https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

The Equasion: Začeli smo pri babici Idi

18.7.2013  

Pogovarjali smo se s štirimi glasbeno nadarjenimi fanti iz Prekmurja, ki svojo glasbeno pot gradijo izključno v želji igranja dobre glasbe in se ne podrejajo trendom. Mnogi, ki smo jih slišali igrati v živo, smo osupnili nad melodičnostjo, dolžino, poigravanja s čustvi poslušalca ter neverjetnimi prehodi, ki so značilnost njihovih skladb.

Glasbena skupina se imenuje The Equasion, sestavljajo pa jo: Goran Kološa (bobni), David Horvat (klaviature), Miloš Barber (kitara) in Andrej Gorčan (bas). 

Kot sami poudarjajo, se ne radi predalčkajo v določeno zvrst glasbe in ne želijo v tej smeri ustvarjati  nikakršnih zvenečih imen. Preprosto: "igrajo s srcem". Fantje se med sabo zelo dobro razumejo in so v prvi vrsti prijatelji, katere veže isti cilj, ustvarjati za svojo dušo in seveda za poslušalce, ki znajo ceniti glasbo.

Lahko na kratko opišete začetke? Kdaj in kako je nastala skupina, kot jo poznamo danes?

Na začetku smo bili Goran (boben), David (bas) in Miloš (kitara). Pri Goranovi babici Idi smo "jammali". Čez čas smo sestavili nekaj skladb, katere smo kasneje preizkusili s klaviaturami. Zvenele so dobro in smo se odločili, da bo David od sedaj naprej igral klaviature, basista pa bomo poiskali. Ko smo se odločili, da bomo nastopili na malem MIKK-ovem odru, smo morali na hitro poiskati nekoga, ki bo igral bas in v pravem trenutku se je "pojavil" Andrej. Imeli smo dober teden do koncerta, toda skladbe smo dobro zvadili in tudi nastop je bil soliden. Tako je nastala enačba.

Ko smo že pri enačbi, zaupajte nam kako je nastalo ime Equasion, ima morda kak skriti pomen, kdo ga je izbral?

Ime smo iskali dolgo, toda čez čas smo ugotovili, da je naša glasba nek skupek, v katerem najdemo mnogo različnih glasbenih stilov in zvrsti. Tako je nastala ta neortodoksno črkovana enačba.

Kako je z glasbeno izobrazbo? Ste jo končali ali ste samouki?

Miloš in David sta izkusila nekaj malega glasbene šole, vendar končane glasbene izobrazbe nima noben. Lahko bi rekli, da smo več ali manj samouki.

Kako dolgo že igrate instrumente in ali poleg teh, ki jih preigravate, igrate še kakšnega?

Nekateri smo začeli že v zgodnjem otroštvu, drugi pa recimo šele v srednji šoli. David poleg klaviatur igra kot že prej rečeno bas in kitaro, vsi pa smo pripravljeni poseči še za kak drug instrument ter se naučiti nekaj novega.

Kako nastajajo skladbe, kdo jih piše? Ali pri ustvarjanju sodelujete vsi člani skupine?

Skladbe pišemo več ali manj vsi in se rojevajo sproti na vajah, saj vsak izmed nas pride z neko idejo in te ideje nato združimo v celoto. Večkrat pa se zgodi, da kar tako malo "zajammamo", ugotovimo, da zveni dobro ter gradimo dalje.

Za vaše skladbe je značilno, da so precej dolge. Se kdaj zmedete in morda kdaj kaj pozabite?

(Smeh), motiti se je človeško. Tudi nam se zgodi kakšen lapsus, toda ti niso nič pogostejši, kot pri skupinah z manj kompleksnimi in krajšimi skladbami. Zato, ker nobeden od nas ni mojster v branju not, smo se nekako navadili, da si skladbe zapomnimo, ne glede na to, ali so dolgi 5 ali pa 20 minut (smeh). Tudi na koncertih jih odigramo brez pomoči česa zapisanega. Imamo npr. skupek 3 skladb z naslovom "Millenium Queen", ki ga odigramo kot enega samega, traja pa kakšnih 18 minut.

Vaša glasba je samo instrumentalna. Ste se kdaj poigravali z mislijo, da bi v svoje vrste povabili vokal?

Z željo do vokala, smo sprva ustanovili band in preizkusili kar nekaj vokalistov. Žal se je zmeraj izkazalo, da ni tiste prave kemije ali da ni neke želje do nadaljnega sodelovanja, zato smo tako rekoč obupali. Ta obup nas je pripravil do tega, da smo pričeli ustvarjati prave instrumentalne skladbe, tako noben ni razočaran nad tem, da ni vokala. Kvečjemu je glasba všečna, saj je drugačna in morda bolj zanimiva.

