https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Leopold Methans v Gornji Radgoni predstavlja Prekaljene umetnine

Gornja Radgona, 07.07.2015 ob 8:30  

Prireditev „Radgonska polnoč“, ki je potekala pred Mladinskim centrom, so organizatorji, Kultprotur in občina Gornja Radgona, skupaj z domačim likovnim društvom, popestrili tudi z otvoritvijo razstave kiparskih umetnin avtorja Leopolda Methansa v bližnjem kulturnem domu.

 

Avtor iz Slovenskih Goric, ki je tudi član Likovnega društva Gornja Radgona, je razstavo poimenoval „Prekaljeno“, ob otvoritvi v soboto, 4.7.2015,  pa je za glasbene vložke poskrbel kvartet trobil Brass banda Slovenije, med katerimi je tudi Mathansov sin Robert. Potem ko sta prisotne pozdravili predsednica Likovnega društva Gornja Radgona Tatjana Mijatovič, ki je tudi povezovala odprtje razstave in je predstavila avtorja, ter direktorica Kultprotura, mag. Norma Bale , ki se mu je zahvalila za promocijo Gornje Radgone v Nemčiji in še kje, je o Mathansovih delih spregovorila tudi akademska slikarka, mag. Saša Bezjak.

 

„V Likovnem društvu Gornja Radgona smo ponosni, da je poleg slikarjev v naših vrstah kar nekaj dobrih kiparjev, ki svoje ime in ime našega društva ponesejo v svet. Med slednje sodi tudi Leopold Methans, ki ga prijatelji kličemo kar Polde. Gre za velikega ljubitelja umetnosti in starin, ki je v Zgornjem Dražen Vrhu lastnik 200 let stare hiše, ki jo je leta 2005 odprl za javnost. To je »Methansova domačija«, ki jo v zadnjem času imenujemo tudi »Hiša zgodb« .Tam najdemo bogato zbirko posod, starega orodja, pohištva, fotografij in literature iz kulturne dediščine Slovenskih Goric. Ta domačija je redno shajališče likovnih in književnih ustvarjalcev. Tu se organizirajo številni literarni večeri, kot tudi preštevilne likovne razstave in drugi kulturni dogodki. Med drugim je hiša pisala tudi nekaj zgodb Likovnega društva Gornja Radgona, saj smo prav tu izvedli dve naši likovni koloniji in pripravili eno društveno razstavo, druga je pa v pripravi in jo bomo kmalu odprli“, je med drugim povedala Tatjana Mijatovič, ki je dodala, da s Poldetom sodelujejo od leta 2013, odkar je član Likovnega društva Gornja Radgona.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.