https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kaj je potrebno upoštevati pri kurjenju kresov?

30.04.2024 ob 13:10  

Danes, na predvečer prvega maja, bodo po državi zagoreli številni kresovi. Ker kurjenje kresov lahko pomeni tudi nevarnost za nastanek požara, je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje pripravila nekaj napotkov oziroma ukrepov za varno in pravilno kurjenje kresov.


Prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih materialov vsaj v obsegu enega metra od roba kurišča kresa. Će požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi snovmi (na primer peskom, kovino, kamni ali opeko). Ob vetrovnem vremenu se kres ne sme prižigati, če pa kres že gori, je treba kurjenje prekiniti, prav tako kres mora biti ves čas pod nadzorom polnoletne osebe.

Pri kurjenju kresov se uporabi samo čim bolj suh naravni oziroma kemično neobdelan les. Prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi. Po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo).

Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci. Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko za klic v sili 112 obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.