Nastopate večinoma na domačih tleh, nekaj ste jih imeli v sosednji Hrvaški. Ambicije, želje po nastopih v tujini verjetno obstajajo. Kako je s tem?

Radi bi nastopali dobesedno povsod (smeh). Tudi koncerti po Sloveniji so dobri, toda konec koncev smo majhna država, kjer te na tovrstnih koncertih redko kdaj sliši kdo nov.

Slišali smo, da ste igrali celo na poroki. Nam lahko zaupate to zgodbo?

Ja, eden izmed naših prijateljev nas je vprašal, če bi lahko igrali na pikniku, ki ga prireja, seveda smo privolili. Ko smo prispeli tja, smo izvedeli, da ni piknik, temveš njegova poroka. Presenetil je vse, nas in goste. Na koncu se je dobro izšlo in tako lahko rečemo: " ja, igrali smo  tudi na poroki."

Lani ste nastopili v Zadru na Metalfestu. Lahko kaj več poveste, kašen je bil odziv publike, organizatorjev, je šlo vse po načrtu?

To je bil zagotovo eden boljših koncertov v naši karieri, kljub vsem organizacijskim težavam, ki so bile prisotne. Nastopili smo kakšno uro kasneje, kot je bilo predvideno, toda dobro se je izšlo. Od mnogih, ki so nas prišli poslušat, smo dobili izredno pozitivno oceno, celo od tonskega mojstra, ki je hkrati tudi producent in glasbenik in pa enega izmed hrvaških novinarjev, ki je bil navdušen nad našo glasbo.

Kako je z albumi, imate dovolj "materiala" za izid in ali imate založnika? Kako je v Sloveniji glede založništva? Je interes za takšno zvrst glasbe?

"Materiala" za en standarden album imamo zagotovo dovolj, zaradi dolžine naših skladb pa smo s komercialne strani malo omejeni. Seveda iščemo založnika. Če izdaš album v samozaložbi, oz. nimaš založbe, ki bi te financirala, te stane zelo dosti denarja. Zaradi dolžine skladb bi ogromno stale tudi študijske ure in pa produkcija.

Na vaši Fb strani ste zapisali, da so glasbene skupine, ki jih radi poslušate Dream Theatre, Symphony X, Planet X, Liquid Tension Experiment. Bi lahko katerega še posebej izpostavili ali celo dejali, da so vam vzor, oziroma so kakorkoli vplivali na vas?

To so le nekatere izmed naših priljubljenih glasbenih skupin. Dejansko vsak posluša nekaj, kar drugi ne, in lahko s tem prinese unikatnost v skupino in glasbo.

Kako se med sabo razumete, je kdo "šef"?

Mi nismo le glasbena skupina. Smo tudi prijatelji in smo mnenja, da band brez prijateljstva ne more funkcionirati. Šefa nimamo, kajti vsakdo izmed nas kaj doprinese, organizira itn.... Morda včasih Goranu rečemo šef, ker je najstarejši in ker zna vrteti jezik (smeh).

Načrti za prihodnost? Kako je z nastopi, kje vas lahko spremljamo?

V prihodnosti želimo posneti album in čim več nastopati. Vidite pa nas lahko oktobra v Ljutomeru, za vse nadaljne koncerte pa boste obveščeni preko facebooka profila.

Za konec. Friedrich Nietsche je dejal: "Brez glasbe bi bilo življenje ena sama napaka." Se strinjate s to trditvijo?

Vsaj nekdo, ki je poznal kako pomembna je glasba (smeh). 

The Equasion - Millenium Queen pt. 1&2 (Live Mikk 2011)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.07.2013 ob 16:55 enačbist gost

      zame daleč najboljši prekmurski band trenutno. zelo raznoliki stili se mešajo v njihovi glasbi ampak se mešajo kvalitetno. se vidi, da tudi dejansko uživajo v tem kaj delajo. če bi imeli karizmatičnega pevca, bi mi bili najboljši slovenski band. res pa je, da mora biti pevec vrhunski, ker drugače pokvari celotno sliko. lahko bi pa kateri od njih kaj zapel. ali pa tudi ne. le tako naprej. pozdrav iz lendave.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.07.2013 ob 21:01 starina gost

      samo dale...cepajte muziko!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.07.2013 ob 8:46 metropolis gost

      vsaka čas :)

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.