dojemam stvari.

Približuje se letošnja Bujta repa, za katero je napovedanih nekaj sprememb. Kaj konkretno?

Kot tradicionalno bo najprej večerja, nato pa koncertni del. Novosti bodo na področju postavitve in scene, tukaj ciljamo na sodobno sceno s pomočjo multimedije. Uvedli bomo fotografiranje na vhodu kot na maturantskih plesih, kjer bo vsak, ki bo to želel, dobil v nekaj minutah spominsko fotografijo po ugodni ceni. Zbrani denar iz tega naslova bo šel v študentski fond. Kot je to že v navadi, bo potekala tudi nagradna igra, posodobiti pa želimo tudi način promocije. Namesto navadnih letakov bodo zdaj na voljo obešanke, katere bodo študenti lahko kasneje uporabili v zabavne namene.

Letos bo Bujta repa v nenavadnem terminu, v preteklosti je bila tradicionalno v decembru ...

Že tretje leto je Bujta repa po novem letu, lani je bila poizpitna in se je dobro obnesla, letos pa bo še nekoliko kasneje. Odvijala se bo v času, ko študentje še ne bodo imeli toliko obveznosti, saj se semester komaj pričenja, zato pričakujemo, da bo prireditev uspešna.

V decembrski termin se je zdaj preselila Prekmurska gibanica in mislim, da je to zdaj dobra razporeditev.

Kako boš časovno uspela uskladiti študij, KPŠ, ŠKIS in hokej?

Prioriteta mi bo KPŠ, hokeja se že zdaj udeležujem bolj poredko, samo na tekmah, pri službi za stike z javnostjo pri hokejski zvezi in ŠKIS-u pa tudi ni preveč dela. Slednje se tudi dopolnjuje s KPŠ, tako da izvem informacije prej kot ostali klubi.

Kot piarovka ŠKIS-a verjetno poznaš tudi ostale študentske klube, tako da lahko oceniš, kje približno se nahaja KPŠ po številu aktivnosti, ki jih izvaja?

KPŠ je pri vrhu, je eden od klubov, ki ima ogromno dobrih projektov, tudi po velikosti pa je peti v Sloveniji. Je tudi eden od klubov, s katerim so študenti zelo identificirani in povezani, da se v velikem številu udeležujejo projektov, k čemur botruje tudi oddaljenost od univerzitetnih mest, saj že med samo vožnjo družijo.

Med boljše sodijo še ptujski in koroški klub, tudi ostali pa delajo dobro in so pridni.

Kot sodelavka ŠKIS-a poznaš projekte drugih klubov, boš skušala kakšnega dobrega uvesti tudi pri KPŠ?

Vsekakor se bomo povezovali z ostalimi klubi, tudi ŠKIS ima nekaj dobrih projektov, tako da če bomo za katerega videli, da ga je smiselno vpeljati in bo interes študentov, bomo poskušali. Če se bo prijelo, ga bomo nadgrajevali, drugače pa bomo vsaj poskušali.

Kakšno je sodelovanje z ostalimi študentskimi klubi na regionalni ravni?

Skupen projekt na področju Pomurja je prireditev Pomurje žura, udeležujemo se tudi Študentskega bogračfesta v Mariboru, ki ga organizira Klub študentov Lendava. Sodelovanje bi lahko še okrepili, če bo obojestranski interes.

Koliko članov šteje KPŠ?

Polnopravnih članov imamo približno 500 in približno 200 nepolnopravnih članov, naših dogodkov in projektov pa se udeležuje veliko več študentov. Pri Unibusu imamo registriranih 1500 ljudi, na Bujto repo pa jih pride krepko preko te številke, pa niti vsi ne pridejo njo. Tako je še veliko neizkoriščenih kapacitet, da bi se lahko včlanili, saj ponujamo ugodnosti, kot so izleti po subvencionirani ceni, letovanje na morju po subvencionirani ceni, potem izobraževalne delavnice in kolektivno nezgodno zavarovanje.

Kakšne probleme vidiš na področju študentskega organiziranja v Sloveniji?

Z zunanjih strani leti veliko kritik, čakamo pa na vlado, da bo vlada izvedla kakšne ukrepe na tem področju. Vsekakor se bomo borili za zagotavljanje pravic študentov še naprej, da bi ostale v taki meri kot do zdaj. Klubi bomo sodelovali s krovnimi organizacijami, da se bomo v čim večji meri zavzemali za dober položaj študenta.

Si zagovornica študentskega dela ali malega dela?

Oboje ima svoje pozitivne in negativne lastnosti. Glede na to, da veliko študentov dela, da si sploh lahko privošči študij, se nagibam bolj k študentskemu delu, ker si študentje s tem lahko zaslužijo več. Štipendija namreč ne pokrije stroškov bivanja in prevoza. Pozitivna stvar malega dela pa je štetje za delovno dobo, toda to ne bi dobro vplivalo na nas kot diplomante, ker bi podjetje raje zaposlilo osebe preko malega dela, ne preko rednega dela.

Po drugi strani pa je povprečna doba študija pri nas med šest in sedem let ...

Eni študenti to res izkoriščajo, da študirajo zaradi dela, vendar ta status bi morala država oziroma fakultete bolj preverjati. Zdaj ne preverja nihče, tudi če nisi bil niti enkrat na fakulteti.

Kakšen odnos države do študentov pričakuješ v bodoče?

Vse gre v smeri, da se bodo krčila sredstva na področju šolanja in študentskega organiziranja, kar se mi ne zdi dobro, saj bi država prav nasprotno morala vzpodbujati izobraževanje, ne pa vpeljati šolnine. Na ta način si bo šolanje lahko privoščila samo še elita, ekonomska neenakost se bo povečala, kar po mojem mnenju ne bi dobro vplivalo na stanje v državi. Upam, da se odgovorni zavedajo, da je izobrazba ena od pomembnih stvari, ki jo je potrebno vzpodbujati, da bi napredovali na vseh področjih, še sploh pa Prekmurje, ki bi rabilo več izobraženih ljudi.

Ali bo KPŠ tudi v prihodnje sledil navodilom ŠKIS-a, ali pa bo kdaj tudi mislil z lastno pametjo?

Vsekakor bomo premislili v okviru upravnega odbora in ekipe, katerim navodilom je smiselno slediti, kaj je za nas uporabno, če pa kaj ne bo v skladu z našim poslanstvom in ni smiselno za naše študente, pa bomo šli po svoji poti.

Kakšne so tvoje želje in pričakovanja od vodenja KPŠ-ja in kaj lahko obljubiš prekmurskim študentov?

Obljubljam, da se bom potrudila po svojih najboljših močeh, da bom upoštevala nasvete in dobre prakse starejše ekipe, ki je klub pripeljala na takšen nivo s projekti, ki so res pohvalni.

Na drugi strani bom skušala razmišljati s svojo glavo, dati nekaj svojih idej, upoštevati mnenje svoje ekipe. Upam, da bomo še naprej tako dobro delovali, kot so do zdaj, mogoče s kakšnim novim projektom, ki bo za študente smiseln. Verjamem in vem, da je funkcija zelo odgovorna in težka, ampak obljubljam, da se bom trudila, želim pa si, da bi se študenti še naprej tako dobro identificirali s klubom, se dobro počutili v naši družbi in se udeleževali projektov.

Vse bi povabila, da pridejo na Bujto repo, da se udeležijo izleta v Berlin, ki ga organiziramo za 1.maj.

 

Menite, da si zaslužite predstavitev v rubriki POM-PLUS ali poznate koga, ki bi bil po vašem mnenju primeren za predstavitev v tej rubriki? Pišite nam na urednistvo@pomurec.com ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.03.2012 ob 18:07 stjudent gost

      če te tak dale delali de ok. Te se po morali zavedati, da kapljanje študentskega denarja v študentske organizacije več nede dugo možno. Treba je red narediti , neven če je potrebno da šoui itd. razpolagajo s takšnimi sredstvi,...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.03.2012 ob 20:57 Delay gost

      prijetna poživitev za KPŠ :)

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.